6.10.16

Ο “κύβος ερρίφθη” τα F-16 block 30 πάνε για πώληση στα Βαλκάνια


Ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών F-16 την ΠΑ δεν μπορει να υλοποιηθεί χωρίς να πουληθούν τα παλαιότερα αεροσκάφη της “έκδοσης” Block 30. Η απόφαση είναι οριστική παρά τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν από την ηγεσία του ΓΕΑ, η οποία επιθυμούσε εκσυγχρονισμό του συνόλου των F-16. Αυτή η άποψη αφού εξετάστηκε, κρίθηκε οικονομικά ανέφικτη. Το συνολικό κόστος θα προσέγγιζε τα 2 δις δολάρια!

Συνεπώς με τα σημερινά δεδομένα προκρίνεται η λύση της πώλησης των Block 30 για τα οποία υπάρχει “αγορά” δίπλα μας. Πριν μερικές ημέρες η Πορτογαλία πούλησε στην Ρουμανία 12 F-16. Εννέα μονοθέσια και τρία διθέσια έναντι 680 εκατομμυρίων ευρώ. Βέβαια σ΄αυτό το ποσό περιλαμβάνεται η τεχνική τους υποστήριξη, η εκπαίδευση των πιλότων και ο εκσυγχρονισμό τους. Όλα αυτά μπορεί να τα παρέχει και η Ελλάδα σε αρκετούς Βαλκάνιους γείτονες οι οποίοι θέλουν να εξοπλίσουν τις αεροπορίες τους με F-16. H Βουλγαρία είναι η επόμενη χώρα που αναζητεί μεταχειρισμένα αεροσκάφη και ακολουθούν κι άλλες.
Είναι προφανές ότι η Ουάσινγκτον θέλει να δει όλες τις χώρες της Βαλκανικής με δικό της αεροπορικό οπλοστάσιο. Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί και σ΄ ότι έχει να κάνει με την ΕΑΒ, όχι μόνο για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που θα πουλήσει, αλλά και για την υποστήριξη που θα μπορεί να παρέχει.
Μην ξεχνάμε ότι η ΕΑΒ αναζητά εναγωνίως λύσεις για το μέλλον της που αυτή τη στιγμή είναι αβέβαιο. Την περασμένη Παρασκευή η “εκτέλεσή” της αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή και δεν μπήκε στο υπερταμείο. Προς το παρόν…
Το θέμα είναι ότι για να ΄χει επιτυχία αυτό το σενάριο θα πρέπει η Ελλάδα να “τρέξει” όσο η “βαλκανική αγορά είναι ακόμη ανοιχτή και ζητά αεροσκάφη. Δεν έχουμε μόνο εμείς F-16 που μπορούν πουληθούν.
militaire