Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, πρόσθεσαν ωστόσο ότι η τεχνική ικανότητα του ΙΚ να παρασκευάσει τέτοια όπλα είναι πολύ περιορισμένη.
Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του ΙΚ, ξεκίνησαν την επίθεση τη Δευτέρα.
Πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το ΙΚ τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας, είπε αμερικανός αξιωματούχος.
Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του ΙΚ, στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.
Σε δηλώσεις τους χθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές του ΙΚ έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.
Στο Ιράκ βρίσκονται περίπου 5.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πάνω από 100 είναι ενσωματωμένοι σε δυνάμεις ιρακινές και Κούρδων Πεσμεργκά στην επίθεση της Μοσούλης, δρώντας ως σύμβουλοι διοικητών και βοηθώντας τους να εστιάσουν τις αεροπορικές επιθέσεις στους σωστούς στόχους, είπαν αξιωματούχοι, αλλά δεν βρίσκονται στις πρώτες γραμμές επίθεσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει υπολογίσει το σύνολο των αμάχων που παραμένουν στη Μοσούλη στο 1 εκατομμύριο περίπου, ο αριθμός των οποίων θα δυσκολέψει το Ιράκ και τους δυτικούς συμμάχους του να εξωθήσουν την οργάνωση με βία.
«Αν δεν επιτύχουμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους καθώς εγκαταλείπουν την ISIL, αυτό θα μας εκθέσει στην επιστροφή της ISIL», είπε σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο Ομπάμα, αναφερόμενος στην άλλη ονομασία του ΙΚ.
Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αναμένει μια μαζική μετακίνηση του πληθυσμού, τον οποίο επίσης υπολογίζει στο ένα εκατομμύριο ανθρώπους, με περίπου 700.000 να χρειάζονται επείγουσα βοήθεια.
Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσείν το 2003.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του ΙΚ.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ/militaire