21.10.16

Συναντήσεις Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ για το χρέος


Το θέμα του χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κρισιμότερο όλων θεωρείται το τετ-α-τετ με τη γερμανίδα καγκελάριο, δεδομένης της άκαμπτης στάσης του Βερολίνου.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, κυβερνητικές πηγές εμφανίζουν τον πρωθυπουργό αποφασισμένο να θέσει ευθέως το ερώτημα προς την Άνγκελα Μέρκελ εάν το Βερολίνο επιθυμεί να πετύχει το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να την πείσει ότι αν η γερμανική πλευρά επιθυμεί την υλοποίηση της συμφωνίας, τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει, επίσης, να εξασφαλίσει τη στήριξη του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ τόσο ως προς το ζήτημα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, όσο και ως προς τις συζητήσεις για τη διευθέτηση του χρέους.

Βασικός στόχος, άλλωστε, της κυβέρνησης είναι με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης να οριστικοποιηθούν και τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Το τρίτο ραντεβού του πρωθυπουργού θα είναι με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υποστηρίζει τις ελληνικές θέσεις για απομείωση του χρέους. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τυπικά δεν μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις των κρατών μελών που συνδέονται μάλιστα και με αποφάσεις των κοινοβουλίων τους.

Πάντως, η γερμανική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει στάση ως προς το ζήτημα. Ενδεικτικές είναι οι σχεδόν καθημερινές τοποθετήσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει ότι οι όποιες συζητήσεις θα πρέπει να διεξαχθούν το 2018.
«Δεν κατανοούν ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το επίπεδο του χρέους της, αλλά το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας και η αδυναμία της να συγκροτήσει (λειτουργική) διοίκηση» δήλωσε την Πέμπτη σε εκδήλωση για την παρουσίαση βιβλίου.
«Όλοι προσποιούνται ότι κάποια μορφή ελάφρυνσης του χρέους θα έκανε καλύτερα τα πράγματα στην Ελλάδα. Το μόνο πράγμα που θα άλλαζε είναι ότι θα μειωθεί ακόμη περισσότερο γενικά κάθε βούληση για να ασχοληθούν με μερικές μεταρρυθμίσεις» πρόσθεσε.
Τις προσδοκίες της κυβέρνησης μετρίασε και η κατηγορηματική διάψευση από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ότι θα λάβει πρωτοβουλίες για το θέμα του χρέους.
«Άκουσα κι εγώ τη φήμη αυτή ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και δε μπορώ να απαντήσω, καθώς εξεπλάγην από τις φήμες πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει κάποια πρωτοβουλία. Είναι αλήθεια ότι μίλησα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα και με ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ γι’ αυτό το θέμα. Νομίζω πως η πηγή της φήμης αυτής είναι πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του ΕΚ, το θέμα του χρέους θα υπάρχει στην ημερήσια διάταξη, σε επόμενη συνεδρίασή της. Αυτό είναι κάτι τυπικό αλλά δεν αποτελεί συγκεκριμένη πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» δήλωσε.
Newsroom ΔΟΛ/in.gr