2.9.16

Προ κρίσιμων αποφάσεων για το προσφυγικό η κυβέρνηση: Αυξάνονται τα κρούσματα εξεγέρσεων σε κέντρα παραμονής


ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ: «Η ΛΕΣΒΟΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ... ΜΟΝΙΜΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ» !


Προ ανεξέλεγκτων καταστάσεων ενδέχεται να βρεθεί  η κυβέρνηση σε ότι αφορά το μέγα πρόβλημα των αλλοδαπών (είτε προσφύγων είτε παράνομων μεταναστών) καθώς ο χρόνος περνά χωρίς να δίνονται λύσεις.

Ήδη εκατοντάδες αλλοδαποί σε διάφορα Κέντρα Παραμονής πραγματοποίησαν τόσο εχθές όσο και σήμερα πορε΄΄ιες διαμαρτυρίας άλλοι για να φύγουν για την Ευρώπη και άλλοι για να μεταφερθούν σε κατοικίες. Λέσβος, Χίος και Φιλλιπιάδα ήταν οι περιοχές όπου έζησαν τις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις ενώ σήμερα ήταν η σειρά του ΚΕΠΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων όπου εκατοντάδες πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες έφυγαν από το κέντρο απειλώντας ότι δεν θα επιστρέψουν στο Κέντρο εάν δεν τους δοθούν οικίσκοι ή έστω κατοικίες για να μείνουν.
Η συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας είναι ουσιαστικά ανενεργή αφού δεν πραγματοποιούνται επαναπροωθήσεις αλλοδαπών προς την Τουρκία βάσει της συμφωνίας για κάθε αλλοδαπό που θα επιστρέφει από την Ελλάδα αντίστοιχος αριθμός  θα μετακινείται σε χώρα της Ε.Ε.
Εκτός από το ήδη βεβαρυμμένο κλίμα οι είσοδοι προσφύγων και παράνομων μεταναστών συνεχίζονται διαρκώς αυξανόμενες.
 Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε σήμερα πως αυξήθηκαν ξανά κατά 442 άτομα σε σχέση οι πρόσφυγες και οι παράνομοι  μετανάστες που διαμένουν σε πέντε από τα ΚΕΠΑ  τα οποία διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις, και έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμμα χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά ταμεία (8.596 έναντι 8.154 την προηγούμενη εβδομάδα).
Πιο συγκεκριμένα στη Λέσβο διαμένουν 4.926 έναντι 4.429 ατόμων την περασμένη εβδομάδα. Στη Σάμο διαμένουν 816 έναντι 881, στη Χίο 1.150 έναντι 1.300, στη Λέρο 621 έναντι 624 και στην Κω 1083 έναντι 920 την προηγούμενη εβδομάδα.
Βέβαια ο συνολικός αριθμός των αλλοδαπών που μένουν σε ΚΕΠΑ των ΕΔ τρομάζει: Ανέρχονται σε 33.480 άτομα για την υγειονομική κάλυψη  των οποίων έχουν αναλάβει 36 γιατροί και 21 νοσηλευτές, ενώ εξακολουθεί να υφίσταται και περιοδική κάλυψη με γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (π.χ. παιδίατροι, γυναικολόγοι, ψυχίατροι).
Πάντως το ΓΕΕΘΑ φαίνεται καθησυχαστικό αφού διαβεβαιώνει πως μπορεί να διαχειριστεί ακόμη περισσότερους αλλοδαπούς αναφέροντας τον αριθμό των 41.639 ατόμων και ενδεχομένως ακόμη περισσότερους εάν όλο το προσωπικό των ΕΔ διατεθεί για αυτό το σκοπό.
Σε αυτό το κρίσιμο σημείο με τους 60.000 και άνω πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που βρίσκονται σε ΚΕΠΑ (συνολικά έχουν μπει στη χώρα πάνω από 170.000 αλλοδαποί τους 7 πρώτους μήνες του 2016) κάποιοι σχεδιάζουν όπως είναι φυσικό τον απώτερο σκοπό που δεν ήταν άλλο από την «ενσωμάτωσή» τους και την σταδιακή νομιμοποίησή τους έστω και αν για τους πρόσφυγες οι διαδικασίες δεν προβλέπουν κάτι τέτοιο.
Ο γ.γ. γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βασίλης Παπαδόπουλος ο οποίος συμμετείχε σε «εργαστήρι» πολιτικής για τους πρόσφυγες αλλά και πολλοί εκ των παρευρισκομένων μίλησαν για προτεραιότητα «ενσωμάτωσης» βέβαια στην περίφημη ελληνική κοινωνία, η οποία έχει καταντήσει το χωνευτήρι των λαών και μάλιστα αυτό αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα.
Έτσι παλαιότερες δηλώσεις άλλων ανευθυνουπεύθυνων ότι οι πρόσφυγες θα μείνουν, -υποτίθεται- προσωρινά στην Ελλάδα πριν αναχωρήσουν για άλλες χώρες ήταν απλά ψέματα.
Και μέσα σε όλη αυτήν την παραζάλη ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών επανέρχεται με την πρότασή του, που κερδίζει συνεχώς έδαφος διεθνώς,  Λέσβος και Λαμπεντουζα στην Ιταλία να γίνουν μόνιμα κέντρα παραμονής προσφύγων μέχρι να κανονιστεί το πρόβλημα.
Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier ο κεντροδεξιός υπουργός Σεμπάστιαν Κουρτς του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες Λαϊκού Κόμματος. εξήγησε ότι «αυτό σημαίνει ότι καθένας που φθάνει στην ελληνική Λέσβο ή στην ιταλική Λαμπεντούζα δεν θα επιτρέπεται στη συνέχεια να μεταφέρεται στην ενδοχώρα».
Επειδή, όπως ισχυρίζεται, «εάν δεν τους σταματά κανείς εκεί, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να έρχονται και εάν εμείς, ως Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν δημιουργήσουμε τάχιστα αυτό το σύστημα, τότε σύντομα οι άνθρωποι θα προωθούνται προς εμάς μέσω του "Περάσματος Μπρένερ" (στα ιταλο-αυστριακά σύνορα)».
Ο κ. Κουρτς διευκρινίζει εκ νέου ότι «αυτό που ζητώ είναι να σταματά κανείς τους ανθρώπους στα εξωτερικά σύνορα και να μην μεταφέρονται στη συνέχεια στην ενδοχώρα. Αυτό σταματά το ρεύμα. Διότι οι άνθρωποι δεν έρχονται για να βρουν ασφάλεια στη Λαμπεντούζα ή στη Λέσβο, αλλά για να βρουν μία καλύτερη ζωή στην Αυστρία, στη Γερμανία ή στη Σουηδία».
Η πρόταση του Αυστριακού υπουργού φαίνεται να συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές στις Βρυξέλλες και εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις ευθύνες της με ουσιαστική λύση του προβλήματος όμως και όχι φανταστικά «εργαστήρια» τότε ακόμη μια λύση θα της επιβληθεί από έξω.