14.9.16

Τζακ Λιού: «Το θέμα ανάπτυξη ή λιτότητα τελείωσε» - Όλοι εναντίον Βερολίνου για αλλαγή πολιτικής στην ΕΕ


ΒΟΛΕΣ ΑΠΟ Μ.ΡΕΝΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ Φ.ΟΛΑΝΤ 

Ασφυκτικό πρέσινγκ στο Βερολίνο να αλλάξει στάση και να τερματιστεί η πολιτική λιτότητας για να αποφευχθεί η οικονομική κατάρρευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η ύπαρξη μιας νέας μεγάλης κρίσης στην παγκόσμια οικονομικά, ασκούν πλέον οι χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Μετά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών στην Αθήνα, που η παρουσία και μόνο επτά ηγετών έστειλε σαφές μήνυμα στη Γερμανία (κι αυτό φάνηκε από τον εκνευρισμό του Β. Σόιμπλε), τις δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι την επομένη ημέρα στην Ιταλία με αιχμές κατά της Άνγκελα Μέρκελ ήρθε να προστεθεί άλλη μία φωνή, σε υψηλούς τόνους, κατά της ασκούμενης οικονομική πολιτικής στην Ευρώπη.
Πρόκειται για τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, ο οποίος σε δημόσια συζήτηση, όπως γράφει η ιταλική εφημερίδα La Stampa στην διαδικτυακή της έκδοση είπε πώς “η αντιπαράθεση ανάμεσα σε λιτότητα και ανάπτυξη τελείωσε. Αυτή την στιγμή όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να υποστηριχθεί η ανάπτυξη”.
Και έγινε πιο σαφής ο κ. Λιού: “Θα αφήσω τους Γερμανούς να μιλήσουν οι ίδιοι για τις θέσεις τους. Είχαμε, βέβαια, μαζί τους, ένα σαφές ποσοστό ασυμφωνιών σε σχέση με τις μακροοικονομικές πολιτικές των τελευταίων ετών, αλλά αν κοιτάξετε τις πολιτικές των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών στην Ευρώπη, θα προσέξετε ότι μια σειρά πραγμάτων έχει αλλάξει”.
Παράλληλα όπως γράφει η La Stampa, τόνισε: “Δεν νομίζω ότι θα δούμε μια αλλαγή φιλοσοφίας στην Γερμανία, αλλά πιστεύω ότι διαπιστώσαμε ήδη μια αλλαγή σε επίπεδο δράσης”.
Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει τη Γερμανία σε κάθε επίπεδο ότι η στάση που κρατά δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και την θέτει σε κίνδυνο. Και τα μηνύματα έχουν σταλεί ποικιλοτρόπως. Από τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων μέχρι το “VWgate”.
Με αφορμή δε το πρόστιμο στην Apple, οι ΗΠΑ φέρονται να ετοιμάζουν μία νέα δυσάρεστη έκπληξη στο Βερολίνο και αυτή τη φορά θα είναι στην καρδιά της οικονομίας της Γερμανίας. Αναφερόμαστε στην Deutsche Bank για την οποία η Ουάσιγκτον έχει φάκελο με παρανομίες και παιχνίδια και ετοιμάζει πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα πάντως με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει ήδη μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων για τις χώρες που έχουν δημοσιονομικά προβλήματα αλλά επλήγησαν σκληρά και από το κόστος της κρίσης των προσφύγων, “και η Γερμανία το αποδέχθηκε αυτό”.
Σε αυτές τις χώρες εντάσσεται η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ το ίδιο θέμα ανέπτυξε και ο Ιταλός πρωθυπουργός (για πολλοστή φορά είναι η αλήθεια) Ματέο Ρέντσι καλώντας ταυτόχρονα τις Βρυξέλλες και τη Γερμανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Οι αιχμηρές δηλώσεις του κ. Λιού έρχονται σε συνέχεια αυτών του Ματέο Ρέντσι αμέσως μετά τη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών στην Ελλάδα. Ο Ιταλός πρωθυπουργός σε εκδήλωση που παρέστη φέρεται να δήλωσε πώς “τώρα είμαστε πολλοί και μπορούμε να φέρουμε αναστάτωση”, ενώ η εφημερίδα Republicca τον επικαλέστηκε με τα εξής λόγια: “Πλέον γινόμαστε κίνημα και η Ιταλία παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτό. Οι Γερμανοί πιέζονται πλέον”.
Επισκεπτόμενος μάλιστα μία βιομηχανική περιοχή ο Ματέο Ρέντσι τόνισε πώς “χρειαζόμαστε μία ΕΕ που να κάνει επενδύσεις” και έβαλε τη Γερμανία στο εδώλιο του κατηγορούμενου για το εμπορικό πλεόνασμα των 80-90 δισ. ευρώ που έχει.
Εάν τηρούσε τους κανόνες κατά γράμμα, θα έπρεπε να επενδύσει το πλεόνασμα αυτό και να αναθέτει έργα σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Δεν μπορείς από τη μια να μην σέβεσαι τους κανόνες και από την άλλη να δημιουργείς προβλήματα σε εκείνους που ζητούν ευελιξία”, τόνισε.
Οι δύο αυτές τελευταίες παρεμβάσεις, από την τρίτη πιο ισχυρή οικονομία της ΕΕ, την Ιταλία, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και από την άλλη άκρη του Ατλαντικού, τις ΗΠΑ δείχνουν πώς η ανοχή πλέον προς το Βερολίνο και μία πολιτική η οποία έχει αποτύχει τελειώνει.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πώς και ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ παίρνει αποστάσεις σε αρκετά θέματα από την πολιτική Μέρκελ και Σόιμπλε, αντιλαμβανόμενος και αυτός πώς η στάση που είχε υιοθετήσει του κοστίζει. Όλοι λοιπόν (πλην των δορυφόρων της) εναντίον της Γερμανίας.