5.11.16

Η Τουρκία "βράζει": Σκληρές συγκρούσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα (φωτό, βίντεο)


Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ 

Σκληρές συγκρούσεις εκτυλίσσονται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα μεταξύ Κούρδων και δυνάμεων ασφαλείας, οι πρώτες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου μετά και τις χθεσινές συλλήψεις των ηγετών του φιλοκουρδικού κόμματος HDP.
 
Το δρόμο της βίας ακολούθησε η τουρκική αστυνομία, προκειμένου να διαλύσει τις μεγάλες διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από Κούρδους και όχι μόνο πολίτες σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.
 
Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για τις συλλήψεις και τις απολύσεις που προέβη η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εναντίον του.
 
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν η σύλληψη 12 Κούρδων πολιτικών παραγόντων, με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και η παραπομπή εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων.
 
Στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις ασφαλείας και την αστυνομία, οι άνδρες της οποίας έκαναν ευρεία χρήση χημικών, δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
 
Προκειμένου να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι δυνάμεις της αστυνομίας επιστράτευσαν και τα ειδικά οχήματα με τις μάνικες νερού, τις οποίες έστρεψαν εναντίον του πλήθους.
 
Οι πολίτες - Κούρδοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία - συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς, ενώ υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς, δίχως να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός.
 
Πολλοί υπέφεραν από αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας των δακρυγόνων και των χημικών, ενώ υπήρξαν και προσαγωγές διαδηλωτών από την αστυνομία. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί 10 προσαγωγές στην Άγκυρα, 5 στην Αττάλεια και 7 στην Κωνσταντινούπολη. 
 
Το κεντρικό σύνθημα που επικράτησε στις διαδηλώσεις σε όλες τις πόλεις της Τουρκίας, ήταν το εξής: «Ελευθερία στους Κούρδους», «Ανεξαρτησία για τους Κούρδους».
 
Αντιδράσεις Κούρδων υπήρξαν και σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά και στην Αθήνα, όπου αρκετοί ήταν εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Συντάγματος, με κουρδικές σημαίες και συνθήματα εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του.
 
 
 
 
pronews