20.9.16

Η Λέσβος σε κατάσταση πολιορκίας: Στάχτη η Μόρια από 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες - Εσπευσμένα στο νησί δύο επιπλέον διμοιρίες ΜΑΤ (φωτό, βίντεο)


ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ

Γης Μαδιάμ τα έκαναν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες στη Λέσβο που έζησε μία άγρια νύχτα. Το hot spot της Μόριας έγινε κυριολεκτικά στάχτη από τις φωτιές που προκλήθηκαν μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες ομάδες. Οι 4.000 και πλέον παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες βρίσκονται να αλωνίζουν στο νησί που κάλλιστα θα μπορούσε να πει κανείς πώς βρίσκεται υπο κατάληψη. 

Όλη μέρα χθες μαίνονταν οι συγκρούσεις μέσα κι έξω από το hot spot. Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δεν ξέρουν εδώ και μήνες τι θα κάνουν αφού παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα. Κάποια στιγμή οι φωτιές εξαπλώθηκαν κι έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.
Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, κι όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές. Τα ξημερώματα οι εικόνες έδειχναν πλήρη καταστροφή.
Οι Άραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι Αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη.
Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.
Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων. Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο hot spot δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της πυροσβεστικής.
Τα τελευταία γεγονότα στη Λέσβο, ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης στο μεταναστευτικό. Αργά χθες το βράδυ γίνονταν συσκέψεις επί συσκέψεων στα συναρμόδια Υπουργεία ώστε να βρεθούν λύσεις για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.
Σε ανοιχτή γραμμή ο Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Γιαννέλης με τον κ. Δρίτσα και τον κ. Τόσκα, τους έδινε συνεχώς την εικόνα των γεγονότων που διαδραματίζονταν το τελευταίο 24ωρο. Έτσι αποφασίστηκε να σταλούν σήμερα δύο διμοιρίες των ΜΑΤ από την Αθήνα, για την ενίσχυση της Αστυνομικής δύναμης.
Επί πλέον θα ναυλωθεί με άμεσο διαγωνισμό ...πλοίο, το οποίο θα ελλιμενιστεί στη Μυτιλήνη και θα χρησιμοποιηθεί σαν πλωτό Hotspot για την φιλοξενία μεταναστών!
( Μήπως θέλουν και κρουαζιερόπλοιο πολυτελείας; Φόρτωμα θέλουν και ξεφόρτωμα στην Β. Αφρική. Ως πότε θα ανεχόμαστε τόσο αυτούς όσο και τους "τύπους" που μας κυβερνούν; Juan)
1-DSC_0033
1-DSC_0034
1-DSC_0046
1-DSC_0056
1-DSC_0075
pronews