18.10.16

Πάλι καλά που δεν ζήτησαν να τυπώσουν… ρούβλια!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Από τα σύννεφα πέφτουμε κάθε φορά που δημοσιοποιείται μια αποκάλυψη σχετικά με τις προθέσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τη θέση της χώρας στην ευρωζώνη.
Προκαλείται σάλος, γίνονται συζητήσεις, ακούγονται διαψεύσεις και… το ξεχνάμε!
Όπως ακριβώς ξεχάστηκε και το μυστικό σχέδιο Βαρουφάκη – Γκαλμπρέιθ, το οποίο τελούσε σε γνώση του κ. Τσίπρα.
Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία: Το σχέδιο ήταν από την αρχή, ήδη πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, η έξοδος της χώρας από το ευρώ.
Ο λόγος είναι απλός: Ο κ. Τσίπρας και οι περί αυτόν γνώριζαν πολύ καλά πως όλα αυτά τα ηρωικά που υπόσχονταν δεν υπήρχε η παραμικρή προσπάθεια να τα πραγματοποιήσουν εντός ευρώ.
Τώρα, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει πως τέτοια σκέψη δεν υπήρχε και πως ουδέποτε έγινε πρόταση στον Πούτιν να τυπωθούν δραχμές στη Ρωσία, όπως ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος αποκάλυψε στον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Δεν υπήρχε, όμως, καμιά αμφιβολία ότι ο κ. Πούτιν θα προειδοποιούσε τους Ευρωπαίους, διότι, παρά το εμπάργκο και τα προβλήματα με την Ουκρανία, η Μόσχα ουδέποτε θα έθετε σε κίνδυνο τις σχέσεις της με την ΕΕ.
Όλοι θυμούνται πως ο κ. Τσίπρας πήρε τον κ. Λαφαζάνη και έφυγαν για την Αγία Πετρούπολη (17-19 Ιουνίου 2015) – μάλιστα ο κ. Λαφαζάνης, διορισμένος από τον κ. Τσίπρα υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, προτιμούσε να αποκαλεί την Αγία Πετρούπολη… Λένινγκραντ!
Ήταν τότε που είχαν την αυταπάτη (άλλη μια αυταπάτη) πως η Ρωσία ήταν η παλιά Σοβιετική Ένωση και ήλπιζαν να μετατραπούν σε δορυφόρο της.
Ήταν τότε (18 Ιουνίου) που το Eurogroup κατέληγε σε ναυάγιο και η χώρα οδηγείτο με μαθηματική ακρίβεια εκτός προστασίας, αφού το πρόγραμμα έληγε στις 30 Ιουνίου.
Αλλά ο κ. Τσίπρας αναζητούσε «νέα λιμάνια».
Στις 19 Ιουνίου, στην ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, δήλωνε: «Πολλοί θα αναρωτιούνται γιατί βρίσκομαι εδώ και όχι στις Βρυξέλλες να διαπραγματεύομαι. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση μιας μεγάλης φουρτούνας. Αλλά είμαστε ένας λαός της θάλασσας που ξέρει να βγαίνει από φουρτούνες και κυρίως δεν φοβάται να ανοιχτεί σε μεγάλα πελάγη, σε καινούργιες θάλασσες, προκειμένου να φθάσει σε νέα και πιο ασφαλή λιμάνια. Το πρόβλημα δεν λέγεται Ελλάδα. Το πρόβλημα λέγεται ευρωζώνη και αφορά την ίδια τη δομή της».
Απευθυνόμενος δε στους Έλληνες επιχειρηματίες που τον συνόδευαν, έλεγε: «Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να ανοιχτούμε σε νέους ορίζοντες, παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση διαρκεί πέντε χρόνια και τις σκληρές διαπραγματεύσεις που κάνουμε τους τελευταίους τέσσερις μήνες».
Δηλαδή, την ώρα που η τύχη της Ελλάδας κρινόταν στις Βρυξέλλες και το Eurogroup οδηγείτο σε ένα ακόμη ναυάγιο, ο κ. Τσίπρας δήλωνε… θαλασσοπόρος που αναζητά «νέα πιο ασφαλή λιμάνια» και καλούσε σε… απεγκλωβισμό από τη… ρουτίνα της καθημερινότητας.
Για μήνες κορόιδευαν τον ελληνικό λαό ότι «έρχονται 5 δις από τη Μόσχα» και ότι «θα μας σώσουν τα BRICS», χάρη στην «πολυδιάστατη» και «πολυπολική» εξωτερική και ενεργειακή πολιτική τους.
Τότε, είχαν «φάει πόρτα» από τη Ρωσία – ο Πούτιν άλλωστε έχει πάντα συναίσθηση της πραγματικότητας.
Γι’ αυτό και την ώρα που Τσίπρας και Λαφαζάνης άφηναν να εννοηθεί πως δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα να απαγκιστρωθούν από την Ευρώπη, τους ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει να τα βρουν με τους δανειστές τους και να κάνουν μεταρρυθμίσεις:
-19 Ιουνίου 2015, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωπος της Ρωσίας στην Τράπεζα Ανάπτυξης των BRICS Σεργκέι Στορτσάκ στο ρωσικό δορυφορικό δίκτυο «Ρωσία-24», όπως αναμεταδόθηκαν από το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ:
«Εκτός από τις προσπάθειες να βρει έναν συμβιβασμό με τους δανειστές, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής άλλη λύση (για την Ελλάδα). Η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος είναι η συνέχιση εκείνων των δομικών μεταρρυθμίσεων, τις οποίες ανέπτυξαν οι Αρχές της Ελλάδας και κατά την υλοποίηση των οποίων βασίζονται στους πολίτες της χώρας».
-Μια μέρα νωρίτερα, ο Σ. Στόρτσακ, μιλώντας στο Ρόιτερ’ς, είχε δηλώσει:
«Δεν υπάρχουν πόροι στον προϋπολογισμό μας για παροχή χρημάτων. Η επίσκεψη (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) είναι κατά τη γνώμη μου προσανατολισμένη στο να βρεθούν κοινά προγράμματα και στην ανάπτυξη του εμπορίου μάλλον, παρά στην επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους. Όταν τα μέτρα που χρειάζονται για να επιλυθούν τα τρέχοντα προβλήματα (της Ελλάδας) είναι τόσο τεράστιας κλίμακας, καμιά χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Μόνο κοινές προσπάθειες πολλών χωρών ταυτόχρονα μπορούν να βοηθήσουν».
Είπε επίσης πως «η Ρωσία ενδιαφέρεται η Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματά της και να εξομαλύνει τις σχέσεις της με τους εταίρους της», καθώς η Μόσχα δεν επιθυμεί «οποιαδήποτε κλιμάκωση των εντάσεων».
-19 Ιουνίου 2015, υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσίας Αλεξέι Ουλιουκάεφ, κατά την ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης: «Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αγοράσουμε ομόλογα, που έχει εκδώσει η Ελλάδα. Δεν βλέπουμε με κανένα τρόπο την επένδυση μέσω ελληνικών ομολόγων». Όπως είπε, αυτό που μπορεί να κάνει η Μόσχα είναι να υποστηρίξει τις εταιρείες της Ρωσίας, οι οποίες θα εργαστούν για την κατασκευή σε ελληνικό έδαφος της προέκτασης του λεγόμενου Turkish Stream.
 -19 Ιουνίου 2015, υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους που μεταδόθηκε από το «ΤΑΣΣ»: «Εάν η Ελλάδα προτείνει ενδιαφέροντα από εμπορική άποψη σχέδια στις επιχειρήσεις μας, οι εταιρείες μας είναι έτοιμες να εξετάσουν τέτοιες δυνατότητες», χωρίς ωστόσο οποιαδήποτε κρατική οικονομική στήριξη στις εταιρίες αυτές. Και ο κ. Σιλουάνοφ ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί να γίνει λόγος για αγορά κρατικών ομολόγων της Ελλάδας με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού της Ρωσίας».
-Δυο μέρες νωρίτερα, στις 17 Ιουνίου, ο Α. Σιλουάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Ρωσία σχεδιάζει να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, είχε απαντήσει: «Αυτό δεν περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό μας».
Μάλιστα, τον Φεβρουάριο του 2015, ο κ. Σιλουάνοφ είχε δηλώσει στο περιθώριο της Συνόδου του G20 ότι«πρόσφατα, στις περιπτώσεις αυτές όπου παρέχουμε βοήθεια, αυτό έγινε σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή ρωσικό ρούβλι».
-19 Ιουνίου, εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο «ΤΑΣΣ»: «Η συζήτηση της συμμετοχής της Ρωσίας στην επίλυση των προβλημάτων χρέους της Ελλάδας είναι πρόωρη. Να συζητάμε αφηρημένα χωρίς να έχουμε κάποια αιτήματα ή προτάσεις δεν είναι σώφρον. Ας περιμένουμε τη συζήτηση (των δύο ηγετών) και τότε θα σας ενημερώσουμε. Για να εξετάσουμε παρόμοιο ζήτημα, χρειάζεται αρχικώς να ακούσουμε κάποιες προτάσεις, είτε κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων μας».
Στο ίδιο ζήτημα – και σύμφωνα πάντα με το «ΤΑΣΣ» - ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, έχει δηλώσει: «Θα υποστηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση (για τη διευθέτηση της ελληνικής κρίσης χρέους), η οποία θα προταθεί από την Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους μας».
Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο «Russia Today», ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς δήλωσε ότι «προτεραιότητα για εμάς είναι μια σταθερή Ευρώπη και μια σταθερή Ελλάδα».
-19 Ιουνίου, Βλάντιμιρ Πούτιν, Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, Αγία Πετρούπολη: «Η ενεργή συνεργασία μας με τα νέα κέντρα παγκόσμιας ανάπτυξης δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως θα αποδώσουμε λιγότερη σημασία στον διάλογο με τους παραδοσιακούς εταίρους μας στη Δύση. Είμαι πεπεισμένος πως αυτή η εταιρική σχέση θα συνεχιστεί».
-Υπενθυμίζουμε τέλος τη συνέντευξη που ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δώσει στις 6 Ιουνίου 2015, στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε ντέλλα Σέρα».
Ερωτώμενος για τη στάση της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ, ο κ. Πούτιν είχε απαντήσει:
«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη. Διατηρούμε με τη χώρα αυτή πολύ στενές ιστορικές σχέσεις και καλής συνεργασίας. Αλλά είναι μία κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε κάποιες ενώσεις ή ζώνες. Δεν γνωρίζουμε τί θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε και αντιπαραγωγικό τόσο για την ευρωπαϊκή όσο και για την ελληνική οικονομία».
Και εξήγησε τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας λόγω της συμμετοχής της στην ΕΕ και στο ευρώ:
«Δεν μπορούν (σ.σ. οι Έλληνες) να υποτιμήσουν τη δραχμή, δεν έχουν δραχμή, είναι προσδεδεμένοι στο σκληρό νόμισμα, το ευρώ. Έχουν πλήρως ανοιχτά τα σύνορα στα ευρωπαϊκά προϊόντα και οι οικονομίες, που είναι εξαγωγικά προσανατολισμένες, έχουν αναμφίβολα πλεονέκτημα. Η Ελλάδα λαμβάνει προνομιακή δανειοδότηση, χρηματιστική υποστήριξη από το ευρωπαϊκό ταμείο, έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας».
Για να προσθέσει: «Υπάρχουν και άλλα προνόμια από την παραμονή στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια. Δεν είμαστε εμείς, που θα αποφασίσουμε, εδώ στη Ρωσία, τί είναι πιο συμφέρον για την Ελλάδα, τι είναι για εκείνη προτιμότερο, θα επαναλάβω ότι είναι κυρίαρχο δικαίωμα του ελληνικού λαού, σε διάλογο, φυσικά με τους βασικούς εταίρους του στην Ευρώπη».
Από τις παραπάνω δηλώσεις προκύπτει πως Τσίπρας και λοιποί αυτό ακριβώς είχαν στο νου τους. Διαφορετικά, για ποιο λόγο θα χρειαζόταν τέτοια ομοβροντία δηλώσεων εκ μέρους των Ρώσων αξιωματούχων;
Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις, ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν απήντησε με ένα «ουδέν σχόλιον». Δηλαδή, δεν διέψευσε.
Και όταν για κάτι το τόσο σοβαρό δεν διαψεύδεις, τότε… επιβεβαιώνεις!
Υπό αυτές τις συνθήκες, πάλι καλά που δεν ζήτησαν από τον Πούτιν να τους τυπώσει… ρούβλια!

____________________________

Θα ήταν επίτευγμα αν είχαν αποχωρήσει από το ευρώ και είχαν τυπώσει δραχμές ή ακόμα και ρούβλια.Δεν θα είχαμε τα σημερινά χάλια να δανειζόμαστε...αέρα και να μας τον χρεώνουν με δισ ευρώ!
 Φυσικά τέτοιες αποφάσεις είναι δύσκολες και απαιτούν ικανούς ηγέτες, πράγμα που -τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- δεν υπάρχει στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι απόψεις είναι σεβαστές.

Φ. Ιωάννου