5.9.16

Έχασε το φως της από ποτά "μπόμπες" στη Ζάκυνθο


Σε εφιάλτη μετατράπηκαν οι καλοκαιρινές διακοπές μια βρετανίδας τουρίστριας στη Ζάκυνθο. Η Hannah Powell θέλοντας να διασκεδάσει πήγε σε πάρτι με φίλους της σε μπαρ του νησιού, όπου κατανάλωσε ποτά τα οποία φαίνεται πως ήταν νοθευμένα.

Την επομένη μπορεί η κοπέλα να ήταν μια χαρά, ωστόσο στη συνέχεια αφού κοιμήθηκε για δύο συνεχόμενα 24ωρα, όταν ξύπνησε… δεν έβλεπε.
Αμέσως πανικόβλητη ζήτησε βοήθεια και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και αφού εξετάστηκε επισταμένως από τους ιατρούς κρίθηκε αναγκαίο να διακομιστεί στο Ρίο όπου διαγνώστηκε με απώλεια όρασης και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. 


Το τελευταίο είναι κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί , ενώ άγνωστο παραμένει αν θα καταφέρει να ξαναβρεί το φως της. Στο πλευρό της βρίσκονται οι γονείς της που ταξίδεψαν από το Λονδίνο στην Ελλάδα.

«Τα νεφρά της είναι κατεστραμμένα. Κάνει αιμοκάθαρση κάθε μέρα», αναφέρει σε συνέντευξή της η μητέρα της Christine.

Η αστυνομία επικοινώνησε μαζί μας και συμπλήρωσε μια αναφορά, πιστεύουν ότι μπορεί να οφείλεται στη μεθανόλη, αλλά οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η κόρη μπορεί να διακρίνει μόνο σχήματα", συμπλήρωσε περιγράφοντας την κατάσταση της κόρης της.


Για την επιστροφή τους στην Αγγλία θα χρειαστεί να γίνει αεροδιακομιδή της ασθενούς, καθώς δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανονικό αεροπλάνο.

«Απλά θέλαμε να γυρίσει στο σπίτι», κατέληξε η μητέρα της.

Αιτία η μεθανόλη
Φως στο μυστήριο του τι ακριβώς είχε συμβεί ήρθε να ρίξει ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ο οποίος δηλώνει πως γνωστή ουσία που προκαλεί τύφλωση είναι η μεθυλική αλκοόλη ή μεθανόλη, την οποία χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να πετύχουν την νόθευση και έχει υψηλή τοξικότητα που επηρεάζει το οπτικό νεύρο. 

Ειδικότερα, πρόκειται για “πολικό υγρό που χρησιμοποιείται ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (αν και απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε με διάφορα μείγματα και σαν προωθητικό των βαλλιστικών πυραύλων”. Στις δυνητικές συνέπειες από την κατανάλωσή της συμπεριλαμβάνονται ναυτία, εμετός, πόνος στην κοιλιά, αλλά και τύφλωση, νεφρικά ή ηπατολογικά προβλήματα, ακόμα και κώμα.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ στελέχη της Αστυνομίας Ζακύνθου και του τμήματος εμπορίου της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, μετέβησαν στα καταστήματα που διασκέδαζε η άτυχη κοπέλα και πραγματοποίησαν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα μπουκάλια των ποτών.

Πηγή: Mirror/ zougla.gr