6.11.16

Η απίθανη ιδέα ενός πιλότου έσωσε 439 ζωές


Με πάνω από 400.000 ευρώ αντάμειψε κινεζική αεροπορική εταιρεία έναν από τους πιλότους της που απέτρεψε σύγκρουση ανάμεσα σε δύο αεροσκάφη που θα είχε κοστίσει 439 ζωές.

Ο πιλότος He Chao, κυβερνήτης σε A320, ετοιμαζόταν για απογείωση από αεροδρόμιο της Σαγκάης, τον περασμένο μήνα, όταν στον διάδρομο απογείωσης βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα Airbus A330!Ο He Chao κλήθηκε να πάρει μια δύσκολη, γρήγορη και πολύ σημαντική απόφαση που θα έκρινε τις ζωές των επιβαινόντων και στο δικό του αεροσκάφος καις το άλλο. Όσοι δεν γνωρίζουν θα φαντάζονταν ίσως πως η ενδεδειγμένη κίνηση θα ήταν να επιβραδύνει με την ελπίδα να αποφύγει τη σύγκρουση ή να αλλάξει πορεία με τον ίδιο σκοπό. Εκείνος επέλεξε να αναπτύξει ταχύτητα και να απογειωθεί πάνω από το άλλο αεροσκάφος αποφεύγοντας τη σύγκρουση κατά μόλις 19 μέτρα.

Το περιστατικό συνέβη στο αεροδρόμιο Hongqiao της Σαγκάης στις 11 Οκτωβρίου όταν η πτήση MU-5643 με κυβερνήτη τον He Chao στο πηδάλιο του Airbus A320-200 ετοιμαζόταν να απογειωθεί ενώ η πτήση MU 5106, σε A330-300, είχε μόλις προσγειωθεί και τροχοδρομούσε.


Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο προσομοίωσης του περιστατικού που είχε τότε σοκάρει τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Η αεροπορική εταιρεία China Eastern Airlines επιβράβευσε τον οξύνου πιλότο με το μπόνους των 400.000 ευρώ ενώ ακόμα 80.000 ευρώ δόθηκαν στο προσωπικό καμπίνας.

Στα δύο αεροσκάφη, όπως γράφει η Daily Mail επικαλούμενη κινεζικά μέσα ενημέρωσης, επέβαιναν 413 ταξιδιώτες και 26 μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με έρευνα των αρμοδίων αρχών της Κίνας την ευθύνη για το παραλίγο δυστύχημα είχε ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας.greekalert