15.9.16

Αυλαία για την ενημέρωση στο Mega - Το πρώτο και το τελευταίο δελτίο ειδήσεων (βίντεο)


ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ 27 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ 

Το τέλος εποχής για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega ήρθε να σφραγίσει χθες η αυλαία που έπεσε για το δελτίο ειδήσεων του άλλοτε μεγάλου καναλιού. Η Μαρία Σαράφογλου ήταν αυτή που εκφώνησε το τελευταίο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων αποχαιρετώντας τους τηλεθεατές, καθώς μετά την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων είναι πλέον αδύνατη κάθε ενημερωτική εκπομπή. Συνέβη μετά από 27 χρόνια. Το Νοέμβριο του 1989 η Λιάνα Κανέλλη είχε παρουσιάσει το πρώτο δελτίο ειδήσεων.
 
Ο ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός μολονότι συνεχίζει τη λειτουργία του με τις επαναλήψεις των ψυχαγωγικών εκπομπών, επί της ουσίας μετρά αντίστροφα πριν από το οριστικό κλείσιμο. Η απόφαση 42 δημοσιογράφων να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, καταφεύγοντας σε αυτό το νομικό διάβημα ώστε να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, πρακτικά στερεί το Mega ακόμη και από το εναπομείναν μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων. 
Κλείνει με ευθύνη των μετόχων του ένας κύκλος που άνοιξε το Νοέμβριο του 1989 με το δελτίο που παρουσίασε η νυν βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Να σημειωθεί πώς σε επίσχεση εργασίας δεν έχουν προχωρήσει μεν όλοι ανεξαιρέτως οι δημοσιογράφοι, θα ήταν όμως αδύνατον να υπάρξει ενημέρωση χωρίς την, έστω και εξ αποστάσεως, συμμετοχή τους. Στο δρόμο της επίσχεσης κινούνται επίσης και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του σταθμού, δηλαδή οι τεχνικοί και διοικητικοί, οπότε το κανάλι τίθεται στον αυτόματο πιλότο έως ότου δοθεί κάποια λύση.
Περίπου 500 εργαζόμενοι παραμένουν όμηροι στο Mega με τις οφειλές να φτάνουν τους πέντε μήνες. Η μητρική εταιρεία του σταθμού, η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., εξακολουθεί να πιέζει με κάθε μέσον τις τράπεζες να αποδεσμεύσουν κεφάλαια, τα οποία «καταχρηστικώς», όπως υποστηρίζει το Mega, μπλοκάρουν. Χωρίς το πράσινο φως από τις πιστώτριες τράπεζες, οι υπάλληλοι του σταθμού δεν εξοφλούνται και το Mega ως επιχείρηση οδηγείται σε διάλυση.
Είναι το τέλος μίας εποχής και η αρχή μίας άλλης, αφού με τις τηλεοπτικές άδειες που δόθηκαν φαίνεται πώς διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο. Τώρα πώς θα είναι αυτό μένει να το δούμε. ΟΙ τηλεθεατές θα κρίνουν.
Δείτε το πρώτο και τελευταίο δελτίο ειδήσεων: 

pronews