29.10.16

Reuters: Η Τουρκία ξεκινάει την παραλαβή των F-35 μέσα στο 2018


"Η τουρκική Αεροπορία ξεκινά να παραλαμβάνει τα μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35, σε δεκαοκτώ μήνες από σήμερα", μεταδίδει το Reuters, επιβεβαιώνοντας πλήρως την σχετική πληροφόρηση που είχε μεταδώσει πριν δύο εβδομάδες το pronews.gr.
 
Η εξέλιξη αυτή θα αποβεί καθοριστική για το ποιος θα έχει την κυριαρχία του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου, αν δεν υπάρξει κάποιου είδους ελληνική απάντηση τουλάχιστον μέχρι το 2020, οπότε θα έχει κηρυχθεί επιχειρησιακή η πρώτη τουρκική πολεμική μοίρα των F-35.
 
Το άκρως εντυπωσιακό είναι ότι η Τουρκία προχώρησε αμέσως στην παραγγελία και τη δεύτερης παρτίδας των μαχητικών τα οποία θα αρχίσουν να παραδίδονται το 2021.
 
Με τον ρυθμό αυτό, μέχρι το 2023 θα έχει παραδοθεί το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των 100 μαχητικών F-35 στην τουρκική Αεροπορία, προκαλώντας ασφυξία στον ελληνικό αμυντικό μηχανισμό, αν δεν ληφθούν "χθες" αποφάσεις για την ενίσχυση όχι μόνο σε επίπεδο αεροσκαφών, αλλά και επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας.
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, στο τεύχος του pronews που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή, δωρεάν με τον Ελεύθερο Τύπο και από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα σε μια μεγάλη προσφορά, αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζητά από τις ΗΠΑ χρηματοδότηση για απόκτηση 20 F-35. 
 
Το Reuters μεταδίδει ότι, η Τουρκία αναμένει να παραλάβει τα πρώτα μαχητικά της Lockheed Martin Corp F-35A το 2018 και έχει ήδη προχωρήσει στην παραγγελία μίας δεύτερης παρτίδας με ορίζοντα παραλαβής το 2021-2022, σύμφωνα με δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου της Αμυντικής Βιομηχανίας χθες Παρασκευή.
 
Η είδηση επιβεβαιώνει πλήρως τα δημοσιεύματα του pronews.gr.
 
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι που γνωρίζουν καλά το θέμα δήλωσαν στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η δεύτερη παρτίδα θα αποτελείται από 24 μαχητικά.
 
Εξάλλου, τελικός στόχος σύμφωνα με την ιστοσελίδα τουρκικού υπουργείου Αμυντικής Βιομηχανίας, είναι να αγοραστεί ένα σύνολο των 100 μαχητικών F-35.
 
Η ανακοίνωση περαιτέρω διευκρινίζει ότι οι νέες παραγγελίες θα αναμένονται να παραδοθούν το 2021 και το 2022. Η ανακοίνωση δημοσιεύθηκε μετά από μια συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Πρωθυπουργός Μπινάλι Γιλντιρίμ.
 
Η Lockheed Martin κατασκευάζει τρεις παραλλαγές του F-35 για τις ΗΠΑ και άλλες 10 χώρες που σχεδιάζουν να αγοράσουν τα αεριωθούμενα μαχητικά: Βρετανία, Αυστραλία, Νορβηγία, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Τουρκία, Ισραήλ, Ιαπωνία και Νότια Κορέα.
 
Ένας εκπρόσωπος της Lockheed είπε ότι η εταιρεία "τιμάται" από την συνεχή δέσμευση της Τουρκίας για το πρόγραμμα F-35, η οποία επιβεβαιώθηκε περαιτέρω από την χθεσινή απόφαση.
 
Μόνο το τμήμα του προγράμματος που προορίζεται για τις ΗΠΑ αναμένεται να κοστίσει 379 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνολικά 3.000 νέα μαχητικά θα εισέλθουν σε λειτουργία σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια.