25.11.16

Πολεμικό μέτωπο Συρίας-Τουρκίας… η θέση της Μόσχας;


Η συριακή αεροπορία βομβάρδισε τις τουρκικές δυνάμεις κοντά στο ελεγχόμενο από το ΙΚ αλ Μπαμπ στη βόρεια Συρία. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως τρεις στρατιώτες της σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίσθηκαν, ένας εξ αυτών σοβαρά. Τουρκικές πηγές ανέφεραν πως η συριακή επίθεση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
Συριακές πηγές ανέφεραν ότι από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε Τούρκοι στρατιώτες και 16 τραυματίσθηκαν. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός ορκιζόταν εκδίκηση:

«Είναι προφανές ότι κάποιοι είναι δυσαρεστημένοι με την τουρκική εμπλοκή κατά του ΙΚ. Όμως θα υπάρξουν αντίποινα για αυτές τις επιθέσεις», είπε ο Γιλντιρίμ και επιβεβαίωσε πληροφορίες του Τούρκου αρχηγού ενόπλων δυνάμεων στρατηγού Ακάρ ότι την επίθεση εξαπέλυσαν συριακά αεροσκάφη.
Την ίδια ώρα σφοδρές συγκρούσεις εξακολουθούν να μαίνονται μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και των Κούρδων του YPG στην περιοχή του Χαλεπίου.
Οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους Κούρδους στα χωριά Μπογκάζ, Σαμπ Βερέν, Σεΐχ Νασίρ και Γιουλανλί και κατέλαβαν τα χωριά Μπαρσαΐγια και Τζιμπ αλ Νταμ. Τουρκικά αεροσκάφη βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στην πόλη Αριμάχ την οποία το YPG απελευθέρωσε από το ΙΚ.
Πάντως η συριακή επίθεση κατά των Τούρκων δείχνει πως η Δαμασκός προτίθεται να αντιδράσει στην τουρκική επέμβαση στην Συρία. Άλλωστε και οι Τούρκοι είχαν πλήξει με το πυροβολικό τους συριακές θέσεις στην περιοχή της Λατάκιας. Το ερώτημα είναι αν είναι δυνατόν οι Σύροι να εμπλέκονται σε τέτοιες ενέργειες αν δεν έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση της Μόσχας…

defence-point