24.9.16

ΣΕ ΦΑΣΗ ΑΝΑΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΗΜΑ Προ ανασχηματισμού η κυβέρνηση - Ποιος λέει ότι πρέπει να απαλλαγεί ο Α.Τσίπρας από τα «βαρίδια»


του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Προάγγελος κυβερνητικού ανασχηματισμού φαίνεται πως είναι ο ξάδερφος και σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Τσίπρας ο οποίος δήλωσε σε συνέντευξή του σε σαββατιάτικη εφημερίδα ότι «Η κυβέρνηση έχει ανάγκη έναν ευρύ ανασχηματισμό για να απαλλαγεί από βαρίδια» 
Φυσικά με την λέξη «βαρίδια» όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρωτίστως αναφέρεται στον υπουργό Παιδείας Ν.Φίλη που έχει δημιουργήσει μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης. Μια σύγκρουση από την οποία νομοτελειακά και ιστορικά πιθανότερο είναι να χάσει η κυβέρνηση.

Ο γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, σε συνέντευξή του, δηλώνει ότι«Χρειάζονται περισσότερες συνέργειες και μεγαλύτερος συντονισμός του κυβερνητικού έργου ίσως και με θεσμικό τρόπο. Μαζί με την αλλαγή προσώπων, κάτι τέτοιο θα δώσει περισσότερη ομοιογένεια και θα αφαιρέσει βαρίδια».
Ακόμη, αναγνωρίζει ότι «χάθηκε η ευκαιρία μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, να απαλλαγεί η κυβέρνηση από το εσωκομματικό παρελθόν», ενώ τονίζει ότι ένας ανασχηματισμός θα δώσει νέα ορμή και θα επιταχύνει το κυβερνητικό έργο.
Για το θέμα της Τράπεζας Αττικής και τις αποκαλύψεις για τις χρηματοδοτήσεις προς τον Χρήστο Καλογρίτσα αναγνωρίζει ότι η τράπεζα «έχει ένα αμαρτωλό παρελθόν που θα έπρεπε πράγματι να ερευνηθεί». «Δεν αναφέρομαι μόνο στα δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, γεγονός που από μόνο του θα έπρεπε να κάνει την αντιπολίτευση πιο προσεκτική, αλλά στην όλη πολιτική δανειοδοτήσεων και τη διαχείριση».
«Ακόμη και η περίπτωση Καλογρίτσα και της χρηματοδότησής του, αν υπάρχει οτιδήποτε επιλήψιμο, αφορά κατά κύριο λόγο τη διαχείριση προηγούμενων κυβερνήσεων, διοικήσεων και της Τραπέζης της Ελλάδος», προσθέτει ο κ. Τσίπρας.
Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο του Grexit δηλώνει πως «έχει φύγει από το τραπέζι», αναγνωρίζει εντούτοις πως η Ελλάδα παραμένει για πολλούς ξένους επενδυτές χώρα υψηλού ρίσκου και αυτό το έλλειμμα εμπιστοσύνης θα πάρει καιρό για να καλυφθεί.
Αναφορικά με το επικείμενο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ο ΓΓ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων φοβάται ότι αυτό δεν θα ξεκαθαρίσει οριστικά τις αδυναμίες του κόμματος, που «είναι μεγάλες».