20.10.16

Φράσεις κλισέ και «εξωτερικοί εχθροί»

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Μπορεί να υπογράφει μνημόνια και να παραδίδει τη χώρα στους δανειστές και τα δάνεια των Ελλήνων στα «κοράκια της καταστροφής», πλην όμως ο κ. Τσίπρας συνεχίζει να επαναλαμβάνει τις ίδιες φράσεις-κλισέ που χρησιμοποιούσε από τον καιρό της αντιπολίτευσης ή από την πρώτη «ηρωική περίοδο» της διακυβέρνησής του (λέμε τώρα).
Συνοψίζοντας τις εργασίες του συνεδρίου, δεν έκανε τίποτε άλλο από το να συνοψίσει – και να υπενθυμίσει – τις πιο γνωστές προπαγανδιστικές φράσεις κλισέ που κατά καιρούς έχει χρησιμοποιήσει. Άλλωστε η επανάληψη δεν είναι απλώς μήτηρ της μαθήσεως. Είναι και από τις πιο προσφιλείς και αποδοτικές τακτικές της προπαγάνδας.
Τις φράσεις – κλισέ τις είπε όλες μαζί!
-Να μην επιτρέψουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος που αν γύριζε, θα γύριζε για να πάρει εκδίκηση. Που αν ερχόταν ξανά, θα ερχόταν ιστορικά δικαιωμένο. Και αυτή θα ήταν η στρατηγική ήττα. (Για να εντυπωθεί η άποψη πως δεν έχει σημασία ότι άλλα είπαν και άλλα έκαναν, ούτε ότι κάνουν τα ακριβώς αντίθετα από όσα πιστεύουν. Σημασία πρέπει να έχει να μην έλθουν στην εξουσία οι «άλλοι» δια της… παλινορθώσεως!)

-Ο «πόλεμος» μαίνεται διότι γνωρίζουν όλοι εντός κι εκτός ότι σε λίγο θα αρχίσει να χαράζει στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική κοινωνία. (Ο «πόλεμος», ο εξωτερικός εχθρός που πρέπει πάντα να κατασκευάζεται).
-«Λίγο πριν χαράξει είναι το πιο βαθύ σκοτάδι»
-«Για να μη γίνουμε κι εμείς κομπάρσοι και μαριονέτες της εγχώριας ολιγαρχίας και διαπλοκής όπως όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» (άλλος ένας προσφιλής εξωτερικός εχθρός)
-Η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία το ίδιο περιμένει κι’ από τους εταίρους, οι ολιγωρίες και οι μεταθέσεις «δεν θα γίνουν αποδεκτές». «Διεκδικούμε άμεσα όσα η συμφωνία προβλέπει». (Ξανά οι γνωστοί λεονταρισμοί)
-Η επίλυση του χρέους θα δώσει προοπτική στην παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία (το γνωστό σύνθημα που τελικά θα μας οδηγήσει στο τέταρτο μνημόνιο)
-«Στην πολιτική και τη ζωή παίρνεις ρίσκα, η απόφαση είναι πάντα μια βουτιά στην άβυσσο της αβεβαιότητας, όποιος ψάχνει για εγγυήσεις, ας περιμένει να αναλάβει όταν θα έρθουν τα εύκολα, εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιστούμε στα δύσκολα και θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα. Για τον λαό μας, την αριστερά, τους εαυτούς μας».
-«Ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο ενός «ολοκληρωτικού πολέμου παραπληροφόρησης, μια μεταμοντέρνα μορφή μιντιακού πραξικοπήματος» (ακόμη ένας εξωτερικός εχθρός, εναντίον του οποίου πρέπει να πολεμήσουν).
-«Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα» (άλλη μια φράση-κλισέ, την ώρα που πράττει το ακριβώς αντίθετο, παραβιάζοντας το Σύνταγμα).
-«Κερδίζουμε μάχες, αλλά ο πόλεμος είναι μπροστά μας. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, δεμένο με την κοινωνία, τους αγώνες και τις προσδοκίες της». (Οπότε, μην εφησυχάζετε και αρχίσετε την γκρίνια. Έχουμε «πόλεμο» μπροστά μας…)