10.11.16

Δεύτερο σοκ Ν.Τραμπ προς Α.Τσίπρα - Νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ: «Να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας»!

ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΝΑΖΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙΤΕ, Ή ΦΥΓΕΤΕ. JUAN

_______________

ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 Δεύτερο σοκ επιφυλάσσει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ στον Α.Τσίπρα αλλά και σε όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα που ακόμα αρνείται να «χωνέψει» την εκλογή του στον προεδρικό θώκο αφήνοντας έτσι χώρο για τον Ρ.Τ.Ερντογάν να προωθήσει τις δικές του παρανοϊκές θέσεις και ενώ την ίδια στιγμή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού προέδρου θα είναι ο απόστρατος στρατηγός Michael Flynn ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Hill ότι «Θα πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας»!
Ο στρατηγός είχε ουσιαστικό ρόλο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πολλές φορές προλογίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις και θεωρείται εκ των «εξ'απορρήτων» του νέου προέδρου τον οποίο συμβουλεύει ιδιωτικά σε ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Οι απόψεις του είναι υπέρ της Τουρκίας (αν και όλοι οι Σύμβουλοι Εθνικής Ασφάλειας είναι υπέρ της Τουρκίας, επειδή η Άγκυρα είναι ενεργός παράγοντας στην Μέση Ανατολή και φυσικά ελέγχει την γέφυρα μεταξύ Ασίας και Ευρώπης)
Ο ίδιος αναφέρει στην εφημερίδα ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ακολούθησε «μια μη σοφή πολιτική» απέναντι στην Τουρκία και ότι οι σχέσεις με αυτήνα θα πρέπει να αποτελέσουν μέγιστη προτεραιότητα στην αμερικανική εξωτερική πολιτική.
«Θα πρέπει να αρχίσουμε να κατανοούμε ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι ιδιαίτερα ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά συμφέροντα καθώς και πηγή σταθερότητας στην περιοχή».
«Πρέπει να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική και να αναγνωρίσουμε ότι η Τουρκία αποτελεί προτεραιότητα. Πρέπει να δούμε τον κόσμο από την οπτική της Τουρκίας», γράφει.
Αναφερόμενος στο αίτημα της Αγκυρας προς τις ΗΠΑ για την έκδοση του Γκιουλέν ο Μάικλ Φλιν τάσσεται υπέρ αυτής.
«Τι θα είχαμε κάνει εμείς εάν αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου ακούγαμε στις ειδήσεις ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ζει σε μια ωραία βίλα σε κάποιο θέρετρο της Τουρκίας ενώ παράλληλα διοικεί 160 σχολές που χρηματοδοτούνται από τους Τούρκους φορολογούμενους;» γράφει ο Φλιν.
Σημειώνεται ότι ήδη μίλησαν στο τηλέφωνο ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν με το νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, Ν.Τραμπ για την κατάσταση στην περιοχή, το Αιγαίο και την Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας συνεχάρη τον κ. Τραμπ για την εκλογική νίκη και του ευχήθηκε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι σύμμαχοι που συναντώνται στη βάση των κοινών αξιών, τα κοινά συμφέροντα , τον αμοιβαίο σεβασμό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν.
Αυτά συμβαίνουν όταν το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα βλέπει πρόσωπα στις υπερδυνάμεις του πλανήτη και όχι το γεγονός ότι πρόκειται απλά για υπερδυνάμεις που θα συνεχίσουν να υφίστανται έτσι ακόμα και όταν αλλάξουν τα ΝΟΜΙΖΟΜΕΝΑ ως αρεστά πρόσωπα.
Η κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ επένδυαν στον Μ.Ομπάμα και τηρούσαν και έδειξαν εχθρική διάθεση απέναντι στο Ν.Τραμπ εξ'αρχής πράγμα το οποίο συνέχισαν. Δεν έχουν ακομα κατανοήσει ότι ΔΕΝ κέρδισε η «φίλη» τους όπως την θεωρούν Χίλαρι και θα πρέπει άμεσα να αλλάξουν την στρατηγική τους (χθες μάλιστα, είναι ήδη πολύ αργά τώρα) διότι ο Ελληνισμός κινδυνεύει να έχει απέναντί του μια Τουρκία θωπευόμενη και υποστηριζόμενη και από τις δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, Ρωσία και ΗΠΑ.
Εμείς όμως προτιμάμε να είμαστε στο στρατόπεδο των «πουθενάδων» της ΕΕ. Θα έρθει η ΕΕ να μας βοηθήσει απέναντι στην Άγκυρα; Ούτε κατά διάνοια, άλλωστε κατά βάθος και η Γερμανία πάντα θέλει να τα έχει καλά με την Τουρκία.
Δύσκολο γεωπολιτικό παιχνίδι που το παίζουμε με ένα ελλιπές πολιτικό σύστημα.