18.12.16

Βούτσης: Το δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει,η Ελλάδα συμπαρίσταται» έχει όρια

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ευρισκόμενος στη Μόσχα για το «κλείσιμο» του αφιερωματικού έτους Ελλάδας –  2016 ο Νίκος Βούτσης μίλησε για πολλά. Για τη διαπραγμάτευση και τους δανειστές αλλά και για το  με μια αποστροφή που θα προκαλέσει συζητήσεις.


Για το Κυπριακό ο κ. Βούτσης σημειώνει ότι «αυτό που παραμένει ως σοβαρό ζήτημα, είναι η διεθνής πτυχή του προβλήματος, στο οποίο έχει λόγο και η Ελλάδα. Σωστά τους είπε ο Αλέξης Τσίπρας προχθές, και δεν αντέδρασε ο Μητσοτάκης στη Βουλή, ότι το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται έχει κάποια όρια. Εντάξει η συμπαράσταση είναι αυτονόητη αλλά εδώ χρειάζεται να συζητήσουμε κάποια πράγματα, ήμασταν εγγυήτρια δύναμη, η Κύπρος είναι ισότιμη χώρα της ΕΕ και άρα θα πρέπει στο θέμα των εγγυήσεων και στα ζητήματα της ασφάλειας να υπάρχει ένα πεδίο συνεννόησης και όχι προσυμφωνίας με την Τουρκία, βεβαίως με πλήρη συμφωνία και της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Η ελληνική πλευρά έχει σταθερή θέση πώς δεν υπάρχει λύση με στρατεύματα κατοχής και με εγγυήτριες δυνάμεις. Είναι σαφές πως όταν γίνει μια συζήτηση μπορεί να βρεθεί ένα πλαίσιο το οποίο να διασφαλίζει την ενότητα στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής Ομοσπονδίας την ενότητα, την οντότητα, την αυτονομία και την ισοτιμία του νέου κυπριακού κράτους στο πλαίσιο της ΕΕ και την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού.
Εν πάση περιπτώσει, είναι καλύτερο αν μπορέσει να υπάρξει μια λύση από τα να μην υπάρξει λύση. Το να μην υπάρχει λύση δεν έδωσε τίποτα τόσα χρόνια, 40 χρόνια μονιμοποιεί καταστάσεις, δεν τις γεφυρώνει, αυξάνει τα προβλήματα και από την άλλη, δημιουργεί συνθήκες μέσα σε μια Τουρκία που ψάχνεται κυριολεκτικά να προχωρήσει ακόμα και σε προσαρτήσεις, σε διχοτομήσεις, πράγμα για μας απευκταίο. Θέλουμε να εργαστούμε για να βρεθεί λύση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή, για την οποία το τελευταίο διάστημα δουλεύει συνεχώς ο πρωθυπουργός, σε αυτή κινείται και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Ετικέτες

tilegrafima.gr
-Δεν πρέπει οι Κύπριοι να επιτρέψουν στον Αναστασιάδη να κάνει του κεφαλιού του στη Κύπρο και να διαλύσει τη Κυπριακή Δημοκρατία, κάνοντάς την βιλαέτι των τούρκων.
-Τα όποια δικαιώματα ισχυρίζεται ότι έχει η Τουρκία στη Κύπρο, σαν "εγγυήτρια δύναμη", τα έχει και μάλιστα αυξημένα η Ελλάδα, σαν χώρα της ΕΕ όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Efenpress