15.11.16

Κτύπησαν οι Ρώσοι στην Συρία - Εκτοξεύθηκαν δεκάδες βλήματα cruise - Αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Χαλέπι και Ιντλίμπ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
To δυτικό και ανατολικό Χαλέπι και η Ιντλίμπ δέχονται κύματα σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών από τακτικά και υποστρατηγικά ρωσικά μαχητικά.
Mετά την χθεσινή αναβολή έναρξης της επιχείρησης λόγω του ατυχήματος με την πτώση του μαχητικού MiG-29Κ του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνετσόφ", στην θάλασσα, σήμερα η ρωσική αεροναυτική δύναμη κτύπησε δυνατά στην Συρία.
Κύματα βλημάτων cruise από ρωσικά πλοία και υποβρήχια πλήττουν επίσης συγκεκριμένους στόχους. Στην εκτόξευση πυραύλων cruise Kalibr συμμετείχε για πρώτη φορά και η νέα φρεγάτα Admiral Grigorovich σφυροκοπώντας θέσεις των ισλαμιστών όπως δήλωσε πριν λίγο ο Ρώσος ΥΠΑΜ Sergei Shoigu.
Τουλάχιστον 4 “πύραυλοι 3M-54 Klub” Kalibr cruise έπληξαν στόχους της Jaish al-Fateh (Army of Conquest) δύο εκ των οποίων κατέστρεψαν στρατιωτικές θέσεις κοντά στη πόλη Saraqib. Ακόμη δύο πύραυλοι έπληξαν την Jabal al-Hoss στο νοτιοδυτικό Χαλέπι.
Η φρεγάτα «Admiral Grigorovich» παραδόθηκε σε υπηρεσία στις 10 Μαρτίου του 2016 από τα ναυπηγεία Yantar στο Καλίνιγκραντ και αποτελεί την πρώτη από συνολικά 6 φρεγάτες του τύπου Project 11356, 3 από τις οποίες θα παραδοθούν μέχρι το 2017.
Η φρεγάτα είναι εκτοπίσματος 3.850 τόνων και πληρώματος 200 ατόμων ενώ φέρει νέας γενιάς ηλεκτρονικά συστήματα επίθεσης, επιτήρησης και άμυνας όπως και οπλικά συστήματα.
Ταυτόχρονα κοινές ρωσικές και συριακές επιδρομές συνεχίζουν να ισοπεδώνουν στόχους των τρομοκρατών στο Χαλέπι πλήττοντας στόχους σε Bishqatin, Bustan al-Bashra, Hanano Housing, al-Haydari.
Τις επόμενες 24 ώρες σύμφωνα με ανώτατο Ρώσο αξιωματούχο ο συριακός Στρατός θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις απελευθέρωσης του ανατολικού Χαλεπίου.
"Σήμερα στις 10.30 και 11.00 ξεκίνησε η επιχείρηση. Την αρχή έκανε η φρεγάτα «Admiral Grigorovich». Για πρώτη φορά στην ιστορία το ρωσικό Ναυτικό  με το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» ξεκίνησε τις επιχειρήσεις. Τα μαχητικά μας Su-33 ξεκίνησαν τις επιδρομές. Πριν από αυτό είχαμε κάνει επιτήρηση και παρακολούθηση όλων των στόχων" είπε ο Σ.Σοιγκού την ανακοίνωση της έναρξης της επιχείρησης στις 15.45 ώρα Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα Ρώσος υπουργός Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:
«Σήμερα στις 10:30 και στις 11:00 προχωρήσαμε στην μαζική εκτόξευση πυραύλωνcruise εναντίον θέσεων των οργανώσεων  ISIS και Al-Nusra στις επαρχίες της Ιντλίμπ και της Χομς.
Η φρεγάτα "Admiral Grigorovich” παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις. Σήμερα εκτόξευσε βλήματα Kalibr εναντίον θέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων, θέσεων που είχαν αναγνωριστεί και επιβεβαιωθεί από αποστολές ISR.
Παράλληλα αεροσκάφη Su-33 απονηώθηκαν από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».
Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου η επιχείρηση δεν περιλαμβάνει το Χαλέπι αλλά εξετάζουμε πάντα το ενδεχόμενο να την επεκτείνουμε και εκεί.
«Σήμερα ξεκινήσαμε μια μεγάλη επιχείρηση εναντίον εργαστηρίων των τρομοκρατών στη Συρία όπου παρασκευάζουν δηλητηριώδεις ουσίες. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια πολύ καλά οργανωμένη βιομηχανική παραγωγή και για αυτό διεξάγουμε αυτές τις επιθέσεις. Αποθήκες πυρομαχικών κέντρα εκπαιδεύσεως τρομοκρατών και κέντρα παραγωγής μη συμβατικών όπλων είναι οι κύριοι στόχοι των επιθέσεων
Μια στρατιωτική ομάδα στάλθηκε στην Συρία για να καθορίσει τι είδος χημικών όπλων οι τρομοκράτες στην Συρία χρησιμοποιούν. Αυτοί τα χρησιμοποίησαν δύο φορές αυτή την εβδομάδα. Σε μια περίπτωση 27 άνρθωποι πήγαν στο νοσοκομείο και τρεις πέθαναν. Σε άλλη περίπτωση 30 νοσηλεύτηκαν και εννοώ τους στρατιώτες του συριακού Στρατού.
Από τις 12 Νοεμβρίου ο διοικητής του Admiral Kuznetsov ξεκίνησε εκπαιδευτικές προσομοιώσεις με τα μαχητικά του αεροπλανοφόρου.»