13.11.16

"Ας ρωτήσουμε το λαό αν θέλει να... ενταχθούμε στην ΕΕ"Ρωτάνε αν τους θέλει η ΕΕ;
 ΑΛΕΞ


Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκατηγόρησε τις Βρυξέλλες ότι θέλουν να ωθήσουν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη διαδικασία για την ένταξή της στην ΕΕ και ανέφερε πως υπάρχει η επιλογή να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το ζήτημα, σε συνέντευξή του.«Η ΕΕ επιδιώκει να μας υποχρεώσει να αποσυρθούμε απ' αυτή τη διαδικασία (της ένταξης). Αν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό, ας πάρουν την απόφαση», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet.

«Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. Αν χρειαστεί, αργότερα, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας», δήλωσε. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βρετανίας με το Brexit, ο Ερντογάν πρόσθεσε: «Κι εμείς μπορούμε να ρωτήσουμε τον λαό μας».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται ενώ οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία έχουν ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Οι τουρκικές αρχές έχουν εξαπολύσει διώξεις, η έκταση των οποίων έχει προκαλέσει ανησυχία και επικρίσεις από τους δυτικούς εταίρους της Τουρκίας. Εκτός από τους ύποπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι διώξεις έχουν επίσης στόχο τις τελευταίες εβδομάδες τη φιλοκουρδική αντιπολίτευση και δημοσιογράφους.


«Ορισμένοι λένε: "Πρέπει να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης". Γιατί να την άρουμε τώρα;», δήλωσε ο Ερντογάν στη Hurriyet.

Την Κυριακή ο Ερντογάν επανέλαβε πως θα επικυρώσει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το τουρκικό κοινοβούλιο ψηφίσει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά τις ευρωπαϊκές επικρίσεις.nooz.gr