8.9.16

Το ρωσικό Τ-14 Armata «πατάει» όλα τα στάνταρ στις τεχνικές δοκιμές και παίρνει θέση απέναντι στο ΝΑΤΟ (βίντεο)


Το ρωσικό άρμα μάχης T-14 Armata σπάει κάθε ρεκόρ στις τεχνικές δοκιμές καταρρίπτοντας τα στάνταρ που έχουν τεθεί και ετοιμάζεται να πάρει θέση απέναντι στο ΝΑΤΟ ενισχύοντας τις τεθωρακισμένες μεραρχίες στα σύνορα με τις χώρες της Βαλτικής.
Ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Μπορίσοφ, παρευρισκόμενος στην έκθεση “Στρατός 2016” δήλωσε ότι τα πρώτα υπερσύγχρονα άρματα μάχης T-14 εισήλθαν σε επιχειρησιακή υπηρεσία στις τάξεις των ρωσικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Την ίδια στιγμή ρωσικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι τα πρώτα υπερσύγχρονα άρματα μάχης μετακινούνται στις περιοχές κοντά τις χώρες της Βαλτικής, εκεί όπου το ΝΑΤΟ αναπτύσσει δυνάμεις σε μία προσπάθεια να εκβιάσει την τοποθέτηση συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας στην “αυλή” της Ρωσίας.
Η απάντηση ωστόσο από τη Μόσχα, στις δυνάμεις που έχουν αναπτύξει οι ΗΠΑ, αλλά και αναμένεται να αναπτύξουν οι Γερμανοί είναι έντονη. Αυτό μαρτυρά και η μετακίνηση των Τ-14 Armata στα σύνορα με τη Βαλτική. Τα πρώτα άρματα που εντάχθηκαν και συνεχίζουν να εντάσσονται στο ρωσικό Στρατό είναι τουλάχιστον 100.
Στην έκθεση μάλιστα που ο κ. Μπορίσοφ αποκάλυψε πώς τα πρώτα άρματα μάχης είναι σε επιχειρησιακή υπηρεσία, ο γενικός διευθυντής της Uralvagonzavod Oleg Siyenko επισήμανε πώς το T-14 στις τεχνικές δοκιμές που συνεχίζει έχει υπερβεί τις απαιτήσεις σε πολλά συστήματα πέραν της μηχανής.
Το Τ-14 Armata είναι ένα άρμα με μη επανδρωμένο πυργίσκο και δυνατό πυροβόλο και με δυνατότητες εξαιρετικές για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Είναι εξοπλισμένο με κινητήρα diesel 1500-2000 ίππων, πυροβόλο 125-mm το οποίο ελέγχεται με τηλεχειριστήριο από την κάψουλα του προσωπικού όπως και τα βλήματα .
Επίσης διαθέτει επιπλέον, αυτόματο πυροβόλο 30 mm με επιλεκτική προμήθεια πυρομαχικών, πολυβόλο 7.62-mm PKTM , και δύο δίδυμους εκτοξευτές ATGM «Cornet».
Με τριμελές πλήρωμα, αυτόματο πυροβόλο, τηλεκατευθυνόμενα πολυβόλα, νέα θωράκιση που στο εμπρόσθιο τμήμα θα φτάνει τα 1400 RHA, ενεργά αντίμετρα κατά αντιαρματικών πυραύλων, παθητικά αντίμετρα κατά ακτίνων λέηζερ, χαμηλό προφίλ μάχης, υψηλή ταχύτητα, δυνατότητα καταστροφής εχθρικών στόχων με το πυροβόλο από απόσταση 8.000 μέτρων και ενισχυμένο αντιναρκικό πάτωμα, το άρμα αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κατασκευή όλων των μελλοντικών αρμάτων μάχης.
Στα σχέδια του Κρεμλίνου για τις ρωσικές τεθωρακισμένες μεραρχίες προβλέπουν την παρουσία άνω των 2.000 Τ-14 έως το 2025. Η Δύση από την άλλη πλευρά φαίνεται να έχει μείνει αρκετά πίσω όσον αφορά στην τεχνολογία των αρμάτων μάχη
pronews