11.11.16

EE: «Ο Ν.Τραμπ θα διακόψει την ΤΤΙΡ» - Πώς η εκλογή Ν.Τραμπ μας γλύτωσε από μεταλλαγμένα και κατάργηση της εθνικής κυριαρχίας (βίντεο)


ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ! 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 
Η εκλογή Ν.Τραμπ φαίνεται πως έσωσε τον πλανήτη, την Ευρώπη και την Ελλάδα από το στυγνό δικτατορικό καθεστώς που θα δημιουργούσε η περιβόητη συμφωνία ελευθέρω συναλλαγών ΗΠΑ-ΕΕ, η ΤΤΙΡ, με βάση την οποία θα καταργούνταν η εθνική κυριαρχία, θα έρχονταν ένας απεριόριστος εργασιακός «Μεσαίωνας» τύπου Φεουδαρχίας και όλοι θα είχαν την «χαρά» να δοκιμάσουν στα πιάτα τους μεταλλαγμένες τροφές με βάση τις οποίες σε λίγα χρόνια μπορεί και να... φωσφορίζαν τη νύχτα και όλα αυτά για το «καλό μας»
 
Αυτή την άρρωστη «συμφωνία» για την οποία δεν θα ρωτούσαν κανέναν ευρπωαΐκό λαό οι Βρυξέλλες σήμερα «κλάινε» διότι δεν θα πραγματοποηθεί. Είναι μια συμφωνία που ουσιαστικά θα επέτρεπε στις πολυεθνικές να κυριαρχήσουν στον κόσμο χωρίς πλέον κανέναν κρατικό περιορισμό, ούτε τύποις ούτε επί της ουσίας.
 
Η Ευρωπαία επίτροπος Εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ δήλωσε σήμερα ότι περιμένει να υπάρξει μια "διακοπή" στις διαπραγματεύσεις για την TTIP, τη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
"Τώρα υπάρχει ένας νέος εκλεγμένος πρόεδρος, δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα συμβεί. Υπάρχουν λόγοι να πιστεύει κανείς πως θα υπάρξει μια διακοπή στην TTIP" (γνωστή και ως Tafta), παραδέχθηκε η Μάλστρομ κατά την άφιξή της σε συνεδρίαση των υπουργών Εμπορίου των 28 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. "Μπορεί αυτό να μην είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης", παραδέχθηκε η Σουηδή επίτροπος.
Στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής εκστρατείας, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος μίλησε σφόδρα εναντίον της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών που σκότωσε, τη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. 
 
 
Eν ολίγοις η TTIP προβλέπει την εξομοίωση πολιτικών της ΕΕ με αυτές των ΗΠΑ δηλαδή θα είναι άρρηκτα δεμένες η μία με την άλλη, και προφανώς αμερικανικά κέντρα θα είναι το "αφεντικό" ίσως και αυτό να εξηγεί το γιατί η Γερμανία δέχθηκε απανωτά οικονομικά χτυπήματα προερχόμενα από το αμερικανικό έδαφοος όπως συνέβη στην περίπτωση της VW.
 
 Ένας βασικός τομέας, στον οποίο, η ΤΤΙΡ θα έχει ισχύ είναι αυτός των δημοσίων υπηρεσιών. 
 
Oι ιδιωτικές επιχειρήσεις θα μπορούν να αναλάβουν οποιονδήποτε τομέα δημοσίων υπηρεσιών επιθυμούν, όπως η υγεία, η παιδεία, το νερό κ.λπ. χωρίς κανέναν ουσιαστικό περιορισμό στηριζόμενο στην αρχή ότι προσφέρει υπηρεσίες φθηνότερες από το κράτος,και θα έχει το δικαίωμα να αναλάβει την υπηρεσία μόνο και μόνο γι'αυτό το λόγο.
 
Η συμφωνία θα επιχειρήσει να συμβάλλει στην εξάλειψη "περιττών γραφειοκρατικών εμποδίων", τα οποία είναι ένας εύσχημος τρόπος για να αποκρυβεί ο πραγματικός στόχος της 
TTIP που είναι η απορρύθμιση των κανονιστικών ρυθμίσεων που αποτελούν "εμπόδιο" στην κερδοφορία των πολυεθνικών επιχειρήσεων, δηλαδή σε απλά ελληνικά πρόκειται για τις κοινωνικές κατακτήσεις των τελευταίων δεκαετιών όπως τα εργασιακά δικαιώματα,τις περιβαλλοντικές ρυθμίσεις,τους κανόνες ασφάλειας για τα τρόφιμα (ιδιαίτερα σημαντικό αφού οι ΗΠΑ θέλουν να γεμίσουν τον πλανήτη με μεταλλαγμένα), προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο (αυτό στην ουσία είναι η κατάργηση της ατομικής ελευθερίας) κ.ά
 
Πέραν όμως από την εισβολή στους δημόσιους τομείς, οι αμερικανικές πολυεθνικές θέλουν να εισβάλουν και στον ιδιωτικό τομέα εξοντώνοντας όλους του τοπικούς προμηθευτές και τις μικρές επιχειρήσεις που έχουν κάποιες μικρές δημόσιες συμβάσεις π.χ με τους δήμους, για την σίτιση των σχολείων. Εν ολίγοις οι τοπικές οικονομίες και συνεπώς οι εθνικές θα καταρρακωθούν, και στο τέλος θα εξαερωθούν προς χάρην της αμερικανικής οικονομίας.
 
Αυτό που προκαλεί περισσότερο στην ΤΤΙΡ είναι η ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, το περίφημο ISDS (Investor-State Dispute Settlement),όπου τα εταιρικά συμφέροντα αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι εκείνων των πολιτών,των κυβερνήσεων και των τοπικών κοινωνιών, αφύ οι εταιρείες μονομερώς δύνανται να προσφύγουν εναντίον κυβερνήσεων και όχι το αντίθετο!
 
Πρόκειται για κατάλυση της Δημοκρατίας σε κάθε της μορφή και η έυλογη απορία είναι ποιοι είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι που το αποδέχτηκαν.
 
Μήπως γι'αυτό η Κομισιόν επιθυμεί τον αποκλεισμό του μόνου εκλεγμένου οργάνου της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου από τις μελλοντικές αποφάσεις για ευρώ και ΟΝΕ για να μην έχει κανέναν λόγο ο Ευρωπαίος πολίτη σε αυτά που του έρχονται δίχως να μπορεί να τα ελέγξει;
 
Ποιος μπορεί να εγγηθεί ότι οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών δεν είναι απλά άνθρωποι του αμερικανικού βαθέως κράτους (του ίδιου που επιχείρησε να «τελειώσει» τον Ν.Τραμπ προεκλογικά) που έχουν σπουδάσει στα αμερικανικά πανεπιστήμια και έχουν εκπαιδευθεί να σκέφτονται "αμερικανικά" αδιαφορώντας παντελώς για το δικό τους ευρωπαϊκό "σπίτι";
 
Σε άρθρο του την Άνοιξη στην Αυγή, ο Θανάσης Πετράκος,πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έγραφε σχετικά:
 
"Η συμφωνία TTIP θεωρείται ο δούρειος ίππος για την εισαγωγή στην Ευρώπη γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, κρεάτων με ορμόνες κ.λπ.
Η ρήτρα θα επιτρέπει σε ιδιωτικές εταιρείες να μηνύουν ακόμη και χώρες σε διαιτητικά δικαστήρια για να ακυρώσουν μέτρα που θεωρούν προστατευτικά. Ο κίνδυνος είναι πολυεθνικές υποστηριζόμενες από στρατούς δικηγόρων να μπορούν να εκφοβίζουν ολόκληρα κράτη, Περιφέρειες, Κοινότητες, για να επιβάλουν τα δικά τους συμφέροντα.
 
Η εφαρμογή της TTIP αποτελεί κίνδυνο για τους φυσικούς πόρους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Ταυτόχρονα κινδυνεύουν με κατάργηση οι κανόνες αειφορείας για τις ΑΠΕ, αφού αποτελούν εμπόδιο για την επέκταση των αγροκαυσίμων που προωθούν οι Αμερικανοί παραγωγοί.
 
Η TTIP προβλέπει πλήρη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Πρέπει να τονιστεί ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κυρώσει τις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας".
 
Όλα καλά αν γινόντουσαν στο φως ώστε και οι πολίτες να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, όμως στην διαπραγμάτευση που έλβαε χώρα στα τέλη Απριλίου έγινε με κλειστές για τους δημοσιογράφους πόρτες και δεν εκδόθηκε κανένα επίσημο ανακοινωθέν!
 
Έχουμε ήδη Παγκόσμια Δικτατορία που δεν ενημερώνει για τίποτα και δεν ελέγχεται από πουθενά;
 
Η ΕΕ μέχρι τώρα είχε την αρχή της "προφύλαξης" και θεωρούσε ότι αν ένα προϊόν απειλούσε την διατροφική ασφάλεια των πολιτών ή αν υπήρχαν αμφιβολίες τότε μπορεί να απαγορευθεί. Αυτή η αρχή οι αμερικανικές πολυεθνικές μεταλλαγμένων (όπως Μοsanto, Sygenda κλπ) θέλουν να καταργηθεί καθώς θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποδειχθεί με απόλυτες αποδείξεις ότι το προϊόν είναι επιβλαβές για την υγεία πριν αποσυρθεί από την αγορά, δηλαδή να πεθάνουν πρώτα από ασθένειες και παρενέργειες χιλιάδες άνθρωποι και...βλέπουμε.
 
Αυτό λέγεται ότι είναι το βασικό εμπόδιο για την επίτευξη της συμφωνίας.Όταν αυτός ο όρος καταστεί εφικτός τότε μια αμερικανική εταιρεία τροφίμων που δεν πληρεί τους κανόνες ασφαλείας θα μπορεί να κινηθεί νομικά κατά της χώρας που τολμάει να τους θεσπίζει και θα απαιτεί αποζημίωση.
 
Tο πλήρες κείμενο της έκθεσης για την TTIP βρίσκεται εδώ
 
Υπάρχει εκτενές άρθρο του βρετανικού Independent στο οποίο αναφέρονται "οι έξι λόγοι για τους οποίους θα έπρεπε να φοβόμαστε την ΤΤΙΡ"
 
1 Το ΕΣΥ 
 
Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα το NHS, είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. 
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν εκτός ΤΤΙΡ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Υπουργός Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Livingston παραδέχθηκε ότι το ζήτημα για το NHS (ΕΣΥ) ήταν ακόμα πάνω στο τραπέζι!
 
2 Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια
 
Η ΤΤΙΡ θα επιδιώξει να φέρει σύγκλιση στα πρότυπα της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον με εκείνα των ΗΠΑ.
 
Οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, με το 70 τοις εκατό όλων των μεταποιημένων τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ να περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά.
 
Αντίθετα, η ΕΕ δεν τα επιτρέπει σχεδόν ολοκληρωτικά. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ χαλαρότερους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιούν επίσης τις ορμόνες ανάπτυξης στον τομέα του βοείου κρέατος, οι οποίες περιορίζονται στην Ευρώπη, λόγω του καρκίνου που προκαλούνο. Οι αγρότες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει αρθούν οι περιορισμοί αυτοί κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν την ΤΤΙΡ για να το κάνουν ξανά.
 
Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληροί σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει ότι μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί, στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίθετο: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ότι δεν είναι ασφαλής. Για παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει επί του παρόντος 1.200 ουσίες που χρησιμοποιούνται σε καλλυντικά, οι ΗΠΑ μόλις 12!
 
3 Τραπεζικοί Κανονισμοί
 
Εδώ λειτουργεί αντίστροφα: Το Ηνωμένο Βασίλειο, υπό την επήρεια του παντοδύναμου City του Λονδίνου, θεωρείται ότι επιδιώκει να δημιουργήσει χαλάρωση των αμερικανικών τραπεζικών κανονισμών.
 
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της Αμερικής είναι πιο σκληροί από τους βρετανικούς. Είχαν τεθεί σε εφαρμογή μετά την οικονομική κρίση, για να περιορίσουν άμεσα τις εξουσίες των τραπεζιτών και να αποφευχθεί μια παρόμοια κρίση στο μέλλον.Με την ΤΤΙΡ, υπάρχει ο φόβος,ότι θα άρει τους περιορισμούς αυτούς, παραδίδοντας όλες τις πρότερες εξουσίες πίσω στους τραπεζίτες.
 
4 Προστασία Προσωπικών Δεδομένων
 
Θυμηθείτε την ACTA.
 
Απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων για τα οποία θα απαιτούνταν από τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online την δραστηριότητα των ανθρώπων.
 
Η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να επαναφέρει κεντρικά στοιχεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα.
 
5 Θέσεις εργασίας
 
Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα ανεργία καθώς θέσεις εργασίας θα στραφούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι λιγότερο προστατευμένα. 
 
Παραδείγματα από άλλες παρόμοιες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο υποστηρίζουν την υπόθεση για την απώλεια θέσεων εργασίας. Η Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (NAFTA) μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά και του Μεξικό προκάλεσε την απώλεια ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 ετών, αντί των εκατοντάδων χιλιάδων επιπλέον που είχαν υποσχεθεί.
 
6 δημοκρατία
 
Η μεγαλύτερη απειλή της ΤΤΙΡ στην κοινωνία είναι εγγενής επίθεσή της στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή της επίλυσης διαφορών (ISDS), ανάμεσα σε κράτη και επενδυτές. η οποία θα επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσουν τις κυβερνήσεις εάν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων προκαλέσουν απώλεια κερδών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι μη εκλεγμένες πολυεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
 
Η ISDS είναι ήδη σε ισχύ και σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αδικίες όπως στη Γερμανία, όπου η σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για δισεκατομμύρια δολάρια κατά της απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία.
 
Εδώ βλέπουμε ότι μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που θα τεθεί σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση απειλείται από ένα ενεργειακό κολοσσό λόγω της ενδεχόμενης απώλειας κέρδους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικά αντιδημοκρατικό!
 
Όπως γίνεται κατανοητό η ΤΤΙΡ δεν είναι μια απλή συμφωνία, είναι η δημιουργία του Μεγάλου Αδελφού του Τ.Όργουελ, είναι η επίσημη σύσταση της Νέας Τάξης Πραγμάτων.
 
Στο δυστοπικό μέλλον της Μarvel Comics του 2099 τον πλανήτη τον κυριαρχούσαν 2-3 παγκόσμιες εταιρείες, και όλοι οι πόλεμοι γίνονταν λόγω των μεταξύ τους συγκρούσεων. Οδεύουμε προς ένα corporate future. Τελικά οι ταινίες δυστοπικής μελλοντολογίας επαληθεύονται στη χειρότερη εκδοχή τους.
 
Θα τα αλλάξει όλα αυτά η εκλογή Ν.Τραμπ; Το ελπίζουμε.



pronews