11.9.16

Τιμήθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ μετά από 42 χρόνια ο Ήρωας που μετέφερε τα Βαρέα Όπλα των Καταδρομών (Επιχείρηση ΝΙΚΗ)


Πώς έφθασαν τα βαρέα όπλα των Καταδρομών στη …Κύπρο !

Το έστειλε ο Σπύρος Λίτινας

    Πώς ο Ηρωικός  Επισμηναγός  Πετρουλάκης  παράκουσε τις διαταγές και έσωσε τους Καταδρομείς και το αεροδρόμιο ! Μια άγνωστη πτυχή της αποστολής των ΝΙΚΗ !
    Νύχτα στη Σούδα έχουν απογειωθεί για την Κύπρο 14 αεροσκάφη  το 15πεμτο  Αεροσκάφος μπαίνει στο διάδρομο απογειώσεων έτοιμο για απογείωση ώρα 00:01
     Υπήρχε εντολή απο το ΓΕΑ όσα αεροσκάφη  απογειωθούν μετα τα μεσάνυχτα να μην το κάνουν γιατί δεν θα υπήρχε χρόνος επιστροφής !
    Ο πιλότος του 15πεμπτου αεροσκάφους τυπικός ; ρωτάει μέσου ασυρμάτου το πύργο ελέγχου αν θα απογειωθεί ή όχι, μετά από παρέλευση… 4  λεπτών ο πύργος δίνει εντολή να μην απογειωθούν τα υπόλοιπα αεροσκάφη υπακούει ο 15πέμπτος και ο 16έκτος …
    Εκείνη τη στιγμή ο ηρωικός Πιλότος του 17 έβδομου αεροσκάφους κλείνει τον ασύρματο τραβάει πίσω τον μοχλό των καυσίμων ορμάει στον χωματόδρομο και μπαίνει μπροστά από τα προπορευόμενα αεροσκάφη !
52-187
ΝΙΚΗ:17
00.17
00.25;
Πετρουλάκης Ευάγγελος
Παπασταματίου Νικόλαος
Γραμματικός Ιωάννης
Καραταϊρης Σωτήριος
Επισμηναγός
Επισμηναγός
Αρχισμηνίας
Ανθυπασπιστής
Κυβερνήτης
Συνκυβερνήτης
Ραδιοναυτίλος
Μηχανικός
Το τελευταίο αεροσκάφος που
έφυγε απο την Σούδα και έξω
απο τα χρονικά όρια των
απογειώσεων.
    Ο Πιλότος απογειώνεται και έσωσε την μονάδα των καταδρομών της Κύπρου μετέφερε μόνο τα βαρέα όπλα της  Μονάδος που τα είχε φορτώσει αυτός και το πλήρωμα του όταν του το ζήτησε ο διοικητής Παπαμελετίου κόντρα στις διαταγές να μην πάρουν βαρέα όπλα !
    Αυτά τα όπλα ήταν εκείνα που έσωσαν την μονάδα και το αεροδρόμιο της Λευκωσίας !
    Είχε όλα τα πολυβόλα ,τα αντιαρματικά τα πυρομαχικά τους τα ΠΑΟ και τα τυφέκια των Ελεύθερων σκοπευτών …
    Για την Ιστορία εκείνοι  οι Πιλότοι που δεν βρήκαν δήθεν την Κύπρο και γύρισαν πίσω !!! Έγιναν Αρχηγοί της Αεροπορίας ενώ οι ήρωες δεν έφτασαν ούτε στο ΑΤΑ …Για να μην ξεχνιόμαστε γιατί εμείς εδώ στην Ελλάδα το έχουμε στο αίμα μας να πελεκάμε τον καλύτερο !
Βετεράνος

    Μέσα σε κλίμα έντονης συγκινησιακής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, στο χωριόΆγιος Βασίλειος, στον ομώνυμο Δήμου του Ρεθύμνου, η τιμητική εκδήλωση για τον κρητικό Αεροπόρο Ευάγγελο ΠετρουλάκηΠτέραρχο ε.α., ο οποίος πριν από 42 χρόνια συμμετείχε στην αποστολή ΝΙΚΗ, η οποία προέβλεπε την μεταφορά Ελλήνων Καταδρομέων της Α’ Μοίρας Καταδρομώνκαι Διμοιρίας της Γ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών από τηνΣούδα Χανίων στην Κύπρο, με αεροσκάφη Noratlas της 354 Μοίρας Μεταφορών.
    Στον τόπο όπου γεννήθηκε, στην ίδια πλατεία που έπαιζε κατά την διάρκεια των παιδικών του χρόνων, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου (ΠΝ) Ευάγγελου Αποστολάκη, ανώτατων και ανώτερων Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, απόστρατων Αξιωματικών και τοπικών φορέων… ο Ευάγγελος Πετρουλάκηςτιμήθηκε από την δημοτική αρχή και τους συντοπίτες του για την ηρωική του παρουσία, την καθοριστική συμβολή του στην επιτυχημένη παρουσία των Καταδρομέων μας στην Κύπρο, η οποία δυστυχώς δεν τονίστηκε όπως θα έπρεπε από τους βασικούς ομιλητές!

    Ο ίδιος, σεμνός και ταπεινός, όπως όλοι οι αληθινοί Ήρωες του πολέμου και με εμφανή τη συγκίνηση στο πρόσωπό του,αφιέρωσε την τιμητική εκδήλωση σε τέσσερις Αεροπόρους που κατάγονταν από την περιοχή και οι οποίοι έπεσαν κατά την διάρκεια των Αγώνων του Έθνους, κάνοντας υπερήφανους τους κατοίκους ενός μικρού χωριού του Ρεθύμνου, που όμως έχει βγάλει τόσους γενναίους.
    Η ομιλία του ίδιου του πρωταγωνιστή της εκδήλωσης, λιτή και ουσιώδης, αν και ένοιωθαν όλοι τη συστολή του ακόμα και να αναφέρει τα απολύτως «απαραίτητα» για να αντιληφθεί και ο πλέον αδαής το μέγεθος της προσφοράς του…
Ας τα γράψουμε εδώ λοιπόν:
    Αν ο Επισμηναγός – τότε – Ευάγγελος Πετρουλάκης δεν είχε επιμείνει έντονα στο να απογειωθεί, παρά την εντολή που πήραν πέντε συνολικά Νoratlas να σβήσουν τους κινητήρες τους καθώς δεν είχαν προλάβει να φύγουν από τη Σούδα ακριβώς μέχρι τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22ας Ιουλίου 1974, τότε η μοίρα τηςΛευκωσίας και της Κύπρου θα ήταν χειρότερη.
    Κι αυτό γιατί το ΝΙΚΗ-17 μετέφερε τα βαρέα όπλα (και όχι απλώς τα … πυρομαχικά όπως ειπώθηκε στην εκδήλωσητης Μοίρας των Καταδρομέων, τα οποία μάλιστα κατά την διάρκεια του Αττίλα 2 τον Αύγουστο του 1974 χρησιμοποιήθηκαν για την απόκρουση της επίθεσης με άρματα μάχης που έκαναν οι Τούρκοι προς την Λευκωσία.
    Το πολύτιμο φορτίο μάλιστα, το ξεφόρτωσαν μόνοι τους οι αεροπόροι, πριν απογειωθούν και πάλι από το αεροδρόμιο της Λευκωσίας για να επιστρέψουν στην Ελλάδα!
    Όλοι μπορούν να φανταστούν τι θα είχε γίνει, αν το πολύτιμο αυτό φορτίο (τα αντιαρματικά και τα βλήματά τους) δεν είχε φτάσει στην Κύπρο.
    Τι θα είχε ο Κοϊμτζόγλου, ο Μπικάκης, ο Σερέτης, ο Καβακιώτης για να σταθούν απέναντι στα τουρκικά άρματα, που λίγο πριν την δεύτερη εκεχειρία επιχείρησαν προς την Λευκωσία; Αυτό, πρώτα απ’ όλα αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους βετεράνους Καταδρομείς, που θεωρούν καθοριστική την κίνηση Πετρουλάκη.