8.9.16

Αγριεύει και πάλι ο καιρός στις πληγείσες περιοχές - Φόβοι για νέες φονικές πλημμύρες


ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΗΛΩΘΟΥΝ ΕΝΤΟΝΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ 

Η κακοκαιρία συνεχίζεται και σήμερα με την ΕΜΥ να προβλέπει ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Ο φόβος των φονικών πλημμυρών επανέρχεται, τη στιγμή που οι κάτοικοι στις πληγείσες από την χθεσινή θεομηνία περιοχές βρίσκονται στους δρόμους, σε μία προσπάθεια να σώσουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους.
Το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας άφησε πίσω του τέσσερις νεκρούς, μία γυναίκα αγνοείται και εκφράζονται φόβοι για την ζωή της και βιβλικές καταστροφές. Πολλοί Δήμοι, σε Πελοπόννησο, βόρειο και ηπειρωτική Ελλάδα έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα.
Τι στιγμή όμως που οι εικόνες που αντικρίζουν είναι καταστροφής, βλέπουν τα σύννεφα να συγκεντρώνονται και πάλι πάνω από τις πόλεις, τα χωριά και τα σπίτια τους, έτοιμα να σκορπίσουν και πάλι τον τρόμο. Οι τεράστιες ποσότητες νερού που έπεσαν σε συνδυασμό με το γεγονός της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση, όπως τα μπαζωμένα ρέματα είναι τα αίτια της καταστροφής.
Σήμερα λοιπόν, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις κυρίως στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Κεντρική και Δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία. Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης – με μικρότερη διάρκεια - περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αντίθετα, καλός και ζεστός καιρός θα επικρατήσει στη Θράκη, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ εντυπωσιακά υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν τις μεσημεριανές ώρες στη Βόρεια Κρήτη με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 35 βαθμούς Κελσίου.
Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων πλημμυρικών επεισοδίων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου λόγων των ισχυρών βροχών που προηγήθηκαν το έδαφος είναι κορεσμένο.
Το τριήμερο από Παρασκευή έως την Κυριακή, τα πιο έντονα φαινόμενα φαίνεται να περιορίζονται στο Βόρειο Ιόνιο, ωστόσο ο καιρός στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί άστατος με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα στα ορεινά.
Διαβάστε την αναλυτική πρόγνωση του καιρού:
Αττική
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πρόσκαιρους όμβρους. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στη δυτική Μακεδονία.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Το βραδύ στο Θερμαϊκό βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Άστατος κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα στις βορειότερες περιοχές.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ που από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη τοπικά έως 32 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Στα νότια γενικά αίθριος. Στα βόρεια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή πρόσκαιρων όμβρων.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το μεσημέρι στα νότια τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
Κι όλα αυτά ενώ περιοχές όπως στη Μεσσηνία, τη Λακωνία και τη Θεσσαλονίκη μετρούν ακόμη τις πληγές τους. Στη Μεσσηνία αξίζει να σημειωθεί ότι έκλεισε έως τις 10 Σεπτεμβρίου ο αρχαιολογικός χώρος της Μεσσήνης και δεν εκτελούνται σήμερα όλες οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας, για λόγους ασφαλείας. 
Στο διοικητήριο της Περιφέρειας στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με τη συμμετοχή του κυβερνητικού κλιμακίου και αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομίας θα προχωρήσει αμέσως σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες (υποβολή αιτήματος) για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διαβεβαίωσε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί όλοι οι απαραίτητοι πόροι από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την έγκαιρη αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν.
Ακόμη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, έθεσε μετ' επιτάσεως το ζήτημα με τα προβλήματα συσσώρευσης υδάτων στον αυτοκινητόδρομο που είναι κλειστός, επισημαίνοντας ότι ο παραχωρησιούχος έχει υποχρέωση να είναι ανοικτός ο εθνικός δρόμος συνεχώς και, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, ο υπουργός Υποδομών συμφώνησε με τον περιφερειάρχη και σημείωσε πως θα ελέγξει το ζήτημα αυτό και θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται.
Δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης, με εντολή που έδωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για έξι μήνες, η Καλαμάτα και όλες οι περιοχές του νομού Μεσσηνίας, όπου σημειώθηκαν καταστροφές από τη θεομηνία και υπήρχε σχετικό αίτημα από τις δημοτικές αρχές.

Στη Λακωνία αποκλεισμένα είναι τρία χωριά στον δήμο Ευρώτα και υπάρχουν πολλά προβλήματα από τη θεομηνία. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Ντία Τζανετέα, πρόκειται για τα χωριά Ταξιάρχες, Έλος και Λεήμονα στον κάμπο του δήμου Ευρώτα, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και σε αγροτικές καλλιέργειες.
Η αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι εκτός από τον ποταμό Ευρώτα υπερχείλισαν όλοι οι χείμαρροι, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εστιάζονται στη Σκάλα, το Βλαχιώτη και τη Γλυκόβρυση, όπου υπάρχουν πάρα πολλά καταστήματα, σπίτια, ιατρεία και επιχειρήσεις.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί και ο Δήμος Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη η σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του υπουργείου Εσωτερικών αναρτήθηκε το απόγευμα στη «Διαύγεια», ενώ η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ισχύσει για 6 μήνες, μέχρι, δηλαδή, τις 7 Μαρτίου του 2017.
Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει διακοπεί ή διεξάγεται με δυσχέρεια, στα εξής σημεία:
Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.
β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .
γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.
δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.
Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:
α) 19 - 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας - Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.
β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.
γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.
δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη - Γούβες.
Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης - Αγίου Δημητρίου.
Τέλος αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου.