25.10.16

Ο Π.Σκουρλέτης ξαναχτυπά: «Να μη δώσουμε τα κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για ψίχουλα»


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Ο Π.Σκουρλέτης ξαναχτυπά ενόψει κυβερνητικού ανασχηματισμού και σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στο ενεργειακό συνέδριο του ΙΕΝΕ, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να αφαιρεθούν κερδοφόρα κομμάτια του Δημοσίου για ψίχουλα (peanuts, όπως είπε χαρακτηριστικά) και για ασήμαντη συμβολή στην αποπληρωμή του χρέους, με ένα παρωχημένο σχέδιο ιδιωτικοποίησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ και του συνόλου (65%) της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΠΑ»
Με την δήλωσή του αυτή έδειξε πως πλέον πλέει σε αντίθετη πορεία από την πολιτική ηγεσία και αποτελεί ένα πολύ σοβαρό πονοκέφαλο για τον πρωθυπουργό. Ο Π.Σκουρλέτης δεν είναι κάνας τυχαίος. Είναι βαθιά κομματικός και δεν δέχεται να αποχωρήσει οικοθελώς από την κυβέρνηση προς χάριν των δανειστών.
Ο Π.Σκουρλέτης βρίσκεται πολλά χρόνια στο κόμμα και διαθέτει και κομματικό μηχανισμό. Στην προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που στήριξε περισσότερο από τον καθένα τις επιλογές Α.Τσίπρα μετά το «όχι» του δημοψηφίσματος.
Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ βολεύτηκαν με το να βάζουν τον Π.Σκουρλέτη να «βγάζει τα κάστανα» από την «φουφού». Τώρα όμως ο υπουργός δεν είναι διαθέσιμος να φύγει χωρίς θόρυβο ενώ αποδεδειγμένα έχει και την στήριξη των «53».
Τώρα αμφισβητεί τις ιδιωτικοποιήσεις που οι δανειστές θέλουν να επιβάλουν στην χώρα που όμως θα τις αποδεχτεί η κυβέρνηση.
Ο ιδιος υπέδειξε μάλιστα ως επιτυχημένο το μοντέλο των Ελληνικών Πετρελαίων, όπου η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε ιδιώτες, αλλά ο ρόλος του Δημοσίου είναι καθοριστικός. 
«Τους τελευταίους μήνες πήραμε πολλές και σημαντικές αποφάσεις. Αν μπήκε κάποιο στοίχημα, αυτό κερδήθηκε. Επιλύσαμε ζητήματα που εκκρεμούσαν επί χρόνια, δουλέψαμε με τα χέρια πάνω στο τραπέζι, χωρίς κρυφή ατζέντα και με στρατηγική που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»
Αναφέρθηκε στο μοντέλο αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ με διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο, το οποίο, όπως επεσήμανε, έχει ευρύτερες πολιτικές διαστάσεις και αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη.
Εκτίμησε, δε, ότι «έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των προσφορών που έχουν υποβληθεί για το 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ, θα ανακοινωθούν πολύ καλά νέα»
Αναφέρθηκε και στους νόμους για την αναδιοργάνωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές, την ενεργειακή απόδοση, στα βήματα που έγιναν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, αλλά και για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ.
Οι «53» θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Π.Σκουρλέτη. Άλλωστε εάν αποπεμφθεί θα δημιουργηθεί η εικόνα ότι οι δανιεστές επιβάλλουν πλέον και το ποιοι θα καταλαμβάνουν τις υπουργικές θέσεςι.