27.10.16

Προσωρινή άδεια σε ΑNT1, ALPHA, STAR, ΣΚΑΙ - Δικαίωμα εκπομπής και στα κανάλια Σαββίδη και Μαρινάκη - Κλείνουν MEGA και «Ε»


ΑΝΩ ΚΑΤΩ ΤΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 

Η κυβέρνηση δηλώνει πώς από την Δευτέρα θα φέρει νόμο βάσει του οποίου θα δοθούν προσωρινές άδειες στα κανάλια μέχρι το ΕΣΡ να καθορίσει το νέο τηλεοπτικό τοπίο. Με τον νόμο αυτό δεν θα πάρουν άδεια όλοι οι σταθμοί που λειτουργούν σήμερα και έτσι δρομολογείται το κλείσιμο ορισμένων καναλιών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται με τον νόμο-γέφυρα που προανήγγειλαν η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς να δώσει άδειες μόνο σε όσους από τους υπάρχοντες τηλεοπτικούς σταθμούς έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό που προέβλεπε ο νόμος Παππά.
Δηλαδή άδεια θα λάβουν μόνο οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ΑNT1, ALPHA, STAR και ΣΚΑΙ, ενώ δεν θα λάβουν άδεια οι σταθμοί Mega και “E” που αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.
Ταυτόχρονα αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να λάβουν άδεια και οι εταιρίες που μετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά δεν έχουν στην κατοχή τους τηλεοπτικό κανάλι που να βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Μιλάμε για τους Ιβάν Σαββίδη και Βαγγέλη Μαρινάκη που έχουν κριθεί υπερθαματιστές μαζί με τους Αλαφούζο και Κυριακού και έχουν δώσει και προκαταβολές. 
Το ερώτημα που τίθεται βέβαια είναι εάν θα “πέσει μαύρο” σε Mega, “Ε” ή και σε όλα τα υπόλοιπα κανάλια που δεν μετείχαν στον διαγωνισμό και εάν αυτό είναι συνταγματικό καθώς το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό ήδη τον νόμο Παππά και η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βασιστεί στη διαδικασία του νόμου αυτού για να παραχωρήσει άδειες λειτουργίας, έστω και πρσωρινές.
Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς θα μπορούν να εκπέμψουν τα άλλα δύο, νέα κανάλια, αφού ο νόμος Παππά προβλέπει τέσσερις συνολικά άδειες, γι' αυτές έγινε ο διαγωνισμός και γι' αυτές πληρώθηκε το τόσο μεγάλο τίμημα. Επιπροσθέτως ήδη οι υπερθεματιστές έχουν έρθει σε συμφωνίες με κανάλια τα οποία λειτουργούσαν και δεν θα συνέχιζαν να εκπέμπουν για εγκαταστάσεις και προσωπικό. 
Τώρα όλα ανατρέπονται και υπάρχουν ασφαλώς πολλά ζητήματα που μένουν να ξεκαθαρίσουν. Αν η κυβέρνηση θα πάει σε περισσότερες άδειες και πιο θα είναι το τελικό τίμημα, όπως και η διαδικασία που θα τηρηθεί για να συνεχίσουν τα λειτουργούν τα υφιστάμενα κανάλια και να εκπέμψουν τα νέα.