10.9.16

Ρωσική πρόταση εκσυγχρονισμού του ελληνικού Στόλου με μια νέα ναυπήγηση-πλατφόρμα βλημάτων cruise Kalibr! (βίντεο)


ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΜΚ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ 

του Πάνου Σπαγόπουλου
Την ναυπήγηση μιας σειρά πλοίων που θα βασίζονται στην stealth σχεδίασης κλάση Buyan-M (Project 21631) εξοπλισμένα με πυραύλους cruise Kalibr, αλλά και ισχυρό α/α εξοπλισμό, όπως και βλήματα κατα σκαφών επιφανείας θα προτείνει η Ρωσία να προμηθευτεί το ελληνικό Πολεμιkό Ναυτικό, προκειμένου να καταφέρει να εκσυγχρονίσει τον απαρχαιωμένο στόλο του με χαμηλό κόστος!
 
Τα νυν πλοία, κορβέτες εκτοπίσματος 1047 τόνων αποδείχθηκαν "λίρα εκατό" για το ρωσικό Ναυτικό, αφού εκτός από εξαιρετικά αξιόπλοα αποδείχθηκαν και ικανά ως πλατφόρμες εκτόξευσης βλημάτων cruise έχοντας "ραντίσει" αρκετές φορές τους ισλαμιστές από την Κασπία Θάλασσα, αλλά και την Μεσόγειο.
 
Για το ελληνικό Ναυτικό προτείνεται μία ναυπήγηση 1800 τόνων που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα με τεχνογνωσία από τα ναυπηγεία «Zelenodolsk»,
 
Εκτός από το εκτόπισμα το μήκος θα αυξηθεί από τα 62 στα 85 μέτρα και η ταχύτητα στους 28 κόμβους.
 
Όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, μπορούν να φέρουν, μεταξύ άλλων, τους γνωστούς πλέον μετά τη χρήση τους στο μέτωπο της Συρίας πυραύλους Kalibr τύπου cruise, αντιαεροπορικό σύστημα AK-630-2 Duet, εκτοξευτές Gibka για αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου Igla, αλλά και δυτικά όπλα από την στιγμή που κριθεί επιβεβλημενη η δυτικοποίηση τους.
 
Προτείνεται συγκεκριμένα η εγκατάσταση συστήματος μάχης της Thales με εξοπλισμό κατά σκαφών επιφανείας MM-40 Exocet Block III.
 
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι ότι το κόστος δεν θα ξεπεράσει για έξι πλοία το 1,2 δισ. ευρώ, σε βάθος δεκαετίας, με δάνειο από ρωσικές τράπεζες, όταν για μία FREMM απαιτούνται 900 εκατομμύρια!
 
Αλλες, φυσικά οι δυνατότητες των FREMM σε αποστολές στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά τα οπλικά συστήματα είναι τα ίδια! Μην πούμε ότι οι Kalibr, είναι ακόμα πιο φονικοί και με ακόμα μεγαλύτερη ακτίνα δράσης από τους SCALP Naval της MBDA!
 
Το ρωσικό Ναυτικό αξιοποιεί επιχειρησιακά πέντε πλοία του τύπου, τα τρία εκ των οποίων ενταγμένα στον στόλο της Κασπίας Θάλασσας και τα άλλα δύο στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
 
Η πρόταση για το ΠΝ συνοδεύεται από επενδυτική πρόταση για απόκτηση ή πλειοψηφική συμμετοχή είτε στα ναυπηγεία Ελευσίνας, είτε στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ή των  ναυπηγείων «Zelenodolsk».
 
Ενδιαφέρον ακούγεται το πακέτο...

pronews