19.9.16

ΕΚΤΑΚΤΟ | Ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» τη Ζάκυνθο | Ζημιές σε πόλη, Σκουλικάδο και Αλυκές (φωτο)


Ένα σπάνιο αλλά όχι ασυνήθιστο και εντυπωσιακό φαινόμενο είχαν την ευκαιρία να δουν σήμερα το ξημέρωμα οι κάτοικοι και οι τουρίστες της Ζακύνθου. Πρόκειται για ένα ανεμοστρόβιλο που «σάρωσε» την περιοχή των Αλυκών και το οποίο όχι απλά και μόνο θαυμασαν, αλλά φρόντισαν και να το απαθανατίσουν.

anemostrobilos
anemostrobilos
Ωστόσο, μεγάλα ήταν και τα προβλήματα που προκάλεσε στο νησί με αποτέλεσμα να χρειαστεί η άμεση επέμβαση των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ και της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα, ξερίζωσε δέντρα, έκοψε κολώνες ηλεκτρικού ρεύματος ενώ σήκωσε στέγες, τσίγκους και άλλα ελαφριά υλικά από καταστήματα.
anemostrobilos1
anemostrobilos1
Στο σημείο βρέθηκαν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές και ένα πυροσβεστικό όχημα που χρειάστηκε να κόψει δέντρα. Επίσης, πέρασε και από το Σκουλικάδο, ξεριζώνοντας δέντρα και σηκώνοντας σκεπές στάβλων και αγροκτημάτων χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.
anemostrobilos12
anemostrobilos12
Υλικές ζημιές από τους δυνατούς ανέμους προκλήθηκαν και στην πόλη, ενώ διακοπή στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν στον Αγαλά, τη Λιθακιά και το Βασιλικό.
anemostrobilos2
anemostrobilos2ΦΩΤΟ: Ν. ΜΟΥΣΟΥΡΑΣ
Η ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Πελοποννήσου πλήττεται πιο συχνά από κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας από ανεμοστρόβιλους, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να κάνουν λόγο για ελληνικό “Τρίγωνο των Βερμούδων”.
anemostrobilos3
anemostrobilos3
anemostrobilos13
Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει εδώ και αρκετά χρόνια καταδεικνύουν πως σε αυτή τη ζώνη υπάρχει ένας εκρηκτικός συνδυασμός μετεωρολογικών φαινομένων τα οποία δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες εμφάνισης ισχυρών ανεμοστρόβιλων. Συνεπώς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.
anemostrobilos13
anemostrobilos4
anemostrobilos14
Το ευτύχημα είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και ότι μετράμε μόνο τις υλικές ζημιές που υπάρχουν. Ωστόσο, οι κάτοικοι δε δικαιούνται αποζημιώσεις, δεδομένου ότι η πολιτεία δεν έχει συμπεριλάβει τους ανεμοστρόβιλους στις φυσικές καταστροφές.
anemostrobilos4
anemostrobilos6
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τέτοια φαινόμενα θα κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συνεπώς από τη στιγμή που υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, θα πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία, ούτως ώστε οι πληγέντες να παίρνουν κάποια χρήματα.
anemostrobilos14

anemostrobilos7

anemostrobilos8

anemostrobilos9

anemostrobilos10
anemostrobilos11
anemostrobilos6

anemostrobilos7

anemostrobilos8

anemostrobilos10