5.12.16

Πολιτική ανωμαλία στην Ιταλία: Δεν παραιτείται ο Μ.Ρέντσι και δεν προκηρύσσονται εκλογές! - Πολιτικό πραξικόπημα εν εξελίξει;


ΣΤΗΝΕΤΑΙ "ΚΟΛΠΟ" ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΚΑΙ ΒΕΡΟΛΙΝΟ


της Χριστίνας Φλάσκου
Πραξικόπημα επιχειρούν οι Βρυξέλλες στην Ιταλία και έδωσαν εντολή στον ΜΝ.Ρέντζι να μην παραιτηθεί, αλλά να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και χρησιμοποιήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα για να παραμείνει 20 ημέρες ακόμα για να ψηφιστούν κάποια νομοσχέδια, αλλά κυρίως για να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος για να επεξεργαστούν Βρυξέλλες και Βερολίνο πώς θα αντιδράσουν στο "Οχι" του ιταλικού δημοψηφίσματος.
 
Μετά τη συντριπτική ήττα του πρωθυπουργού στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και έπειτα από την ανακοίνωση παραίτησής του οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο αποοδύηθηκαν σε ένα αγώνα για να πάρει κατ'αρχήν πίσω την παραίτησή του ο Μ.Ρέντσι προκειμένου να έχουν χρόνο να αντιδράσουν..
 
Η πρόθεσή του να παραμείνει στην πρωθυπουργία είχε διαφανεί μετά τις δηλώσεις που φέρεται να πραγματοποίησε στο υπουργικό συμβούλιο «αστραπή» που διήρκησε μόλις είκοσι λεπτά.
 
Σύμφωνα με διαρροές, λοιπόν, ο Ρέντσι λέγεται πως δήλωσε: «Παραιτούμαι αλλά μόνο μετά την ψήφιση του προυπολογισμού», πριν μεταβεί στο Κυρηνάλιο Μέγαρο για να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας.
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τώρα χαρακτηρίζουν ως "ψεύτη" και "αναξιόπιστο πρωθυπουργό" τον Μ.Ρέντσι και κάνουν λόγο για περίοδο ανωμαλίας που ξεκινά στην χώρα, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να δεχθούν ούτε παράταση της κυβέρνησης Ρέντσι, ούτε κυβέρνηση τεχνοκρατών στιλ Μ.Μόντι που θα αλλοίωναν την ψήφο του ιταλικού λαού.
 
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τόσο το Κίνημα των 5 Αστέρων, όσο και η Λέγκα του Βορρά, ζητούν διάλυση της Βουλής, άμεση προκήρυξη εκλογών και ψήφιση του Προϋπολογισμού από την επόμενη κυβέρνηση.