12.10.16

Τούρκος ιστορικός: «Μακάρι να είχαν κερδίσει οι Έλληνες το 1922 και να μην είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Λωζάνης» (βίντεο)



του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Αίσθηση έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δήλωση του Τούρκου ιστορικού Kadir Mısıroğlu ο οποίος είπε «μακάρι να είχαν κερδίσει οι Έλληνες το 1922 και να μην υπογραφόταν η Συνθήκη της Λωζάνης».
 
Η δήλωση έγινε σε τηλεοπτική εκπομπή και αν και έλαβε χώρα μήνες πριν ο τουρκικός Τύπος την ανέσυρε σήμερα και ήδη προκαλεί σάλο. 
 
Βέβαια η δήλωση αυτή έχει αντικειμενικό σκοπό να ειρωνευτεί τον Ρ.Τ.Ερνογάν αφού ο συγκεκριμένος ιστορικός είναι γνωστός υποσηρικτής του σφαγέα του Ελληνισμού του Κεμάλ Ατατούρκ και του κεμαλισμού ειδικότερα. Σκοπό είχε να περιγελάσει όσους αμφισβητούν την Συνθήκη
 
Υπάρχει προσπάθεια από τον Ρ.Τ.Ερντογάν μιας αποδόμησης του Κεμάλ, άλλωστε πέραν του ότι αμφισβητεί την Συνθήκη της Λωζάνης ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να περάσει το μήνυμα στην τουρκική κοινωνία ότι όλα τα «προβλήματα» με την Ελλάδα οφείλονται σε αυτόν.
 
Άλλος βασικός λόγος είναι ότι με την Συνθήκη της Λωζάνης δεν «χάθηκαν» μόνο εδάφη στα δυτικά της Τουρκίας αλλά κυρίως και στα ανατολικά με τα πετρέλαια της Μοσούλης σε περίοπτη θέση.
 
Κατά τον ιστορικό με την Συνθήκη της Λωζάνης «ήρθε το τελος του τουρκικού Χαλιφάτου και έληξε ο νόμος της Σαρία, ενώ περιθωριοποιήθηκαν οι ιεροδιδάσκαλοι συνεπώς υπήρξε μια καταπίεση των πιστών μουσουλμάνων».


pronews