22.11.16

ΕΚΤΑΚΤΟ: Νηοψίες σε ρωσικά πλοία προς Συρία ζήτησε από Ελλάδα και Κύπρο η Ε.Ε!


Ούτε να το διανοηθούν  οι κότες της Αθήνας. Juan

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΛΙΜΑΝΙΑ» 

Θέμα απαγόρευσης σε ρωσικά πετρελαιοφόρα που  μεταφέρουν στρατιωτικό καύσιμο μέσω Ελλάδας και Κύπρου θέτουν οι Βρυξέλες επικαλούμενες πληροφορίες από «μυστικές υπηρεσίες» ευρωπαϊκού κράτους.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters επιχειρώντας να εμπλέξουν  την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο σε λαθρεμπόριο, όπως το αποκαλούν, καυσίμων από ρωσικά πετρελαιοφόρα τα οποία μεταφέρουν αεροπορικά καύσιμα για τις ανάγκες της ρωσικής Αεροπορίας  στη Συρία.
Όπως αναφέρεται ρωσικά πετρελαιοφόρα σκάφη  «αψηφούν το εμπάργκο που έχει θέσει η Ε.Ε. στη Συρία» και μέσω των «υδάτων της Ε.Ε.» μεταφέρουν αεροπορικό καύσιμο μέσω κυπριακών και ελληνικών λιμανιών στη Συρία.
Αυτά αναφέρουν μη κατονομαζόμενες πηγές πληροφοριών από χώρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, η οποία λόγω της ευαίσθητου περιεχομένου  των πληροφοριών αυτών θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της. 
 
Όπως ισχυρίστηκε η ίδια πηγή τουλάχιστον δύο πλοία με ρωσική σημαία πραγματοποίησαν παραδόσεις αεροπορικού καυσίμου –σε αντίθεση με τις κυρώσεις της Ε.Ε.-  στη Συρία μέσω Κύπρου.
«Υπήρξε μια απότομη αύξηση στα πλοία που μεταφέρουν καύσιμα τον Οκτώβριο», είπε η ίδια πηγή.
Μια άλλη πηγή η οποία γνωρίζει καλά το θέμα των κινήσεων ρωσικών  πετρελαιοφόρων δήλωσε ότι τα σκάφη αυτά επισκέφθηκαν κυπριακά και ελληνικά λιμάνια, πριν παραδώσουν το φορτίο καυσίμων στη Συρία,.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει από Αθήνα και Λευκωσία να πραγματοποιούν νηοψίες στα ρωσικά πετρελαιοφόρα και αν διαπιστώσουν ότι μεταφέρεται καύσιμο στη Συρία αυτά να σταματούν αμέσως!
Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας είπε πως: «Θεωρούμε δεδομένο πως οι αρχές των χωρών που εμπλέκονται συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να ελέγχουν το εμπάργκο και να διώκουν κάθε προσπάθεια παράνομης διακίνησής του».
Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρει το Reuters έχει αρνηθεί να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ η κυπριακή κυβέρνηση δήλωσε πως οι αρχές της χώρας δεν έχουν εγκρίνει κάποιον ελλιμενισμό ρωσικού σκάφους που μεταφέρει αεροπορικό καύσιμο στη Συρία.
«Είμαστε ευπρόσδεκτοι σε οποιαδήποτε πληροφορία η οποία θα παρέχει στοιχεία για τέτοιου είδους κινήσεις οι οποίες αντιτίθεται στα μέτρα που έχουν αποφασίσει Ε.Ε. και ΟΗΕ», είπε το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών.
Να σημειωθεί πάντως πως η Ρωσία και το Ιράν είναι οι μόνες χώρες που παρέχουν στην Ελλάδα πετρέλαιο και φ/α επί πιστώσει και οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής του κλίματος καλής συνεργασίας θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.