21.9.16

Οι Τζιχατιστές της Αλ Νούσρα κατέστρεψαν ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ


Του Γιώργου Θεοχάρη
Λίγες μόνο ημέρες μετά τον εγκληματικό βομβαρδισμό θέσεων του  στο Ντάιρ-εζ-Ζορ από τον Δυτικό Συνασπισμό υπό τις  και την απρόσμενη αυτή συνεργασία του με τους τρομοκράτες του ISIS, ανθρωπιστικό κονβόι του  χτυπήθηκε ενώ κατευθυνόταν σε χωριό της περιοχής του Χαλεπίου.
 Συριακή στρατιωτική πηγή διέψευσε τις αναφορές που κυκλοφόρησαν από κακόβουλα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι ο Συριακός Στρατό στόχευσε την ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή βοήθειας στην βόρεια ύπαιθρο του Χαλεπίου, που κατευθυνόταν στο χωριό Orkem. Η πηγή είπε στο Συριακό Πρακτορείο SANA ότι δεν υπάρχει καμία αλήθεια στις φήμες αυτές.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Konashenkov υποστήριξε ότι ούτε οι Ρωσικές Αεροπορικές Δυνάμεις, ούτε η Πολεμική Αεροπορία της Συρίας στοχεύουν οποιεσδήποτε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ νοτιοδυτικά του Χαλεπίου.

Ο Konashenkov τόνισε ότι οι μαγνητοσκοπήσεις δεν παρέχουν καμία ένδειξη ότι η εν λόγω ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή επλήγη από οβίδες.
Είπε επίσης ότι οι τρομοκράτες του Μετώπου Αλ-Νούσρα πραγματοποίησαν μια μαζική επίθεση με βαριά υποστήριξη από πυροβολικό και εκτοξευτές πυραύλων στην κατεύθυνση όπου βρισκόταν το κομβόι τη Δευτέρα, στις 19:00 ώρα Μόσχας, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Αμύνης της Ρωσίας μελέτησε προσεκτικά το βίντεο που δημοσιεύτηκε από τους αποκαλούμενους «ακτιβιστές» και δεν φάνηκε καμία ένδειξη ότι οποιαδήποτε από τα φορτηγά του κονβόι χτυπήθηκαν από στρατιωτικό εκρηκτικό υλικό, ούτε ότι είναι ορατοί οποιοιδήποτε κρατήρες ή σημάδια χτυπήματος από οβίδες ή ρουκέτες επάνω στα φορτηγά, όπως θα είχε συμβεί εάν είχαν πληγεί από τον αέρα ή από το έδαφος με εκρηκτικά.

Ο Konashenkov πρόσθεσε ότι όλα τα βίντεο έδειξαν ότι ήταν μια πυρκαγιά που ξέσπασε την ίδια στιγμή που οι ένοπλες ισλαμιστικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί στο Χαλέπι, σημειώνοντας ότι το κονβόι περνούσε μέσα από μια περιοχή που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές.

Το Ρωσικό Κέντρο Συμφιλίωσης στο Hmeimeem, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη, παρακολουθούσε με βίντεο το κονβόι και διαπίστωσε ότι στις 13:40 ώρα Μόσχας το κομβόι έφτασε με επιτυχία στον προορισμό του και το Κέντρο έπαψε από τότε την παρακολούθησή του, προσθέτοντας ότι οι αντάρτες στην περιοχή ήταν η μόνη πλευρά που ήξερε πού βρίσκεται το κομβόι από κει και πέρα. 
tilegrafima.gr