23.10.16

Ο Κ.Καραμανλής προειδοποιεί για επερχόμενη καταστροφή μετά την απόρριψη της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρ.Τ.Ερντογάν


ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ Κ.ΓΚΙΟΥΛΕΚΑ 

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Με έκδηλη ανησυχία ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής προειδοποιεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα αλλά και την ελληνική κοινωνία με ένα καθαρό μήνυμα για «καταστροφή» που έρχεται στην χώρα αν δεν μελετηθεί έγκαιρα η Ιστορία ώστε να αποφευχθεί και να ληφθούν οι σωστές αποφάσεις καθώς κάνει σαφή αναφορά για«ανιστόρητους αλυτρωτισμούς που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις» αναφερόμενος σαφώς στα παραληρήματα Ρ.Τ.Ερντογάν που πλέον απορρίπτει την Συνθήκη της Λωζάνης και δεν αναγνωρίζει τα υφιστάμενα σύνορα!
 
Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι «η ασφαλέστερη οδός για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός στον πρόλογο του βιβλίου «Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής» του βουλευτή της ΝΔ και δημοσιογράφου Κώστα Γκιουλέκα.
 
«Αναδεικνύει όμως η Ιστορία και ένα άλλο δίδαγμα”, επισημαίνει. “Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, ισχυρής πολιτικής βούλησης και ομοψυχίας σ’ έναν δύσκολο και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο».
 
«Πέρα από την αναβίωση του χθες, το βιβλίο του Κώστα Γκιουλέκα, μας επιτρέπει να κατανοήσουμε έναν διαχρονικό, καθολικής ισχύος νόμο της ιστορίας. Η μελέτη και η κατανόηση του παρελθόντος είναι η ασφαλέστερη οδός για ένα καλύτερο και πιο ειρηνικό μέλλον. Για την αποφυγή της επανάληψης λαθών που οδηγούν σε καταστροφές. Για την καταδίκη των πρακτικών που πάντα και παντού οδηγούν σε περιπέτειες. Το δίδαγμα αυτό της ιστορίας είναι πάντα επίκαιρο. Πολύ περισσότερο σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, διεθνούς αναστάτωσης και γεωπολιτικής αστάθειας.
 
Και αφορά βεβαίως όλες τις ηγεσίες, κατά μείζονα λόγο όμως εκείνες που ρέπουν στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, που υποθάλπουν ανιστόρητους αλυτρωτισμούς που εγείρουν αβάσιμες διεκδικήσεις.»
 
Ο πρώην πρωθυπουργός επισημαίνει ακόμα ότι «η προσπάθεια για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη με όλους τους λαούς είναι ύψιστο καθήκον και κριτήριο υπευθυνότητας ηγεσιών και πολιτών. Υπέρτατο όμως χρέος είναι η προάσπιση εθνικών συμφερόντων».
 
Ο πρώην πρωθυπουργός είχε κάνει παρέμβαση και προ μηνός όταν  είπε την φράση (σε αυτόν αποδίδεται) «η χώρα σέρνεται και θα συνεχίσει να σέρνεται» και αναλύοντας τα παραπάνω ακόμα και με ττυχόν αναδιιάρθρωση του χρέους, δεν βλέπει να αλλάζει κάτι.
 
Η αδυναμία προσέλκυσης επενδύσεων θα εξακολουθήσει, το ίδιο και και έλλειψη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από το τραπεζικό σύστημα για το οποίο θεωρεί ΄τοι βρίσκεται σε πολύ κακό σημείο από την στιγμή που έχει αφελληνιστεί πλήρως...
 
Θωρεί λοιπόνότι η χώρα βρίσκεται στην πιο αδύναμη στιγμή της μεταπολιτευτικής τουλάχιστον Ιστορίας της καθώς δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντά της και η Τουρκία όχι τυχαία επέλεξε αυτήν την στιγμή για να ξεκινήσει αναθεώρηση των συνόρων.