29.10.16

Μορατόριουμ πτήσεων στη Συρία ανακοίνωσε η Άγκυρα: «Αφού δεν πετούν οι Ρώσοι δεν θα πετάξουμε και εμείς»

ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΚΗΣ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Σε ουσιαστικό μορατόριουμ πτήσεων έχουν συμφωνήσει Ρωσία και Τουρκία πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των σχέσεών τους και της άτυπης συμμαχίας που έχουν συστήσει  από τον περασμένο Αύγουστο, όταν και συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 απο τουρκ,ικά F-16 οι δύο πρόεδροι Β.Πούτιν και Ρ.Τ.Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν σήμερα ότι από τις 22 Οκτωβρίου τα τουρκικά μαχητικά έχουν σταματήσει να πετούν πλέον σε αποστολές πάνω από τη Συρία στο πλαίσιο υποστήριξης της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».
Ο λόγος βέβαια που επικαλούνται οι Τούρκοι είναι πως αυτό συμβαίνει επειδή η Δαμασκός προειδοποίησε στις 20 Οκτωβρίου ότι θα καταρρίπτει κάθε τουρκικό αεροσκάφος που θα πετά πάνω από τη Συρία, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά παραβίαση της συριακής εθνικής κυριαρχίας (άσχετα βέβαια από το γεγονός ότι τουρκικά στρατεύματα βρίσκονται εντός συριακού εδάφους εδώ και μήνες) η πραγματικότητα όμως απέχει πολύ όπως είναι φυσικό από αυτή την δικαιολογία.
Όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στην Hürriyet Daily News που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του «η τουρκική Αεροπορία σταμάτησε να πετά πάνω από τη βόρεια Συρία στο πλαίσιο υποστήριξης των επιχειρήσεων “Ασπίδα του Ευφράτη” ύστερα από τις συριακές προειδοποιήσει ότι θα προχωρήσει σε κατάρριψη των αεροσκαφών αυτών».
Αυτή είναι η επίσημη εκδοχή που έδωσαν οι Τούρκοι αλλά ο ουσιαστικός λόγος ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν συμφωνήσει ένα μορατόριουμ πτήσεων πάνω από «ευαίσθητες» περιοχές οι μεν στο Χαλέπι και οι δε πάνω από την βόρεια Συρία, βομβαρδίζοντας Κούρδους αντάρτες.
Το παραπάνω επιβεβαιώνεται και από τη χθεσινή είδηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε αίτημα του ρωσικού Γενικού Επιτελείου για πτήσεις πάνω από το ανατολικό Χαλέπι.
Είναι η πρώτη φορά που τέτοιες απόψεις του ρωσικού Γενικού Επιτελείου δημοσκοπούνται όπως και φυσικά και η απάντηση από το Κρεμλίνο η οποία ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα.  
Ακριβώς 24 ώρες μετά δόθηκε εντολή από την Άγκυρα σε Τούρκο αξιωματούχο να προβεί σε δήλωση για την αναστολή πτήσεων των τουρκικών μαχητικών επισφραγίζοντας έτσι την μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία. Ουσιαστικά η Τουρκία ακολουθεί την Ρωσία στις ενέργειες για δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.
Αφορμή για την  συριακή ανακοίνωση για την κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών στάθηκαν οι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί θέσεων του YPG και του SDF κοντά στην πόλη al-Bab στο βόρειο Χαλέπι μια ημέρα πριν.
Η ίδια πηγή πάντως είπε στην Turkish daily πως η αναστολή των αεροπορικών βομβαρδισμών έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της επίθεσης του FSA και των τουρκικών δυνάμεων που την υποστηρίζουν καθώς η προώθηση των ανταρτικών δυνάμεων προς την al-Bab έχει παρουσιάσει σημαντική καθυστέρηση και πως οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εξασφαλίσει μόνο 5 χλμ. εδάφους στην» ζώνη ασφάλειας» που θέλουν να δημιουργήσουν τις τελευταίες τρεις ημέρες. 


Turkish jets have not taken part in the operation in neighboring Syria for a week now over the fears of being shot down

Χάρτης των επιχειρήσεων «Ασπίδα του Ευφράτη» βόρεια του Χαλεπιού. . Με το πράσινο είναι οι δυνάμεις του FSA και των Τούρκων, με το κίτρινο των Κούρδων και το κόκκινο οι δυνάμεις του συριακού Στρατού που πολιορκούν τους ισλαμιστές αντάρτες στο θύλακα εντός της πόλης.
pronews