16.10.16

RoBattle LR3, το νέο ρομπότ μάχης του Ισραήλ (vid.)


Ένα ρομπότ μάχης με την ονομασία RoBattle LR3, που αποτελεί το πιο πρόσφατο μέλος της συνεχώς αυξανόμενης οικογένειας μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων (UGV: Unmanned Ground Vehicle) που αναπτύσσει το κέντρο ρομποτικής της, παρουσίασε η ισραηλινή Israel Aerospace Industries (IAI).
Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, το RoBattle LR3 έχει σχεδιαστεί για το σύγχρονο πεδίο της μάχης και με ιδιαίτερη έμφαση στη δυνατότητα αυτόνομης δράσης ή στην υποστήριξη μηχανοκίνητων ή και πεζοπόρων τμημάτων όπου θα αναλαμβάνονται οι πιο επικίνδυνες και απαιτητικές, για το προσωπικό, αποστολές.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η αναγνώριση, η προφυλακή, η ενέδρα, η κρούση, η βαθεία διείσδυση και κρούση, η παραπλάνηση (όπου το RoBattle επιχειρεί ως «δόλωμα»), η προστασία φαλάγγων και η συγκαλυμμένη συλλογή πληροφοριών και επιτήρηση.
Το βάρος μάχης του RoBattle LR3 ανέρχεται σε επτά τόνους, συμπεριλαμβανομένων και τριών τόνων ωφέλιμου φορτίου. Το εξάτροχο (6×6) όχημα είναι αρθρωτό και έχει δυνατότητα χρήσης ερπυστριών ώστε να αυξηθεί η κινητικότητα του σε απαιτητικά εδάφη.
Καθώς έχει σχεδιαστεί για μάχη το RoBattle LR3 έχει σχεδιαστεί ώστε να επιδεικνύει υψηλή αντοχή σε ζημίες μάχης και για αυτό τον λόγο είναι εφοδιασμένο με θωράκιση ενώ τα ευαίσθητα για τη λειτουργία του συστήματα είναι πολλαπλά. Ο οπλισμός του RoBattle LR3 αποτελείται από τον κατασκευής General Robotics τηλεχειριζόμενο σταθμό οπλισμό (RWS: Remote Weapon Station) Pitbull.
Ο Pitbull έχει βάρος 50 κιλών και περιλαμβάνει αισθητήρες που επιτρέπουν τις επιχειρήσεις ημέρα, νύκτα και σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας και ταυτόχρονα αυξάνουν τον βαθμό τακτικής επίγνωσης του μη επανδρωμένου οχήματος. Μάλιστα ο εξοπλισμός του RoBattle LR3 περιλαμβάνει και σύστημα εντοπισμού εχθρικών πυρών, που επιτρέπει είτε την άμεση ενεργοποίηση αντιμέτρων είτε την εκπομπή πυρών.
Επίσης, στο RoBattle LR3 μπορούν να ενσωματωθούν ποικιλία φορτίων αποστολής, όπως η συλλογή αισθητήρων Black Granite, συστήματα συλλογής πληροφοριών (οπτικοί αισθητήρες, ραντάρ, COMINT), συστήματα παρεμβολής αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED: Improvised Explosive Device), βραχίονες για την περισυλλογή αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων και IED) και άλλα. 

Η «ψυχή» του RoBattle LR3 είναι ένα νέο, σπονδυλωτής αρχιτεκτονικής σύστημα αυτόνομης λειτουργίας, που περιλαμβάνει το υποσύστημα ελέγχου του οχήματος, τους αισθητήρες που διαμορφώνουν την αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου, το υποσύστημα χαρτογράφησης σε αληθή χρόνο, το υποσύστημα ναυτιλίας και σχεδιασμού όδευσης και το υποσύστημα διαχείρισης και υποστήριξης λήψης απόφασης.
Το RoBattle LR3 έχει επίσης εξοπλιστεί με προηγμένης τεχνολογίας, στρατιωτικών προδιαγραφών δικτυακό σύστημα επικοινωνιών (Tac4G) που παρέχει συνεχή, ευρυζωνική, επικοινωνιακή κάλυψη σε ευρεία περιοχή.
Ο έλεγχος του RoBattle LR3 γίνεται από μονάδα τακτικού ελέγχου που μεταφέρεται από τους χρήστες είτε είναι εποχούμενοι (εντός τεθωρακισμένου οχήματος) ή πεζή. Η μονάδα διαθέτει και διαμόρφωση εκπαίδευσης ώστε να ικανοποιείται η με χαμηλό οικονομικό κόστος εκπαίδευση του προσωπικού και η εξάσκηση των δεξιοτήτων του.

defence-point