13.11.16

Τελικά το ΔΝΤ εισέρχεται και στο νέο πρόγραμμα των δανειστών - Ανακοινωθηκε πριν λίγο


Τελικά το ΔΝΤ εισέρχεται και στο νέο πρόγραμμα των δανειστών με το ποσό των 10 δισ. ευρώ και ίσως ακομα χαμηλότερο. Πρόκειται για μια κίνηση που δίνει «ανάσα» στην κυβέρνηση Α.Τσίπρα στην πιο κρίσιμη περίοδο.
 
Bέβαια η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος με ποσό χαμηλότερο των 10 δισ. ευρώ σύμφωνα με πηγές του Eurogroup που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ενώ προσδοκούνταν 12 με 16 δισ. ευρώ που είχαν συζητηθεί το 2015 θα επιφέρει μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις.
 
Η απροθυμία της Γερμανίας στο να διευκολύνει την Ελλάδα στο ζήτημα του χρέους είναι ένας από τους λόγους που καθυστερεί για τον Ιανουάριο του 2017 η απόφαση εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
 
Τα χαμηλά επιτόκια, το αυξημένο ΑΕΠ και τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα είναι οι παράμετροι που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σηκώσει το βάρος του χρέους της.
Σύμφωνα με πληροφορίες παρά τις αντιφατικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το σχέδιο για τον συμβιβασμό Ευρωζώνης, Ελλάδος και ΔΝΤ είναι έτοιμο. Αυτό περιλαμβάνει :
-Συμφωνία επί της αρχής στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου για τη δεύτερη αξιολόγηση με ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων τον Ιανουάριο και εκταμίευση των δόσεων.
-Έκθεση βιωσιμότητας χρέους από το ΔΝΤ η οποία θα λαμβάνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που ετοιμάζει ο ESM και μια πιο σαφή διατύπωση για τις μεσοπρόθεσμες ενέργειες.
-Μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2% ή στο 2,5% του ΑΕΠ μετά το 2018, ώστε ΕΕ και ΔΝΤ να μοιράσουν τη μεταξύ τους απόσταση ανάμεσα στον στόχο 3,5%.
-Είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα του ESM με χρηματοδότηση περίπου 6 δισ. ευρώ.
 
Με τον τρόπο αυτό το ΔΝΤ θα εισέλθει στο ελληνικό πρόγραμμα με ένα χαμηλό ποσό και θα μπορεί να διατηρεί την πίεση για μελλοντική παρέμβαση στο χρέος μετά το 2018.

pronews