24.10.16

Προβλέπουν μεγάλο σεισμό, ο οποίος θα μπορούσε να εξαφανίσει από προσώπου Γης μια ευρωπαϊκή πόλη-Ποιά είναι η πόλη που απειλείται


Το επίκεντρο του μελλοντικού σεισμού θα είναι μεταξύ των τουρκικών πόλεων Izmit  (Νικομήδεια) και την περιοχή του Silivri (Σηλυβρία κοντά στην Κωνσταντινούπολη)  στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας, κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά.

Ένας καταστροφικός σεισμός μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναμένεται να σημειωθεί, κάποια στιγμή, εντός της επόμενης τριακονταετίας, ισχυρίζεται ένας από τους πιο δημοφιλής, παγκοσμίως, γεωφυσικούς, ο Γάλλος Χαβιέ Λε Πισόν, που ανακάλυψε την θεωρία των τεκτονικών πλακών, σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι Haberturk . Ο εμπειρογνώμονας σημειώνει ότι, παρά το πώς δεν γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία του σεισμού, η επίσκεψη του Εγκέλαδου «είναι αναπόφευκτη».
Ο Λε Πισόν κατέληξε σ’ αυτό το συμπέρασμα βασιζόμενος σε μια μελέτη 15 ετών του τεκτονικού ρήγματος στη Θάλασσα του Μαρμαρά, μετά τον σεισμό που έλαβε χώρα στις 17 Αυγούστου του 1999 κοντά στην πόλη Izmit (Νικομήδεια) (90 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κωνσταντινούπολης). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτός ο σεισμός μεγέθους 7,6 ρίχτερ, σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους, ωστόσο σύμφωνα με τα ανεπίσημα στοιχεία τα θύματα ανέρχονται σε 40.000.
Ένας σεισμός ή δύο δονήσεις
Ο γεωφυσικός δεν αποκλείει ο μελλοντικός σεισμός να αποτελείται από δύο δονήσεις, όπως συνέβη το 1766, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κωνσταντινούπολη. «Θα υπάρξει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, η και δύο, όπως το 1766, που θα συμβούν σε διάστημα ενός ή δύο μηνών. Αν σημειωθούν δύο δονήσεις θα έχουν μέγεθος, 7.2 βαθμών η κάθε μία. Αν ο σεισμός θα είναι ένας, θα έχει μέγεθος μεγαλύτερο από 7,4 ρίχτερ», λέει.
Ο Λε Πισόν αναφέρει ότι το επίκεντρο θα βρίσκεται ανάμεσα  στην τουρκική πόλη Izmit  (Νικομήδεια) και την περιοχή του Silivri (Σηλυβρία κοντά στην Κωνσταντινούπολη), που βρίσκεται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας, κατά μήκος της θάλασσας του Μαρμαρά, και ότι ο μελλοντικός σεισμός θα γίνει αισθητός στη βορειοδυτική Τουρκία.
Τα τελευταία χρόνια, πολλοί Τούρκοι και ξένοι επιστήμονες έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει για την πιθανότητα να σημειωθεί ένας τέτοιος σεισμός με μέγεθος 7 βαθμούς ή και μεγαλύτερος στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης κατά τα επόμενα χρόνια με βάση την αύξηση της έντασης στο βόρειο ρήγμα της Ανατολίας.