11.10.16

Επίθεση Γ.Στουρνάρα σε κυβέρνηση και Γ.Προβόπουλο: Χαρακτήρισε «Ψυχοπαθή» τον προκάτοχό του!


Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ Η.ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΖΗΤΗΣΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΘΕΙ ΓΙΑ "ΨΕΥΔΟΡΚΙΑ" Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ Τ.τ.Ε!

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρώην διοικητή της Τράπεζας Γ.Προβόπουλο τον οποίο χαρακτήρισε εμμέως "ψυχοπαθή", εξαπέλυσε ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ.Στουρνάρας. 
 
Ο μοναδικός που του επιτέθηκε σε ανάλογο ύφος ήταν ο βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή Η.Κασιδιάρης, ο οποίος τον κατηγόρησε ευθέως για "ψευδορκία".
 
Επιτιθέμενος με ανοίκειο τρόπο στον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο ο Γιάννης Στουρνάρας για τα όσα κατήγγειλε σε βάρος του (υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ως διοικητής της ΤτΕ είχε ενημερώσει τον κ. Στουρνάρα που ήταν υπουργός Οικονομικών για τα προβλήματα της τράπεζας Αττικής και πως του είχε στείλει επιστολή για το γεγονός ότι στην θέση του δ.σ. και του προέδρου ήταν το ίδιο πρόσωπο) θέλησε να τον διαψεύσει λέγοντας αρχικά ότι η σχετική αρμοδιότητα ανήκει στον διοικητή της ΤτΕ και όχι στον υπουργό Οικονομικών και πως σε κάθε περίπτωση ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης ουδέποτε του έστειλε επιστολή.
 
«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει ψυχολογικά προβλήματα . Ο κ Προβόπουλος μπορούσε αν ήθελε να πάρει κατά τη δική του θητεία ως διοικητής της ΤτΕ πρωτοβουλίες για την εξυγίανση της τράπεζας Αττικής. Δεν το έκανε και τελικά το έκανα εγώ. Εγώ έκρινα ότι η τράπεζα Αττικής θα έπρεπε να εξυγιανθεί και το έκανα. Ο κ.  Προβόπουλος παρά τα όσα λέει δεν με ενημέρωσε ποτέ όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών για την τράπεζα Αττικής. Δεν υπήρξε ποτέ καμία επιστολή του. Κοίταξα στα αρχεία μου» είπε χαρακτηριστικά λες και δεν εξαφανίζονται τόνοι εγγράφων από τα υπουργικά αρχεία, όταν αποχωρούν οι υπουργοί.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης ανέφερε ότι το σύνολο των «κόκκινων» δανείων αλλά και όσων έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για «κοκκίνισμα» ανέρχεται σε 45%. Ειδικότερα, το 67,2% αφορά επαγγελματίες, 59,9% μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 29,1% τις μεγάλες επιχειρήσεις, το 27,4% την ναυτιλία και το 25% τις επιχειρήσεις ΜΜΕ.
 
«Από τα 1,311 δισ. ευρώ δανείων προς ΜΜΕ τα καταγγελμένα είναι 319 εκατ. ευρώ, το 25%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που αφορούν τον Ιούνιο του 2015»είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «πρόβλημα έχουν ΔΟΛ και Πήγασος  και ένα μικρότερο το Star. Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε οι μέτοχοι έχουν εισφέρει τα τελευταία χρόνια στις επιχειρήσεις τους πάνω από 400 εκατ. ευρώ».
 
Πάντως, τα στοιχεία του διοικητή προκάλεσαν αντιδράσεις από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υποστήριξαν ότι ο όγκος των καταγγελμένων δανείων των ΜΜΕ είναι μεγαλύτερος και αγγίζει σχεδόν το 50% του συνολικού δανεισμού προς τον συγκεκριμένο κλάδο. Είναι ενδεικτική η αντίδραση του προέδρου της επιτροπής Σωκράτη Φάμελλου που είπε «από τα δικά μας στοιχεία προκύπτει ότι από ΔΟΛ, Τηλέτυπο Πήγασο και Αλτερ τα βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα και υπο καταγγελία ανέρχονται περίπου 680 εκατ. ευρώ με 700 εκατ. ευρώ. Αυτά τα στοιχεία τα έχουμε πάρει από τις τράπεζες».
 
Εντονη ήταν η αντίδραση του διοικητή της ΤτΕ κατά την προσπάθεια του κ. Σπύρου Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) να του «χρεώσει» διαρροή πληροφοριών για την τράπεζα Αττικής.
 
«Η ανακοίνωση της διακοπής χρηματοδότησης ζημίωσε την τράπεζα Αττικής. Εφυγαν αμέσως 50 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Λάππας με τον κ. Στουρνάρα να απαντά: «η τράπεζα είχε πάρει ένα πολύ κακό δρόμο. Έπρεπε να διορθωθεί
 
Σπ. Λαππας: Κάντε το. Διορθώστε αλλά  μην το ανακοινώνετε!
 
Γ. Στουρνάρας: Ποιος σας είπε ότι το κάναμε εμείς. Δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση
 
Σπ. Λαππας: Η κυρια Παπαγιαννίδη (σ.σ. διευθύντρια Εποπτικών ελέγχων της ΤτΕ) είπε ότι μάλλον από την ΤτΕ έγινε η διαρροή
 
Σωκ. Φάμελλος: μας ειπε η κα Παπαγιαννίδη ότι πριν ενημερώσει την τρ. Αττικής για την διακοπή χρηματοδότησης είχε ήδη διαρρεύσει η πληροφορία στα ΜΜΕ και ο κ. Πάσχας (σ.σ. επιθεωρητής ΤτΕ) μας είπε ότι αν ήξερε ποιος το έκανε θα πήγαινε στον εισαγγελέα
 
Γ. Στουρνάρας: επικροτώ και επαυξάνω
 
Σωκ. Φάμελλος: αρα κάντε τις δικές σας ενέργειες.
 
Στουρνάρας: χάριν τις έγκαιρής παρέμβασης της ΤτΕ διορθώθηκε η κακή πορεία της Αττικής
 
Λαππας: ναι αλλα η ενέργειές σας οδήγησαν σε εκροή καταθέσεων κατά 70 εκατ. ευρώ
 
Στουρνάρας: Δεν ισχύουν αυτά τα νούμερα. Να σας πω και κάτι άλλο; Ξέρετε ποιοι απέσυραν τα χρήματα; Δημόσιοι φορείς απέσυραν χρήματα και όχι ιδιώτες.
 
Σπ. Λαππας: δεν μας αφορά αυτό
 
Στουνάρας : σας αφορά! Δημόσιοι φορείς ήταν.. Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος, πήγαινε στα βράχια. Η Τράπεζα της Ελλάδος πήρε μέτρα και η Τράπεζα Αττικής είναι σε πορεία ανάκαμψης.
 
Εν συνεχεία επιτέθηκε σφοδρά στη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τους οποίους κατονόμασε ως υπεύθυνους για capital controls.
 
Δημ. Σταμάτης:  Η τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μαζί με την επιβολή capital controls  πόσο κόστισε; Αδίκως ονομάζεται Βαρουφακειάδα. Η χώρα είχε και Πρωθυπουργό είχε και κυβέρνηση. Μην τα φορτώνουμε όλα στον Βαρουφάκη. Ήταν συλλογική η ευθύνη
 
Γ. Στουρνάρας: Βεβαίως ήταν απαραίτητη η ανακεφαλαιοποίηση. Ενώ οι τράπεζες έδειξαν στα στρες τεστ στο τέλος του 2014 ότι δεν χρειάζονταν κεφάλαια, μεσολάβησε περίοδος αβεβαιότητας, μπήκαν capital controls. Τεράστια η περίοδος αβεβαιότητας. Χειροτέρευση μακροοικονομικού περιβάλλοντος. Υπολογιζόταν ανάπτυξη 2,5% και πέσαμε στο μείον. Η ξαφνική μεταβολή έκανε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση. Διαχωρίζω την περίοδο αυτή σε δύο υποπεριόδους (σ.σ. πρώτη και δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ)
 
Την πρώτη περίοδο είχαμε κόστος.  Από τότε έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια αυτό το κόστος να μειωθεί.
 
Δεν συμφωνώ με όσα είπατε για Βαρουφάκη. Εγώ όταν ανέλαβα μου έδωσαν ένα χαρτί. Μια προεκλογική συμφωνία. Τους είπα ότι δεν μπορώ να το χρησιμοποιήσω.
 
Δ. Σταμάτης: το θυμάμαι. Ημουν παρών στην συζήτηση εκείνη
 
Γ. Στουρνάρας: να μην σας θυμίσω και την ακριβή φράση που είπα τότε. Όμως ο υπουργός Οικονομικών έχει δυνατότητα δια της παραιτήσεώς του να σταματήσει την καταστροφή. Ο Υπουργός Οικονομικών μπορεί να σταματήσει.
 
Εν συνεχεία ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης έθεσε θέμα παράνομης παροχής δανείων με έγκριση του Γ.Στουρνάρα, αλλά και διαχείρισης τεράστιων διαφημιστικών λογαριασμών του ΚΕΕΛΠΝΟ από την διαφημιστική εταιεία της συζύγου της ΤτΕ, Γ.Σουρνάρα.   
 
Αναλυτικά ο διάλογος που οδήγησε στη διακοπή:
Ηλ. Κασιδιάρης: Τα δάνεια δίνονταν παράνομα. Τι πράξατε;
Στουρνάρας: Δεν δόθηκαν παράνομα.  
Κασιδιάρης: Το λέει ο Εισαγγελέας πως λέτε ότι δεν ήταν παράνομα
Στουρνάρας: Από την έρευνα προέκυψε ότι τηρήθηκαν όλες οι πιστοδοτικές ..
Κασιδιάρης: Τον κ. Τουρκολιά τον ξέρετε; Θα πήγαινε φυλακή.
Στουρνάρας: Το πόρισμα Τράπεζας Ελλάδος...
Κασιδιάρης: Ποιο πόρισμα ΤτΕ; Ηταν καταπέλτης ο εισαγγελέας. Τι νόμιμα, συγκαλύπτετε. Παράνομα διορίστηκε ο Πανταλάκης με δική σας υπογραφή και θα πάει φυλακή.
Στουρνάρας: Με νόμιμο τρόπο έγινε η χορήγηση δανείων 
Κασιδιάρης: Η δικαιοσύνη…
Στουρνάρας: Δεν γνωρίζω περιστατικά. Μα δεν το γνωρίζω.
Κασιδιάρης: Να κρατηθεί για ψευδορκία. Δεν ντρέπεσαι να λες ψέματα.
Στουρνάρας: Μην σηκώνεις τον τόνο της φωνής σου. Να μιλάτε με σεβασμό..
Κασιδιάρης: Εχει ψευδορκήσει, να κρατηθεί…
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Μάθετε τρόπους
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είσαι μέσα σε όλα τα σκάνδαλα
ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Εσύ είσαι μέσα σε όλα τα εγκλήματα
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Η γυναίκα σου πώς πήρε το 1,6 εκατομμύρια ευρώ; Νόμιμα τα πήρε από το ΚΕΕΛΠΝΟ;
Φάμελος: Κ. Στουρνάρα και κ. Κασιδιάρη όχι προσωπικούς χαρακτηρισμούς.
Κασιδιάρης: Μέσα σε όλα τα σκάνδαλα η γυναίκα σου ...έχουν κατακλέψει το δημόσιο... Είσαι παρτάλι και λαμόγιο. Λοιμώξεις, καμπάνια κατά καρκίνου
ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μη μου μιλάς εμένα στον ενικό