13.10.16

Η Τουρκία κατηγορεί τις ΗΠΑ… ότι αυτές υποκινούν το Ιράκ!


Posted: 12 Oct 2016 02:55 PM PDT 
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ αλ Αμπάντι απαίτησε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από το στρατόπεδο της Μπασίκα κοντά στη Μοσούλη. Η απαίτηση αυτή αντιμετωπίστηκε εχθρικά στην Τουρκία όχι μόνο από τον Ερντογάν και το κόμμα του. Ωστόσο, η Άγκυρα θεωρεί ότι υπεύθυνες για την στάση του Αμπάντι είναι οι ΗΠΑ οι οποίες τον στρέφουν κατά της Τουρκίας με στόχο την μη συμμετοχή της στην επιχείρηση κατά της Μοσούλης.
Του Semih Idiz
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
Σύμφωνα με ορισμένους διαμορφωτές γνώμης μάλιστα στόχος είναι η ενίσχυση αντιτουρκικών οργανώσεων και ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πετρέλαιο του βορείου Ιράκ. Άλλοι υποστηρίζουν πως βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός σιιτικού τόξου γύρω από την Τουρκία.

Δεδομένης της εγγύτητας των εν λόγω διαμορφωτών στην τουρκική κυβέρνηση οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν στην ουσία τη δική της θέση. Αν αυτό όντως ισχύει φαίνεται πως οι σχέσεις της Τουρκίας και τις ΗΠΑ, αλλά και το Ιράν θα επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο καθώς θα υπάρχουν εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ.
Για τους εθνικιστές Τούρκους η Μοσούλη αποτελεί τουρκικό έδαφος που «εκλάπη» από τους Βρετανούς μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τους δε ισλαμιστές η Μοσούλη είναι μια σουνιτική πόλη και η απαγόρευση πρόσβασης σε αυτή της Τουρκίας αποτελεί σιιτική συνομωσία. Ο ίδιος ο Ερντογάν έχει άλλωστε μιλήσει για προσπάθεια πληθυσμιακής αλλοίωσης στη Μοσούλη και έχει δηλώσει έτοιμος να αγωνιστεί για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του τόνισε πως η Μοσούλη θα παραμείνει σουνιτική πόλη και μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα το τουρκικό κοινοβούλιο, την 1η Οκτωβρίου, εξέτεινε για ένα ακόμα έτος την εντολή προς τις ΕΔ για επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία. Η Βαγδάτη αντέδρασε χαρακτηρίζοντας τα τουρκικά στρατεύματα στη Μπασίκα ως κατακτητές και απαίτησε την αποχώρησή τους.

Η Άγκυρα απάντησε πως τα στρατεύματά της βρίσκονται στο Ιράκ κατόπιν πρόσκλησης των Κούρδων του Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους Πεσμεργκά. Ο Ιρακινός πρωθυπουργός επίσης κάλεσε τους Τούρκους να αποχωρήσουν, δηλώνοντας πως αν δεν γίνει αυτό οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα επιτραπεί να συμμετάσχουν στην επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της δηλώνει πως η όποια δύναμη επιχειρεί εντός ιρακινού εδάφους πρέπει να το κάνει με άδεια της ιρακινής κυβέρνησης, στηρίζοντας τη Βαγδάτη κατά της Άγκυρας. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην τουρκική κυβέρνηση οι ΗΠΑ προτιμούν την συνεργασία με το σιιτικό Ιράν και την υποστηριζόμενη από αυτό Κουρδική Πατριωτική Ένωση του Ταλαμπανί για την απελευθέρωση της Μοσούλης.
«Οι ΗΠΑ προτιμούν στις επιχειρήσεις τους κατά της σουνιτικής Μοσούλης το σιιτικό Ιράν. Επίσης υποστηρίζουν το ΡΚΚ μέσω της Κουρδικής Πατριωτικής Ένωσης», αναφέρει Τούρκος φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ υπονομεύουν πλέον τον Μασούντ Μπαρτζανί, ηγέτη του ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος υποστηρίζει την Τουρκία στην Μπασίκα και συνεργάζεται με αυτή στον τομέα της ενέργειας.
«Ενοχλούνται από το γεγονός πως το πετρέλαιο του βορείου Ιράκ καταλήγει στην Τουρκία. Στόχος τους δεν είναι το ΙΚ. Ο μακροπρόθεσμος στόχος τους είναι να ανοίξουν τον δρόμο για το ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ όπως το έπραξαν και στην Συρία και να αποκτήσουν τον έλεγχο των ενεργειακών διαδρομών από τον Μπαρτζανί θέτοντάς αυτές υπό το ΡΚΚ», αναφέρει ο αρθρογράφος της Χουριέτ Αμπτουλκαντίρ Σελβί.
Ο επίσης φιλοκυβερνητικός δημοσιογράφος Νουρί Ελιμπόλ πιστεύει πως η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αυτόνομης Κουρδικής Περιοχής ενοχλεί ιδιαιτέρως ΗΠΑ και Βρετανία.
«Το σχέδιό τους είναι να μεταφέρουν το πετρέλαιο της Μοσούλης του Κιρκούκ και άλλων περιοχών στη Μεσόγειο, όχι μέσω Τουρκίας, αλλά μέσω Συρίας» αναφέρει και υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό ανατράπηκε από την τουρκική επέμβαση στην Συρία. Για αυτό, καταλήγει, δεν θέλουν τουρκική συμμετοχή στην επιχείρηση της Μοσούλης.
Εθνικιστικοί κύκλοι όμως υποστηρίζουν πως η Δύση προσπαθεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να συντρίψει το ΙΚ και το ΡΚΚ. «Οι ΗΠΑ ενισχύουν το ΡΚΚ, PYD και YPG στην Συρία κατά της Τουρκίας προσπαθώντας να κρατήσουν τους εκπαιδευμένους από την Τουρκία αντάρτες επίσης εκτός της επιχείρησης της Μοσούλης μαζί με τη Βαγδάτη και το Λονδίνο», αναφέρει ο Φικρέτ Μπιλά στην Χουριέτ.
Ο Ιμπραήμ Καραγκούλ της Γενί Σαφάκ επίσης μιλά για προσπάθεια της Δύσης να κυκλώσει την Τουρκία με έναν «διάδρομο του τρόμου» στην Συρία υπονομεύοντας παράλληλα τη θέση της στο Ιράκ.
«Οι απειλές από τη Βαγδάτη δεν έχουν να κάνουν με το Ιράκ. Η κρίση αυτή δεν είναι μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ γιατί στη Βαγδάτη δεν υπάρχει κυβέρνηση. Το Ιράκ δεν έχει κυριαρχία. Οι ομοβροντίες κατά της Τουρκίας εξαπολύονται με αμερικανική εντολή.
»Αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο του τρόμου προσπαθούν τώρα να πλήξουν την Τουρκία μέσω Ιράκ. Αυτοί που προσπάθησαν να σταματήσουν την “Ασπίδα του Ευφράτη” τώρα προσπαθούν να την εκδιώξουν από τη Μοσούλη και να μας κρατήσουν μακριά από την Συρία και το Ιράκ», γράφει.
Η επίσης αρθρογράφος της Γενί Σαφάκ, Οζλέμ Αλμπαϊράκ, βλέπει μια παγκόσμια συνωμοσία κατά της Τουρκίας. «Δεν χρειάζεται να είσαι ακαδημαϊκός για να δεις το παιχνίδι που παίζεται από τις μεγάλες δυνάμεις με το Ιράν και τους σιίτες στη Μέση Ανατολή ή για να δεις ότι πίσω από αυτό είναι οι ΗΠΑ και το Ιράν», γράφει.

defence-point