6.8.16

Οι Τούρκοι ξανάρχισαν: Αμφισβητούν με NOTAM την έρευνα και διάσωση στη Σκύρο!


Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Προκλητική NOTAM που επιχειρεί να διχοτομήσει το Αιγαίο εξέδωσαν πάλι οι Τούρκοι, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η έρευνα και διάσωση στην Σκύρο είναι δική τους αρμοδιότητα!

Η ΝΟΤΑΜ με αριθμό Α 3479/16 διεκδικεί τον έλεγχο της έρευνας και διάσωσης σε περιστατικό σκάφους που είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου.
Άμεσα το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ΕΚΣΕΔ δέσμευσε περιοχή με επίκεντρο το σημείο που βλέπετε στο χάρτη που ακολουθεί, μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας και άρχισε η επιχείρηση διάσωσης. 

Ελικόπτερο Super Puma απογειώθηκε και κατευθύνθηκε προς την περιοχή του ναυαγίου.

Η ελληνική NOTAM που δεσμεύει την περιοχή για έρευνα και διάσωση εκδόθηκε στις 10:43 ώρα Γκρήνουιτς, δηλαδή λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Η Τουρκία ενοχλήθηκε και έβγαλε ΝΟΤΑΜ στην οποία ισχυρίζεται ότι το αρμόδιο κέντρο για έρευνα και διάσωση στη μέση του Αιγαίου είναι το Τουρκικό!

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έλαβε την αρμόζουσα απάντηση από τις ελληνικές αρχές.Οι δυο Λιθουανοί ναυαγοί που εγκατέλειψαν το καταμαράν το οποίο παρουσίασε πρόβλημα, περισυνελέγησαν από διερχόμενο φορτηγό πλοίο, με σημαία Παναμά.

Το καταμαράν βυθίστηκε, ενώ τα δύο άτομα παραδόθηκαν σε ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού. 

onalert