1.11.16

ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛY ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ Η Ελλάδα έθεσε για πρώτη φορά βέτο στην ΕΕ για... την επέκταση των κυρώσεων κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat!


της Χριστίνας Φλάσκου
Η Ελλάδα, παρά τις πιέσεις από την Ουάσιγκτον αλλά και από Ευρωπαίους εταίρους, πήρε αντίθετη θέση και έβαλε βέτο στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανανεωθούν οι κυρώσεις κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας Saderat.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη εξέλιξη, η οποία σίγουρα έχει πολύ παρασκήνιο, αφού αποκλείεται η Ελλάδα μόνης της να στήλωσε το ανάστημά της για μία... ιρανική τράπεζα όταν δεν το έκανε για πολύ σημαντικότερα θέματα, όπως οι κυρώσεις κατά τις Ρωσίας, οι οποίες προκάλεσαν το εμπάργκο της Μόσχας στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα που έκανε τεράστια ζημιά στην ελληνική γεωργία την τελευταία τριετία!
Η απόφαση για το βέτο προήλθε από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στη Wall Street Journal.
Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, που μια κυβέρνηση μπλοκάρει μια επέκταση των εναπομείναντων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του Ιράν.
Αλλά είναι και η πρώτη φορά που η Ελλάδα, ειδικά τα τελευαία έξι χρόνια, που θέτει ένα βέτο στην ΕΕ! Μπορεί οι σχέσεις με το Ιράν να είναι πολύ καλές. μπορεί το Ιράν να είναι η μοναδική χώρα, πλην Ρωσίαςμπου δίνει πετρέλαιο στην Ελλάδα με πίστωση, αλλά αυτοί δεν είναι πειστικοί λόγοι για μια τέτοια κίνηση από τις γνωστές ελληνικές "κοτες" της ΕΕ.
Μήπως υπάρχει κάτι παραπάνω από πίσω; Π.χ. κάποιος ελληνικός εφοπλιστικός όμιλος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιρανική τράπεζα;
Με βάση τη συμφωνία που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και μεγάλες δυνάμεις, η οποία ακύρωνε την πλειοψηφία των κυρώσεων στην Τεχεράνη, η Saderat ήταν μια από τις τρεις τράπεζες που παρέμενε στην λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε.
Ωστόσο,  τον περασμένο Απρίλιο το ανώτατο δικαστήριο της Ε.Ε. ενέκρινε την αμφισβήτηση των κυρώσεων από την ιρανική τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι το μπλοκ των 28 κρατών δεν έχει προσφέρει επαρκείς ενδείξεις για να στηρίξει τους ισχυρισμούς πως η Saderat εκτελεί παράνομες δραστηριότητες.
Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα στα στοιχεία ενεργητικού για έξι μήνες, μια περίοδος που έληξε στις 22 Οκτωβρίου.
Αν και υπήρχαν αμφιβολίες όσον αφορά τις πιθανότητες της Ε.Ε. να κερδίσει μια νέα δικαστική μάχη, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν προετοιμασμένες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους.
«Υπάρχει μια απόφαση δικαστηρίου της Ε.Ε. και πρέπει να γίνει σεβαστή» ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρξαν εξαιρετικά σαφείς οδηγίες στην Αθήνα να την μπλοκάρει» σημείωσε δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος.
Όπως σχολιάζει η Wall Street Journal, η απόφαση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης είναι μια ριψοκίνδυνη κίνηση, λίγο πριν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αλλά και τις προειδοποιήσεις του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών, Τζακ Λιου για «εμπάργκο» από την Ουάσιγκτον σε όποια εταιρεία συνεργαζόταν με την συγκεκριμένη τράπεζα.