8.9.16

Ορντέβρ για τον νέο σανό Σαλονίκης η σύναξη του Νότου

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Το 2014 το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» έφθανε και περίσσευε.
Με 12 δις στην… «τσέπη» που ο κ. Τσίπρας θα έπαιρνε άνετα και χαλαρά από το ΤΧΣ, με τον ΕΝΦΙΑ… «καταργημένο», την 13η σύνταξη… «απολύτως βέβαιη», τον κατώτατο μισθό στα… 751 ευρώ, τις… 300.000 νέες θέσεις εργασίας στον ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ορίζοντα, όλα φάνταζαν ρόδινα.
Γιατί όχι; Οι κύριοι αυτοί, οι σκαπανείς του ψεύδους και της συκοφαντίας, αρμένιζαν στον δρόμο της εξαπάτησης του λαού με φουσκωμένα ψέματα τα πανιά τους.
Το 2015, όταν οδήγησαν τον λαό από τις παραλίες στην κάλπη, έχοντας υπογράψει το σκληρότερο μνημόνιο, μπορούσαν ακόμη να κοροϊδέψουν με το άλλο πρόγραμμα, το «παράλληλο».

Δεν είχε ακόμη συνειδητοποιήσει το μεγαλύτερο τμήμα του λαού σε τι γκρεμό θα οδηγούσαν την οικονομία της χώρας τα capital controls.
Ήταν νωρίς για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος που πίστεψε τα μεγάλα ψέματα πως τόσο πολύ τον είχαν κοροϊδέψει.
Σήμερα, ο κ. Τσίπρας χρειάζεται αρκετές και ενισχυμένες δόσεις προπαγάνδας.
Έχουν, βέβαια, κοπεί οι συντάξεις, αλλά οι σκαπανείς του ψεύδους δεν έχουν ακόμη εφαρμόσει όλα όσα προβλέπει το τέταρτο μνημόνιο, που υπέγραψαν στις 16 Ιουνίου. Και πολλά από αυτά δεν θα προλάβουν να τα συνειδητοποιήσουν οι παρούσες γενιές – τη δράση του Υπερταμείου κυρίως, που έχει γίνει το καινούργιο… όραμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, με καλύτερο διαφημιστή του τον κ. Σκουρλέτη.
Χρειάστηκαν, λοιπόν, ενισχυμένες δόσεις προπαγάνδας. Και τις έδωσαν:
Τα 246 εκ. ευρώ από τις τηλεοπτικές «άδειες» (ψίχουλα μπροστά στην καταστροφή που έχουν προκαλέσει, όπως αυτές στον τουρισμό και στις εξαγωγές), η λάμψη των ολυμπιακών μεταλλίων, η σύναξη των ηγετών των χωρών του Νότου – λειψή και με απουσίες.
Τι επιδιώκει να πετύχει ο κ. Τσίπρας με τη «σύναξη του Νότου»;
Τίποτε το ουσιαστικό – εκτός από την προσπάθεια να υποδυθεί τον ευρωπαϊκού βεληνεκούς ηγέτη.
Ούτε ίδια είναι τα προβλήματα, ούτε ίδια τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντα.
Μπορεί να λένε πως αποτελεί «ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην διαμόρφωση μιας συμμαχίας για την αλλαγή της ευρωπαϊκής ατζέντας σε ισχυρότερη αναπτυξιακή και κοινωνική κατεύθυνση», καθώς πρόκειται για χώρες «οι οποίες αντιμετωπίζουν παρεμφερή προβλήματα» (Γεροβασίλη), αλλά όλοι θυμόμαστε πως το καλοκαίρι του 2015 όλοι αυτοί, μεταξύ των οποίων ο Ολάντ και ο Ρέντσι, καλούσαν τον κ. Τσίπρα να υπογράψει για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Δεν υπάρχει ούτε μία δήλωσή τους που να υποδεικνύει κάτι διαφορετικό!
Μόνος «καινούργιος» ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα, ο οποίος χρησιμοποιεί «τσιπρική» μεν φρασεολογία («Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις στα αιτήματα των πολιτών»), επισκέφθηκε τον κ. Τσίπρα στην Αθήνα, αλλά είναι γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος – και επομένως δεν θα ξεφύγει από το «μαντρί».
Όλοι γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτε. Απλώς δεν έχουν να χάσουν τίποτε συμφωνώντας στις αόριστες προτάσεις που ο κ. Τσίπρας έκανε στα τέλη Αυγούστου στη συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών στο Παρίσι, όπου μπαινοβγαίνει ως ζογκλέρ – να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένα φόρουμ διαλόγου, πρόταση επί της οποίας ουδείς θα διαφωνούσε.
Ναι, αλλά ο κ. Τσίπρας υποσχόταν πως θα αλλάξει την Ευρώπη, θα υποχρεώσει τη Γερμανία, θα εξαφανίσει τους «μερκελιστές» στην Ελλάδα και θα βαράει τα νταούλια για να χορεύουν στους ρυθμούς του οι αγορές.
Για φόρουμ διαλόγου δεν μας είχε μιλήσει ποτέ.
Ας αφήσουμε που η Κύπρος έχει βγει από τα μνημόνια, αρνούμενη να ακολουθήσει τις σκοτεινές ατραπούς της Ελλάδας, η Ισπανία βιώνει μια τρομερή πολιτική κρίση (εξαιτίας της συμπεριφοράς των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, των Podemos), η Πορτογαλία κινδυνεύει να οδεύσει προς νέο μνημόνιο, η Γαλλία του Ολάντ παριστάνει ότι στέκεται στο πλευρό του κ. Τσίπρα αλλά πασχίζει να δει τι θα κάνει με τα δικά της ελλείμματα, η Ιταλία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο από τους σεισμούς στις ευπαθείς, μεσαιωνικές πόλεις της και έχει διαφορετικού πλέον τύπου προβλήματα, καθώς πλέον βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο και η Μάλτα δεν είναι χώρα που μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα.
Όσο για τους Τσίπρα και Καμμένο, έχουν αρπάξει τα μνημόνια αγκαλιά, κόβουν συντάξεις, φτωχοποιούν τη χώρα την οποία έχουν παραδώσει για εκατό χρόνια και θεωρούν πως μπορούν να συνεχίζουν να σερβίρουν σανό για πάντα.
Και η «σύναξη του Νότου» αποτελεί το ορντέβρ του νέου σανού Σαλονίκης…