11.12.16

Οι τζιχαντιστές ανακατέλαβαν την Παλμύρα


Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου βρίσκεται εκ νέου η Παλμύρα, όπου βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μέσης Ανατολής.


Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση​ κατά θέσεων του κυβερνητικού στρατού στην Παλμύρα
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει την έδρα του στη Βρετανία, οι εξτρεμιστές της οργάνωσης κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους σημεία-κλειδιά της πόλης, απωθώντας τις κυβερνητικές δυνάμεις. Όπως μετέδωσε το RT, περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες του Ισλαμικού Χαλιφάτου, με την υποστήριξη τεθωρακισμένων, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση, τρέποντας σε φυγή τους υπερασπιστές της πόλης.

Τις τελευταίες ημέρες είχε παρατηρηθεί ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Παλμύρα, τον Μάρτιο, μετά την προέλαση του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Σύμφωνα με το RT, οι τζιχαντιστές μετέφεραν βαρύ οπλισμό από τη Ράκα και τη Ντέιρ αλ Ζορ, πόλεις που ελέγχονται από το Ισλαμικό Χαλιφάτο, ενώ υπήρξε και μεταφορά δυνάμεων από τη Μοσούλη του Ιράκ.
Σύροι στρατιώτες περνούν δίπλα από την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα
Σύροι στρατιώτες περνούν δίπλα από την Αψίδα του Θριάμβου στην Παλμύρα


Η ανακατάληψη της Παλμύρας από τους τζιχαντιστές προκάλεσε έντονο προβληματισμό στη διεθνή κοινότητα, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αντιποίνων μέσω της καταστροφής σημαντικών μνημείων της περιοχής.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του για σφοδρές μάχες το βράδυ του Σαββάτου, με περισσότερους από 300 εξτρεμιστές να σκοτώνονται. Νωρίτερα την ίδια ημέρα υπήρχαν αναφορές ότι στρατιώτες του Χαλιφάτου είχαν καταφέρει να εισέλθουν σε προάστια στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

Η Παλμύρα είχε καταληφθεί για πρώτη φορά από τους τζιχαντιστές το 2015.

zougla.gr