20.10.16

Με σπίτια θα πληρώνουν τους φόρους τους οι Έλληνες!

ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Τους παράλογους και δυσβάσταχτους φόρους που έχουν καταχρεώσει τους Έλληνες λόγω αδυναμίας πληρωμής τους θα τους πληρώνουν πλέον με τα σπίτια τους όπως είπε σήμερα στην Βουλή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένο, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Πρόκειται για ένα παλαιό αίτημα ιδιοκτητών ακινήτων οι οποίοι πλέον δενμπορούν να συντηρήσουν τα ακίνητά τους δεν μπορούν ούτε να τα πουλήσουν καθώς δεν υπάρχουν αγοραστές και αν υπάρξουν θα τους τα πάρουν για λίγα χιλιάδες ευρώ τα οποία δεν θα τους φτάνουν για καμία οικονομική υποχρεώσή τους.
Η σχετική διάταξη ήδη ισχύει από το 2014, αφορά ακίνητα εντός σχεδίου αλλά για την εφαρμογή της χρειάζεται σχετική εγκύκλιος.
Ο Τ.Αλεξιάδης αναφέρει ότι «το Υπουργείο οικονομικών σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προετοιμάζει την έκδοση απόφασης με την οποία θα ανοίγει ο δρόμος για εκχώρηση ακινήτων στο Δημόσιο προκειμένου να καλυφθούν μόνο υποχρεώσεις φόρων κληρονομιάς».
Ο νόμος δεν είχε εφαρμοστεί ως τώρα γιατί η Εφορία δεν δέχονταν να διαγράψει χρέος όσο η αντικειμενική αξία. Η Εφορί αναζητάει μετρητά. Τα «τούβλα» όπως είναι άχρηστα πλέον στους ιδιοκτήτες τους είναι και για την ίδια την Εφορία. 
Η εκποίησή τους προσφέρει ελάχιστα έσοδα.
Ο Τ.Αλεξιάδης είπε πως υπάρχουν ζητήματα σχετικά με την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και την επιλογή του ακινήτου το οποίο θα εκχωρείται, αλλά υποστήριξε ότι και αυτά  θα επιλύονται με την υπό έκδοση απόφαση.
Είπε μάλιστα πως ίσως στην περίπτωση όπου η οφειλή είναι μικρότερη της αξίας του ακινήτου, να επιτρέπονται και συμψηφισμοί με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις. Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου 4276/2014 «επιτρέπεται η εξόφληση του συνόλου ή μέρους οφειλόμενου φόρου κληρονομιάς από οφειλέτη που βρίσκεται σε αδυναμία να τον καταβάλλει με μετρητά, μετά από αίτησή του, με μεταβίβαση στο ελληνικό Δημόσιο της πλήρους κυριότητας ολόκληρου αξιόλογου κληρονομιαίου ή άλλου ακινήτου το οποίο βρίσκεται εντός σχεδίου πόλης» αλλά «σε καμία περίπτωση δεν αποδίδεται στον οφειλέτη η τυχόν διαφορά μεταξύ της αξίας του ακινήτου που προσφέρεται και του φόρου κληρονομιάς που οφείλεται». 
Όπως ανέφερε «θα υπάρχει πρόβλεψη ώστε αν κάποιος χρωστά 30.000 ευρώ και το ακίνητο που εκχωρείται έχει αξία 50.000 ευρώ, η διαφορά των 20.000 ευρώ να μην χάνεται αλλά και ο πολίτης να προστατεύεται και να μην χάνει έσοδα το δημόσιο.»
Ο Δ. Καμμένος, νωρίτερα, είχε παραθέσει το παράδειγμα μιας 73χρονης συνταξιούχου, η οποία κληρονόμησε το 2012 μεγάλη ακίνητη περιουσία, στην οποία αναλογούσε φόρος 465.000 ευρώ. Η εφορία προέβη σε διακανονισμό της οφειλής σε 12 διμηνιαίες δόσεις ύψους 38.763 ευρώ έκαστη. «Προφανώς η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να πληρώσει και από το Δεκέμβριο του 2013, της κατάσχονται τα ενοίκια του ακινήτου. Δεν έχει ούτε τα μισθώματα για να πληρώνει το φόρο».
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα στην Ελλάδα των μνημονίων.
Όπως μας έλεγε και ο Αντισθένης, «Αρχή σοφίας, η των ονομάτων επίσκεψις».Για παράδειγμα ο «άρχων» είναι αυτός που έχει δική του γη (άρα=γή +έχων). Και πραγματικά, ακόμα και στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να έχει κανείς δική του γη / δικό του σπίτι.
Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι δανειστές θέλουν οι Έλληνες να μην έχουν πλεόν ούτε σπίτια ούτε γη, για να μην είναι άρχοντες στον τόπο τους αλλά και για να είναι εύκολα διαθέσιμοι να πάνε αλλού και φυσικά να αντικατασταθούν από ένα νέο είδος «Έλληνα».
Αν δεν έχεις τίποτα στον τόπο σου είναι πιο εύκολο να τον εγκαταλείψεις.