17.12.16

Νέοι «κεραυνοί» Ρ.Ντουέρτε κατά ΗΠΑ: «Να ετοιμάζεστε για αποχώρηση από τις Φιλιππίνες - Δεν σας χρειαζόμαστε πλέον»!


ΜΑΧΗΤΙΚΑ F-22 ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ν.Α. Ασία με Κίνα και Φιλιππίνες να στρέφονται πλέον ανοικτά κατά της παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή.
Μετά το σοβαρό συμβάν εχθές με το αμερικανικό υποβρύχιο ερευνητικό drone που κατάσχεσε το κινεζικό Ναυτικό, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων  προειδοποίησε τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται για αποχώρηση!
Αυτό είπε ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε καθώς, όπως ανέφερε σε ομιλία του πρόκειται να καταργήσει την στρατιωτική συμφωνία με την οποία οι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα να αναπτύσσουν Στρατό και αεροναυτικές δυνάμεις για στρατιωτικές ασκήσεις στο φιλιππινέζικο έδαφος.
Ο Ρ.Ντουτέρτε τόνισε ότι οι Φιλιππίνες μπορούν να επιβιώσουν «και χωρίς τα αμερικανικά χρήματα», μετά την ανακοίνωση ότι αμερικανική οργάνωση αρωγής διακόπτει τη χρηματοδότηση της μάχης κατά της φτώχειας στην ασιατική χώρα.
«Δεν σας χρειαζόμαστε. Ετοιμαστείτε να φύγετε από τις Φιλιππίνες», είπε απευθυνόμενος στην Ουάσιγκτον ο Ρ.Ντουτέρτε.
Ο ηγέτης τω Φιλιππίνων, ο οποίος εξελέγη με αριστερή - κεντροαριστερή πλατφόρμα, κυρίως όμως ως «τιμωρός» των εγκληματιών και των εμπόρων ναρκωτικών στη χώρα του, έχει εκφράσει πολλάκις τη βούλησή του για συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, ενώ έχει εκφράσει τον θαυμασμό του για το πρότυπο ηγεσίας του Ρώσου ομολόγου του, Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η εξαγγελία Ντουτέρτε, εάν εφαρμοστεί, πρόκειται να ανατρέψει την στρατηγική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή. Πρόσφατα η αμερικανική Αεροπορία ανέπτυξε στην βάση Clark των Φιλιππίνων τέσσερα αεροσκάφη ηλεκτρονικής επίθεσης και αναγνώρισης EA-18G Growlers μαζί με προσωπικό 120 ατόμων. Τα αμερικανικά αεροσκάφη με τον μεταφερόμενο ηλεκτρονικό εξοπλισμό  μπορούν να α «τυφλώσουν» τα κινεζικά ραντάρ με εξαιρετική ευκολία όπως και τις επικοινωνίες τους.
Παράλληλα οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αναπτύξουν στην βόρεια Αυστραλία τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-22A για πραγματοποίηση συνεκπαίδευσης με την RAAF. Μπορεί η απόσταση από την νότια Σινική Θάλασσα να είναι κάτι παραπάνω από 2000 μίλια αλλά η παρουσία τους εκεί σε συνδυασμό με την παρουσία των F-22 στην Ιαπωνία δείχνει μια προσπάθεια «περικύκλωσης» της Κίνα με τα stealth αυτά αεροσκάφη, τουλάχιστον μέχρι την άφιξη των πρώτων F-35.
Στο μεταξύ η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως αμέσως μετά την αρπαγή του υποβρύχιου drone το αμερικανικό Ναυτικό απέστειλε μήνυμα στο κινεζικό μέσω ασυρμάτου απαιτώντας την άμεση επιστροφή του αλλά οι Κινέζοι δεν εμφανίστηκαν καθόλου στην διεθνή συχνότητα κλήσης και ως εκ τούτου δεν απάντησαν.
Όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος «Πρόκειται για ένα drone το οποίο έγραφε καθαρά επάνω του στα αγγλικά ότι πρόκειται για ιδιοκτησία των ΗΠΑ και δεν έπρεπε να μετακινηθεί από εξουσιοδοτημένο μέρος».
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα και μια εβδομάδα πριν το τηλεφώνημα του Ντ.Τραμπ στην πρόεδρο της Ταιβάν  Τσάι Ινγκ – βεν, έστειλε ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Xian H-6 να πετάξει έξω από τον εθνικό της εναέριο χώρο και πάνω από διάφορα νησιά  το κυριαρχικό καθεστώς των οποίων είναι αμφισβητούμενο στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα στην Ουάσιγκτον.

pronews