16.9.16

Διάβημα της Λευκωσίας στον ΟΗΕ για τον τουρκικό «τσαμπουκά» στην κυπριακή ΑΟΖ


ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΕΙ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ 

Με καταγγελία στον ΟΗΕ απάντησε η Λευκωσία στην πρόσφατη πρόκληση της Τουρκίας που σημειώθηκε εντός της κυπριακής ΑΟΖ όταν τουρκική φρεγάτα πλησίασε επικίνδυνα και παρενόχλησε επανειλημμένα ερευνητικό της σκάφος. Για παράνομες διεκδικήσεις και παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με στόχο την παρεμπόδιση στην αξιοποίηση-εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κάνει λόγο στην επιστολή της η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η επιστολή εστάλη από τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ πρέσβη Νίκο Αιμιλίου και δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών (Α/70/1032). Η αντίδραση μάλιστα αυτή εκ μέρους της Λευκωσίας στέλνει και ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και να επηρεάσει τις εξελίξεις για δικό της όφελος.
Στην επιστολή η Κυπριακή Δημοκρατία επισημαίνει το περιστατικό της διπλής παρενόχλησης (25 και 26 Αυγούστου) του κυπριακού ερευνητικού σκάφους από τουρκική φρεγάτα και καταγγέλλει αυτές τις ενέργειες ως «παράνομες διεκδικήσεις στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που συνιστούν παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτές τα θαλάσσιες ζώνες».
Ο πρέσβης Ν. Αιμιλίου στην επιστολή περιγράφει την τουρκική πρόκληση :
-Το σκάφος Flash Royal, με σημαία Κύπρου πραγματοποιούσε θαλασσιές επιστημονικές έρευνες για κητοειδή για λογαριασμό της Κύπρου όταν παρενοχλήθηκε δυο φορές από τουρκική φρεγάτα.
-Στις 25 Αυγούστου στις 13.40 (UTC), το Flash Royal, ενώ πραγματοποιούσε επιστημονικές έρευνες στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας πλέοντας πέραν του ορίου των 12 ν.μ. εισερχόμενο στην υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημείο 34° 44’ 07.02’’ Ν —032° 06’ 31.98’’ E. Μόλις το σκάφος πέρασε το όριο των χωρικών υδάτων της Κύπρου η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F-493) επικοινώνησε με το σκάφος και ζήτησε από τον κυβερνήτη να αλλάξει πορεία γιατί εισήλθε σε «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας.
-Στις 26 Αυγούστου στις 0535 UTC, η τουρκική φρεγάτα TCG Gelibolu (F-493) κάλεσε το Flash Royal, το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες εντός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην θέση 35° 15’ 13.92’’ Ν —032° 07’ 34.92’’ E, να αλλάξει πορεία, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζει «περιοχή τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας».
Η Λευκωσία επισημαίνει ότι τέτοιες παράνομες ενέργειες προσφέρουν μια ακόμη απόδειξη της προσπάθειας της Τουρκίας «να εμποδίσει την Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματα της», όπως προβλέπονται από την Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και από το Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο και είναι το αποτέλεσμα των παράλογων διεκδικήσεων της Τουρκίας που δεν έχουν βάση ούτε στο Διεθνές Δίκαιο ούτε στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προειδοποιεί ότι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν ούτε να νομιμοποιήσουν τις διεκδικήσεις της και καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου και του Εθιμικού Δικαίου με καλή πίστη, αποσύροντας τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της, απέχοντας από κάθε παράνομη δραστηριότητα στην Υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μάλιστα ο Κύπριος διπλωμάτης κλείνει την επιστολή του, με την δήλωση της κυπριακής κυβέρνησης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί, να διατηρεί και να προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσίες της στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ, χρησιμοποιώντας όλα τα ειρηνικά μέσα που έχει στην διάθεση της.