23.12.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Αεροπειρατεία σε αεροπλάνο με 118 επιβάτες στη Μάλτα (φωτό, βίντεο)

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ ΜΟΥΑΜΑΡ ΚΑΝΤΑΦΙ

της Χριστίνας Φλάσκου
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αεροπειρατεία βρίσκεται σε εξέλιξη σε αεροσκάφος της Afriqiyah Airways, τύπου Airbus A320, με 118 επιβαίνοντες. Το αεροσκάφος εκτελούσε εσωτερική πτήση στη Λιβύη και τελικώς προσγειώθηκε στην Μάλτα, μετά από απαίτηση του αεροπειρατή, ο οποίος, μάλιστα απειλεί να το ανατινάξει, έχοντας στην κατοχή του χειροβομβίδα.

Ο αεροπειρατής  δηλώνει ότι  είναι έτοιμος να απελευθερώσει τους 111 επιβάτες, εκτός από το επταμελές πλήρωμα, εφόσον ικανοποιηθεί το αιτήμα του ενώ δεν είναι ξεκάθαρο ακόμη αν ενεργεί μόνος του ή έχει και συνεργάτες. Ορισμένα, μάλιστα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για 2 αεροπειρατές.  Από τους 111 επιβάτες οι 82 είναι άνδρες, 28 γυναίκες ενώ υπάρχει και ένα βρέφος.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το Reuters, ο αεροπειρατής είπε στο πλήρωμα ότι είναι υποστηρικτής του νεκρού Λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι και ζητά την απελευθέρωση του γιου του Καντάφι
Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ έγραψε στο Tweeter: «Ενημερώθηκα για πιθανή αεροπειρατεία σε εσωτερική λιβυκή πτήση που κατευθύνεται προς τη Μάλτα και λαμβάνονται έκτακτα μέτρα».
Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός της Μάλτας οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί σε ετοιμότητα. Το αεροπλάνο έχει προσγειωθεί στο νησί και σύμφωνα με την Telegraph ομάδες έκτακτης ανάγκης έχουν αναπτυχθεί στο αεροδρόμιο και οχήματα με στρατιώτες και ειδικές δυνάμεις εθεάθησαν να έχουν περικυκλώσει το αεροπλάνο στο διάδρομο προσγείωσης.
Όπως αναφέρει το  flightradar24.com, το αεροπλάνο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της  Sebha, στις 09:30 (τοπική ώρα) με προορισμό την Τρίπολη και βρισκόταν στον αέρα για 2 ώρες και 13 λεπτά πριν προσγειωθεί στον Διεθνή Αερολιμένα της Μάλτας, όπου και παραμένεις. Πιστεύεται, μάλιστα, ότι οι επιβάτες παραμένουν μέσα στο αεροπλάνο. 
Σύμφωνα με το Times of Malta η σημερινή αεροπειρατεία είναι η σημαντικότερη που έχει συμβεί στη Μάλτα από τις 23 Νοεμβρίου του 1985, όπου ένα Boeing 737 των Αιγυπτιακών αερογραμμών, που υποχρεώθηκε να παρεκλίνει της πορείας του και να κατευθυνθεί στη Μάλτα. Ο εφιαλτής που είχε διαρκέσει 24 ώρες έληξε με αιματοχυσία, όπου 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν Αιγύπτιοι κομάντος εισέβαλαν στο αεροπλάνο. Μόνο ένας από τους τρεις αεροπειρατές επέζησε και τιν παρέπεμψαν στη Δικαιοσύνη.





A Libyan passenger plane has been hijacked by two pro-Gaddafi supporters armed with hand grenades, it has been reported




Η διαδρομή τους αεροσκάφους





pronews