26.9.16

Δήλωση-σοκ από τον Αμερικανό Α/ΓΕΕΘΑ: "Οι ΗΠΑ για να ελέγξουν τον εναέριο χώρο της Συρίας πρέπει να κάνουν πόλεμο με τη Ρωσία" (βίντεο)



«ΠΑΓΩΣΕ» ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΜΥΝΑΣ Ο ΤΖ. ΝΤΑΝΦΟΡΝΤ 

Οι εξελίξεις στη Συρία συνιστούν ακόμη μία διπλωματική-στρατηγική ήττα για τις ΗΠΑ που βλέπουν τη Ρωσία να κυριαρχεί σε αυτό το πεδίο. Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού είναι η αποκαλυπτική δήλωση του αρχηγού των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ.

Τι είπε ο Αμερικανός στρατηγός απαντώντας σε ερώτηση μέλους της Επιτροπής Άμυνας για το τι χρειάζεται προκειμένου οι ΗΠΑ να ελέγξουν τον εναέριο χώρο της Συρίας; “Θα πρέπει να κάνουμε πόλεμο με τη Ρωσία”.
Η απάντηση του “πάγωσε” ολόκληρη την Επιτροπή, ενώ το μέλος της, που έκανε την ερώτηση στον αρχηγό των Ένοπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, έσκυψε το κεφάλι αδυνατώντας να ψελλίσει το παραμικρό όπως φαίνεται και στο βίντεο.
Είναι γεγονός πώς η Ρωσία έχει το πάνω χέρι στο μέτωπο της Συρίας σε μία περίοδο που ο ISIS δέχεται την μία ήττα μετά την άλλη και διαμορφώνεται η επόμενη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή με το ρόλο της Τουρκίας να έχει αυξηθεί μετά την αποκατάσταση των σχέσεων της με τη Ρωσία.
Ωστόσο, και ενώ δεν μπορούν να τα βρουν οι δύο μεγάλες δυνάμεις στο θέμα της Συρίας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται και εξακολουθούν να σκοτώνονται άμαχοι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση προς ΗΠΑ και Ρωσία να «κάνουν περισσότερα προκειμένου να μπει ένα τέλος στον εφιάλτη» στη Συρία.
«Για πόσο καιρό ακόμη όλοι εκείνοι που ασκούν επιρροή (σε αυτή τη σύρραξη) θα επιτρέπουν να συνεχίζεται αυτή η αγριότητα;» διερωτήθη ενώπιον δημοσιογράφων την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η έκτατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με θέμα τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι. Ο αξιωματούχος κάλεσε τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου να «δράσουν με αποφασιστικό τρόπο».
Η κατάσταση ωστόσο βρίσκεται εκτός ελέγχου στη Συρία μετά την οριστική κατάρρευση της εκεχειρίας, αλλά και το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.
Η αιτία, αυτή τη φορά, βρίσκεται στην αδυναμία Αμερικανών και Ρώσων, του Τζον Κέρι και του Σεργκέι Λαβρόφ, να καταλήξουν σε ένα αμοιβαία αποδεκτό σχέδιο, που θα ικανοποιεί (ή, έστω, δεν θα υπονομεύει) τόσο τα συμφέροντα των ίδιων όσο και των συμμάχων τους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγες ημέρες, οι δύο πλευρές έμοιαζαν να έχουν φτάσει πολύ κοντά όχι απλώς σε μία συμφωνία, αλλά και στην πραγματοποίηση συντονισμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων.
«Ήταν μια μακρά, επίπονη, δύσκολη και απογοητευτική διαπραγμάτευση», παραδέχθηκε μιλώντας πρόσφατα στους δημοσιογράφους ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα. «Και τώρα, όλοι επιστρέφουν στη σύγκρουση», πρόσθεσε, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικράτησε γύρω από το τραπέζι, αλλά και το τι συμβαίνει και τι πρόκειται να συμβεί στα πεδία των μαχών.
Εκεί όπου το μαρτυρικό Χαλέπι βομβαρδίζεται ξανά από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία προσπάθεια να μπει τέλος στην κατάληψη του από τον ISIS και τα ρωσικά αεροσκάφη, που είναι προφανές ότι θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ώστε να κερδίσουν έδαφος και, εάν είναι δυνατό, να εκδιώξουν πλήρως τις δυνάμεις των ανταρτών -μετριοπαθών και ακραίων ισλαμιστών- που ελέγχουν το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι υποστήριξαν ότι «η μπάλα είναι στην πλευρά των Ρώσων», χρεώνοντας τους την ευθύνη για τις δραματικές εξελίξεις. Μάλιστα, φαίνεται να υιοθετούν πλέον την πρόταση ότι πρέπει να επιβληθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων -την οποία, όπως είναι γνωστό, προωθεί εξαρχής η Τουρκία.
Για την ώρα, ωστόσο, αυτό δεν γίνεται αποδεκτό από τη Μόσχα, η οποία γνωρίζει ότι η από αέρος εμπλοκή της στον πόλεμο είναι αυτή που έχει αλλάξει τις ισορροπίες και έχει γείρει την πλάστιγγα υπέρ του Άσαντ και όσων τον στηρίζουν στο έδαφος, δηλαδή της λιβανέζικης Χεζμπολάχ και των ιρανικών δυνάμεων.
Προφανώς δε, οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη την κατάσταση, μιας και πολλοί θεωρούν ότι ο επόμενος (ή η επόμενη) ένοικος του Λευκού Οίκου μπορεί να αναθεωρήσει τις όποιες αποφάσεις έχουν ληφθεί.