12.10.16

Συμμαχικές βολές Patriot στο ΠΒΚ με «ελληνικό χρώμα»!


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ), βολές αξιολόγησης του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας Patriot στο πλαίσιο δοκιμής του προγράμματος «APOLLO». Οι βολές έγιναν από προσωπικό των Γερμανικών και Ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων, δύο χωρών που είναι χρήστες του Πεδίου, με συμμετοχή και προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ.
Οι βολές διεξήχθησαν το διάστημα 4 έως 6 Οκτωβρίου 2016 και μόνο η απαρίθμηση των διακεκριμένων επισκεπτών που μετέβησαν στο ΠΒΚ αποτελεί ένδειξη για τη μεγάλη σημασία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε το ΠΒΚ, τις βολές παρακολούθησαν ο Ανώτατος Διοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων Ευρώπης (SACEUR: Supreme Allied Commander Europe) στρατηγός Curtis M. Scaparroti, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ανώτατοι αξιωματικοί των παραπάνω χωρών, πολυμελείς αντιπροσωπείες, μέλη των Κοινοβουλίων της Γερμανίας-Ολλανδίας και ο πρέσβης της Ολλανδίας στην Ελλάδα.

Μεταξύ των επισκεπτών ήταν ο υπαρχηγός της Αεροπορίας της Γερμανίας, ο διοικητής και ο επιτελάρχης των Διοίκησης Αεροπορικών Δυνάμεων της Αεροπορίας της Γερμανίας, ο διοικητής των επίγειων δυνάμεων της Αεροπορίας της Γερμανίας, ο υπαρχηγός του Στρατού της Ολλανδίας, ο υπαρχηγός της Αεροπορίας της Ολλανδίας, ο υποδιοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης, η διοικητής της 10ης Διοίκησης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη (10th Army Air & Missile Defense Command) και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πυροβολικού του ΓΕΣ.
Όπως ανακοινώθηκε από το ΠΒΚ, οι βολές πραγματοποιήθηκαν εναντίον εναέριων τηλεκατευθυνόμενων στόχων, καθώς και εξομοιωτών βαλλιστικών βλημάτων και στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Οι στόχοι παρασχέθηκαν από τις ιδιωτικές εταιρείες «Airbus» και «Targets for Missile Defense-TMD». Τα σενάρια της διεξαχθείσας αξιολόγησης είναι από τα πολυπλοκότερα που διεξάγονται στο ΠΒΚ, με υψηλό βαθμό δυσκολίας.
Όπως ήταν αναμενόμενο, για άλλη μία φορά, τα μέσα και το προσωπικό του ΠΒΚ ανταποκρίθηκαν με εντυπωσιακό τρόπο στην πρόκληση και εξασφάλισαν ασφαλές περιβάλλον για την πραγματοποίηση των βολών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις βολές αξιολόγησης εκτοξεύθηκαν περισσότερα από 40 βλήματα.
Από γερμανικής πλευράς συμμετείχαν 300 άτομα προσωπικό της 1ης Πτέρυγας Αντιαεροπορικής Άμυνας (Flugabwehrraketengeschwader 1 – FlaRakG 1) «Schleswig-Holstein» η οποία μετακίνησε ατμοπλοϊκώς στο ΠΒΚ 263 οχήματα και 72 εμπορευματοκιβώτια (container).
Από ολλανδικής πλευράς συμμετείχαν 100 άτομα της Διοίκησης Αντιαεροπορικής Άμυνας (Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando) του Στρατού της Ολλανδίας και από αμερικανικής πλευράς 10 άτομα και ένα αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων τύπου Arleigh Burke.
Όμως οι συγκεκριμένες βολές αξιολόγησης παρουσιάζουν επιπρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς σημαντική συμβολή στην επιτυχία τους και ιδιαίτερα στην άμεση και σύγχρονη ενημέρωση των συμμετεχόντων καθώς και των αρμοδίων διεξαγωγής, είχε ένα σύστημα που έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου από την IDE (INTRACOM Defense Electronics) στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του ΠΒΚ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα υποστηρίζει τη διεξαγωγή ασκήσεων πραγματικών πυρών με οπλικά συστήματα εδάφους-αέρος και εδάφους-εδάφους για τις στρατιωτικές δυνάμεις των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. Με σκοπό την επιτυχή και ασφαλή ολοκλήρωση των ασκήσεων, το σύστημα διασυνδέεται με μεγάλο αριθμό περιφερειακών συστημάτων και τηλεμετρίες μη-επανδρωμένων ιπτάμενων στόχων και παρέχει, σε πραγματικό χρόνο, στους χειριστές του ΠΒΚ μια ενοποιημένη και αξιόπιστη τακτική εικόνα του πεδίου επιχειρήσεων.
Για την επεξεργασία των δεδομένων και τη γεωγραφική απεικόνιση των πληροφοριών χρησιμοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες. Στην ολοκληρωμένη του μορφή μπορεί να ενσωματώσει και υποστηρίξει και άλλα υφιστάμενα ή νέα περιφερειακά συστήματα, να αυξήσει τον αριθμό των χειριστών του ΠΒΚ και να παρέχει, για εκπαιδευτικούς σκοπούς, τη δυνατότητα πλήρους απενημέρωσης (after action review).
Είναι αυτονόητο, ότι το εν λόγω σύστημα, λόγω της πολυπλοκότητάς του και ειδικότερα της δυνατότητας ακριβούς και άμεσης συγκέντρωσης, επεξεργασίας και διανομής σε αληθή χρόνο (real-time) των πληροφοριών, αποτελεί μία ακόμη απόδειξη των δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, εν προκειμένω της IDE, όχι απλά στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, αλλά ως οίκου σχεδίασης, ανάπτυξης και ολοκλήρωσης συστημάτων (integrator).
Υπενθυμίζεται, ότι το ΠΒΚ είναι ένα πολυεθνικό κέντρο εκπαίδευσης το οποίο ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1964 με τη υπογραφή της «Πολυμερούς Συμφωνίας» από οκτώ χώρες. Σήμερα, τρεις χώρες, η Ελλάδα, η Γερμανία και η Ολλανδία, οι οποίες καλούνται Χώρες – Χρήστες, αποτελούν ακόμη μέρη της παραπάνω συμφωνίας και χρησιμοποιούν το Πεδίο Βολής σε μόνιμη βάση.
Το ΠΒΚ υπάγεται διοικητικά στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) και χρησιμοποιεί στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι άλλες δύο Χώρες – Χρήστες διαθέτουν Αξιωματικούς Συνδέσμους για την υποβοήθηση του έργου της διοίκησης του ΠΒΚ. Αποστολή του ΠΒΚ είναι να παρέχει ασφαλείς συνθήκες για την εκτέλεση βολών καθώς και να φιλοξενεί διάφορες άλλες δραστηριότητες.

defence-point