29.12.16

Στήριξη Β.Πούτιν στην Αθήνα για το Κυπριακό


ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Α.ΤΣΙΠΡΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τηλεφωνική συνομιλία με κύριο θέμα συζήτησης την διευθέτηση του Κυπριακού και την στήριξη της Μόσχας προς την Αθήνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση (που πολύ διαφέρει από αυτή που απαιτεί η Άκγυρα) είχε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Η ελληνική πλευρά σημειώνεται ότι απαιτεί την άνευ όρων αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο και να απαλειφθεί ο όρος της Συνθήκης της Ζυρίχης που επέτρεπε στις εγγυήτριες δυνάμεις να μπουρούν να παρέμβουν στρατιωτικά και μονομερως όπως και έκανε η Τουρκία το 1974.
 
Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι ο Β.Πούτιν εξέφρασε την στήριξή του στις ελληνικές θέσεις για μια δίκαιη και βιώσιμηλύση του Κυπριακού.
 
«Συζητήθηκε σειρά διεθνών θεμάτων, ανάμεσά τους η κατάσταση στη Συρία και η διευθέτηση του Κυπριακού», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο τα συλλυπητήριά του για τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή Αντρέι Κάρλοφ στην Αγκυρα και την αεροπορική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
 
Μάλιστα τονίστηκε έντονα το γεγονός του έτους της Ελληνορωσικής φιλίας με κοινά πολιτιστικά, θρησκευτικά και ιστορικά δρώμενα και στις δύο χώρες.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις κύριες κατευθύνσεις της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε εμπόριο, οικονομία, ενέργεια και στην ανθρωπιστική κρίση ενώ αναφέρθηκε με θέρμη για τα έτη 2017-2018 για τον τουρισμό όπου αναμένονται εκατομμύρια Ρώσων τουριστών τώρα που λύθηκε το πρόβλημα της βίζας και από την στιγμή που η Τουρκία θεωρείται πλέον μια πολύ επικίνδυνη χώρα για τουρίστες.
 
Την σημασία που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος για το Κυπριακό και τις οριοθετήσεις ΑΟΖ στην Α.Μεσόγειο την κάνει ακόμα πιο έντονη το γεγονός ότι ο Ρώσος πρόεδρος αμέσως μετά επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο  Abdel Fattah al-Sisi με τον οποίο συζήτησαν για θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος αλλά και το Συριακό το οποίο η Μόσχα είναι αποφασισμένη να λύσει με ή χωρίς την βοήθεια των ΗΠΑ.