9.8.16

ΜΗ μάθεις παιδί μου γράμματαΤου συνεργάτη μας, Δημήτρη Κωνσταντάρα


Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίξει ότι για όλα «φταίνε οι άλλοι», οι …κακοί, οι …..ανίκανοι, …. οι ….ανθέλληνες, οι ….άρπαγες. Όχι «μπορεί». Σίγουρα θα το πουν , αν δεν το έχουν ήδη κάνει, μέσω κάποιου εξυπνάκια του στελεχιακού της μηχανισμού. 
Αλλά η ιστορία γράφεται με στοιχεία. Όχι με ισχυρισμούς. Και αυτό που θα γράψει για την κατάσταση της χώρας επί Τσίπρα είναι ότι  οι μισθοί στην Ελλάδα  έπιασαν «πάτο»  και δεν μπορεί να επιβιώσει ούτε επιστήμονας με μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Ήταν φυσιολογικό: Μια χώρα που αντιστρατεύεται την Αριστεία στην Παιδεία και τους Αρίστους και δεν θεωρεί τους  καλά μορφωμένους , νέους ανθρώπους  αξιοποιήσιμη δύναμη, είναι φυσικό να μην τους αμείβει ακόμα κι αν τους βρει πρόθυμους να δουλέψουν για το Κράτος.

Είναι αστείο, είναι θλιβερό αλλά είναι αλήθεια : Να τι λέει μια  Ερευνα για τους μισθούς που παίρνουν στην Ελλάδα ακόμη κι όσοι έχουν πτυχίο, που δημοσιεύει το intrajobs.com., μια  έρευνα στην οποία συμμετείχαν άτομα όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Τι να τα λέω εγώ; Διαβάστε τα συμπεράσματα, τα ευρήματα, τα πορίσματα:
Η μεγάλη πλειοψηφία έχει Πτυχίο ΑΕΙ και ΤΕΙ (33,55%) και τίτλο Μεταπτυχιακό (38,03%), ακολουθούν όσοι έχουν Απολυτήριο Λυκείου (15,92%) και Μεταλυκειακή Εκπαίδευση (11,45%), ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή όσων έχουν οι Διδακτορικοί Τίτλοι (0,53%), όσοι είναι Απόφοιτοι Γυμνασίου (0,39%) και όσοι δήλωσαν «Άλλο» (0,13%).
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν:
 Τα μεγαλύτερα ποσοστά σε κάθε επίπεδο σπουδών είναι σήμερα υπάλληλοι. Στις ανώτατες θέσεις της ιεραρχίας από Υποδιευθυντές και πάνω συναντάμε μόνο Πτυχιούχους ΑΕΙ/ΤΕΙ, μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς. Όσον αφορά τις μηνιαίες αμοιβές των συμμετεχόντων βλέπουμε ότι μεγάλο ποσοστό κάθε επιπέδου σπουδών βρίσκεται στην κατηγορία από 451€ έως 1000€.
Στη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση, Αποφοίτους Λυκείου, Γυμνασίου και Άλλο οι πλειοψηφία βρίσκεται στην κατηγορία αμοιβών από 451€ έως 1000€ ενώ η πλειοψηφία των πτυχιούχων ΑΕΙ/ΤΕΙ και διδακτορικών βρίσκεται σε ψηλότερη κατηγορία από 1001€ έως 2000€.
Οι τελευταίοι είναι και οι μόνοι που απολαμβάνουν αμοιβές μεγαλύτερες από 2000€. Επίσης, παρατηρείται ότι σε θέσεις υπαλλήλων βρίσκονται τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετεχόντων κάθε κατηγορίας σπουδών.
Τα μεγαλύτερα ποσοστά όσων είναι υπάλληλοι σε κάθε επίπεδο σπουδών έχουν προϋπηρεσία πάνω από 11 έτη! Οι αμοιβές τους ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στα χρόνια εμπειρίας. Μεταπτυχιακοί υπάλληλοι με 1-5 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται με λιγότερα από 450€ και πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ με 6-10 χρόνια προϋπηρεσίας αμείβονται επίσης με λιγότερα από 450€!
Στα 11-15 χρόνια προϋπηρεσίας Μεταπτυχιακοί έχουν αμοιβές ακόμη και από 751€ ενώ Πτυχιούχοι ΑΕΙ/ΤΕΙ και Μεταλυκειακής εκπαίδευσης ακόμη και από 451€!
Όσον αφορά τη διακύμανση των αμοιβών τους την περίοδο της κρίσης οι συμμετέχοντες απάντησαν σε μεγάλη πλειοψηφία ότι είδαν μείωση σε διάφορα ποσοστά.
Το ερώτημα θα έπρεπε να  έχει ήδη τεθεί στο Κοινοβούλιο και στην Κοινωνία με την τραγελαφική παραίνεση : ΜΗ μάθεις παιδί μου γράμματα. Και στο ερώτημα: «Και τι να κάνω για να ζήσω;» η απάντηση είναι μόνο : «Ρώτα τον Σύριζα».